-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 22

Verda aistros dėl Šešuolių ežero užtvankos

Atėjus vasarai, prie ežerų, kitų vandens telkinių lankosi daug poilsiautojų, žvejų. Pasak Aplinkos ministerijos specialistų, pastaruoju metu padaugėjo nesutarimų ne tik dėl priėjimo prie ežerų, bet ir dėl jų vandens lygio. Vieni norėdami vandeningesnio telkinio, savavališkai kelia vandens lygį, kiti – ardo užtvankas.
Šešuolių ežeras
Šešuolių ežeras / Nuotr. iš WIkimapia

Maždaug prieš dešimtmetį užtvenkus iš Šešuolių ežero ištekantį upelį, neleista užpelkėti ežerui, čia įrengta ir maudykla.

Tačiau dėl patvenkto ežero vandens lygio jau kuris laikas verda aistros. Pasak Šešuolių bendruomenės atstovų, jiems atstačius apgriuvusią užtvanką, vanduo kiek pakilo. O prieš kelias dienas šio įrenginio užtvankos savininkė  Ukmergės rajono savivaldybė, ėmė nuleidinėti vandenį.

„Buvo medinės lentos, jos išgriuvo, laukus užliejo. Tad surinkom pinigus, nupirkom lakštą metalinį... reikalui esant nuleidi, viskas buvo gerai“, – pasakojo Šešuolių gyventojas Giedrius Grigas.

Prie kito šio ežero kranto Taurupiškio kaimo gyventojai skundžiasi, kad pastaruoju metu vanduo per daug pakilęs.

„Užsemia pakrantę, neįmanoma prieiti. Niekam nereikėjo tos užtvankos kelti. 500 litų gavau iš pensijos duoti, kad lieptą pakeltų“, – sakė Taurupiškio kaimo gyventoja Janina Katinienė.

Ukmergės aplinkos apsaugos agentūra, nustatė, aukščiausias leistinas vandens lygis ties užtvanka nėra viršytas, tačiau jis esąs arti kritinės ribos. Tad nurodyta atstatyti projekte numatytą normaliai patvenkto ežero lygį, tam  reikia pažeminti vandenį per 30 centimetrų.

„Yra blogybė tai, kad savavališkai pakeltas lygis ne iki projektinio. Savivaldybė jau pernai buvo įpareigota pašalinti neteisėtą patvanką. Jau bėgo per viršų, jei palis dar – pabėgs ežeras“, – kalbėjo Ukmergės savivaldybės Žemės ūkio ir infrastruktūros skyriaus vedėjo pavaduotojas Kęstutis Rimas.

Vandeningesnio ežero šalininkai sako, kad nesuprantantys tokio drastiško ežero seklinimo.

Specialistai tvirtina, kad užtvanka – pavojingas statinys. Ir nesilaikant projekte numatyto lygio, vanduo gali išsiveržti. Taip prieš mėnesį atsitiko Panevėžio rajone netoli Krekenavos, o pernai Šilutės rajone Degučiuose, kai sugriuvus užtvankoms, žuvo tūkstančiai žuvų, vanduo išvartė medžius, sugadino kelio dangą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius