Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 26

Verslas lauko staliukus jau ruošia, bet nuogąstauja, kad nebus kam prie jų prisėsti

Nuo pirmadienio Vyriausybei leidus teikti maitinimo paslaugas lauke, verslai jau ruošiasi atverti savo duris. Tiesa, ne visi 15min kalbinti įmonių atstovai teigia tą padarysią iškart. Vieni dar įsirenginėja terasas, kiti nori iš šono pastebėti žmonių srautus. Visgi, tarp jų yra ir bendrumų – visi kupini nežinomybės.

15min pabendravo su stambaus, vidutinio ir smulkaus verslų atstovais ir pasidomėjo, kaip jie sutiko Vyriausybės sprendimą švelninti karantiną.

Pasak 19 žmonių įdarbinusio restorano „Holigans“ vadovo Ginto Vincerževskio, valdžios sprendimas yra lauktas ir džiugus – dabar beliko įgyvendinti keliamus reikalavimus.

Anot pašnekovo, gerai, kad restoranas turi didelę terasą – joje anksčiau tilpdavo ir 15 stalų. Dabar, teigia jis, panašu, kad jų turės sumažėti per pusę, mat reikės išlaikyti saugų atstumą.

„Vadinasi, per pusę sumažės ir klientų“, – 15min kalbėjo Ogmios mieste įsikūrusio restorano vadovas G.Vincerževskis. Pasak jo, restoranas ketina atsidaryti tik penktadienį – dar nori pažiūrėti, kaip žmonės reaguos į karantino sušvelninimus.

15min nuotr./Gintas Vincerževskis
15min nuotr./Gintas Vincerževskis

Penktadienį atsidaryti tikisi ir Didžiojoje gatvėje įsikūręs „El Mercado“ restoranas. Įmonei „Gurmanų klubas“, įdarbinusiai per 50 darbuotojų, priklausanti ispaniško maisto mėgėjų vieta dar įsirenginėja lauko terasą.

Pasak restorano vadovo Luko Riboko, pradėjus veiklą bus stengiamasi užtikrinti žmonių saugumą – tikrinama temperatūra, naudojamos vienkartinės priemonės. Kita vertus, svečiams pasisaugoti reikės ir patiems.

„Kadangi yra toks punktas, kad galės atvykti tik du žmonės arba artimieji, tai klausimas, kaip mes turėsime nustatinėti ryšius tarp žmonių – ar jie tikrai yra artimieji, ar tiesiog draugai?“, – retoriškai klausė L.Ribokas.

15min nuotr./Lukas Ribokas
15min nuotr./Lukas Ribokas

„Food Amber“, valančios „Charlie pizza“, „Le Crepe“, „Katpėdėlė“ ir kitas viešojo maitinimo įstaigas, vadovas Gediminas Balnis teigia, kad dėl sušvelninto karantino ketina atidaryti tik nedidelę dalį kavinių ir restoranų. Tas, kurios iki šiol dirbo ir teikė maistą išsinešti, ir tas, kurios turi dideles erdves. Dalis jų atverti duris turėtų jau pirmadienį.

Kita vertus, pavyzdžiui, Vokiečių gatvėje esanti „Katpėdėlė“ artimiausiu, tikėtina, neatsidarys, mat, anot G.Balnio, tai būtų ekonomiškai nenaudinga.

„Vien atidaryti restoraną dėl lauko, dar nekalbant, kad tik balandžio mėnuo, prasmės nėra“, – teigia jis.

Maistas nebrangs, nes nėra už ką perspausdinti meniu

Pasak G.Balnio, restoranai planuoja dirbti jau esamu meniu, nors, tikėtina, pasiūlyti galės ne visų patiekalų. Jo teigimu, net ir norėjus pakeisti kainas, tą padaryti būtų tiesiog per brangu.

„Net ir neturės restoranai už ką meniu perspausdinti. Tai yra didelė investicija. Jie yra keičiami kartą per metus“, – sako jis.

15min nuotr./Gediminas Balnis
15min nuotr./Gediminas Balnis

Tuo metu „Holigans“ direktorius G.Vincerževskis teigia su virtuvės vadovu jau ieškantis naujų skonių pasiūlyti klientams, taip pat ruošia dovanas.

„Ne, neplanuojam (kainų didinti – red.) Galbūt darysim kažkokias dovanėles, dovanosim saldainius prie pietų patiekalų“, – sakė jis.

Darbo gaus vos keli darbuotojai

15min kalbinti įmonių atstovai teigė, kad įdarbinti planuoja vos kelis žmones.

„Holigans“ tikina papildomai planuojantys darbo suteikti vienam virėjui ir padavėjui, o G.Balnis sako, kad naujas darbo vietas bus galima suskaičiuoti ant pirštų.

„Keturios vietoj dvidešimties ar dvidešimt penkių“, – teigė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lauko kavinės ruošiasi karantino pabaigai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lauko kavinės ruošiasi karantino pabaigai

„El Mercado“ vadovas L.Ribokas turi kiek skirtingą viziją – pirmosiomis darbo dienomis pasitelks didesnius pajėgumus.

„Kviesime darbuotojų pradžiai šiek tiek daugiau, jeigu iš tikrųjų tas srautas bus, kad galėtume jį atlaikyti“, – kalbėjo L.Ribokas.

Kaip karantino sušvelninimui ruošiasi viešojo maitinimo įstaigos, kaip planuoja išdėlioti savo staliukus bei ką darys užklupus lietui, žiūrėkite šiame reportaže:

VIDEO: Restoranų vadovai apie maitinimą lauke: jeigu lis, teks susipakuoti ir išsiskirstyti

Reikalavimai viešojo maitinimo įstaigoms

Kaip jau buvo skelbta, nuo balandžio 27 dienos duris atversiančios lauko kavinės privalo užtikrinti:

  • lankytojai, perkantys maistą išsinešimui ar užsisakantys maistą valgymui vietoje eilėje stovėtų ne arčiau kaip per metrą vienas nuo kito.

  • atvirose erdvėse tarp staliukų būtų toks atstumas, kad prie skirtingų staliukų sėdintys lankytojai būtų ne arčiau kaip per 2 metrus vienas nuo kito.
  • prie staliukų sėdintys lankytojai nuo pėsčiųjų takų, gyvenamųjų pastatų langų, gyventojų praėjimų į kiemus ar laiptines būtų nutolę ne mažesniu kaip 1 metras atstumu.
  • į viešojo maitinimo vietas būtų įleidžiami tik kaukes ar veido skydus dėvintys lankytojai.
  • prie vieno staliuko sėdėtų ne daugiau kaip 2 žmonės. Jų gali sėdėti daugiau, bet tik tokiu atveju, jei žmonės yra artimi giminaičiai, įtėviai, įvaikiai, globėjai ir rūpintojai.

Dovanoja sostinės erdves

Penktadienį Vilniaus meras Remigijus Šimašius paskelbė, kad siūlo pagalbą verslui ir dovanoja miesto erdves – aikštes, gatvės ir skverus. Čia viešojo maitinimo paslaugas teikiančios įmonės galės statyti savo staliukus nemokamai.

Vietos, kurios dovanojamos lauko kavinėms šiam sezonui:

  1. Rotušės aikštė
  2. Gedimino pr. pradžia
  3. Sirvydo skveras
  4. Basanavičiaus aikštė
  5. Vokiečių g. dalis
  6. SAM kiemelis (Palangos g.)
  7. Stuokos Gucevičiaus skveras
  8. Odminių skveras
  9. Vilniaus g. atkarpa arčiau Gedimino pr.
  10. Moniuškos skveras
  11. Rūdininkų skveras
  12. Lazdynų Pelėdos skveras
  13. Aušros Vartų g. dalis
  14. Vienuolio g. dalis
  15. Europos aikštė
  16. P. Cvirkos skveras
  17. Žemaitės skveras
  18. Malkų skveras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius