Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 14

Verslas suprojektavo 21 metrų pastatą šalia miesto aikštės – savivaldybė prašo architektų jį įvertinti

Čečėnijos Nepriklausomybės aikštės Kaune pašonėje projektuojamas 5 aukštų juodo stiklo pastatas. Ten turėtų įsikurti medicinos klinika. Gyventojai išgyvena, kad statinys nederės su aplinka, kels triukšmą, užstos saulę, o, svarbiausia, pacientų automobiliai užkimš kiemus. Statytojas ramina, kad viskas atliekama pagal įstatymus ir sulaukta tik vienos pretenzijos. Savivaldybė dėl įvertinimo kreipėsi į Regioninę architektūros tarybą.
Čečėnijos aikštė Kaune
Vieta, kur Čečėnijos Nepriklausomybės aikštėje turi būti statoma klinika / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Į 15min kreipėsi kaunietė Indrė M., informavusi apie UAB „Daisenos“ užsakymu rengiamą medicinos klinikos statybų projektą, kuris neva papiktino aplinkinius gyventojus. 5 aukštų pastatas turėtų iškilti Čečėnijos Nepriklausomybės aikštės pabaigoje, privačiame sklype.

Projekto viešinimo susirinkimas įvyko balandį, projektuotojui buvo pateikta dešimtys klausimų. Gyventojai tikina išsamių atsakymų negavę. Pateikti atsakymai – esą be jokių paskaičiavimų, neva tiesiog konstatuojamas faktas, kad viskas atitinka teisės normas, o kokiais skaičiavimais remiantis atitinka, lieka neaišku.

Baiminamasi, kad pastačius medicinos kliniką, akivaizdžiai trūks parkavimo vietų, aplinkinių gyvenamųjų namų kiemai bus užstatyti klinikos pacientų ir jų lankytojų automobiliais.

„Planuojama tiesti ir naują gatvę-įvažiavimą į klinikos teritoriją nors jau yra įvažiavimas iš V.Landsbergio-Žemkalnio gatvės. Naujoje gatvėje nenumatyta nutiesti pėsčiųjų perėjos, o perėjos, esančios P.Plechavičiaus gatvėje, neplanuojama iškelti – ji veda į pėsčiųjų taką. Baiminamasi ir dėl žalių plotų naikinimo – nebeliks vietos, kur gali žaisti vaikai. Nerimo kelia gyventojams ir galimai kilsiantis triukšmas nuo naujojo pastato, taip pat tai, kad statinys užstos saulę“, – problemas išvardijo Indrė M.

Teigia, kad trūksta bent 100 vietų automobiliams

Projektinių pasiūlymų viešinimo metu projekto vadovas, architektas Rūstenis Vitas Milaševičius sulaukė kelių dešimčių klausimų.

Gyventojai išgyvena, kad nebus užtikrintas triukšmo slopinimas. Norint vėdinti ir ventiliuoti tokį juodo stiklo pastatą, reikalingos atitinkamo galingumo vėdinimo sistemos ir rekuperatoriai, kurie veiks visą parą. Skleidžiamas garsas izoliuojamas tik iš šonų, tad gyventojams, gyvenantiems 16 aukštų pastate, triukšmo išvengti, tikėtina, nepavyks.

Baiminamasi, kad tai, kas projekte yra nurodyta kaip pagalbinės patalpos, vėliau virs pagrindinėmis, nuo kurių nebus paskaičiuotos automobilių statymo vietos aikštelėje.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Čečėnijos Nepriklausomybės aikštė Kaune
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Čečėnijos Nepriklausomybės aikštė Kaune

Projektuotojai nurodę, kad klinikoje dirbs apie 50–70 darbuotojų, pastate vienu metu bus apie 350 žmonių. Kadangi prie pastato numatytos tik 69 automobilių stovėjimo vietos, gyventojams kyla klausimų, kur tilps kiti? Dėl to gali neva būti perpildyti aplinkiniai kiemai, transporto priemonės paliekamos ant privažiavimo, pėsčiųjų takų.

„Kad ir kaip skaičiuotume, prie pastato trūksta bent 100 parkavimo vietų“, – patikino dešimtis klausimų projektuotojui išsiuntęs gyventojas.

Įrengiant minėtą naują įvažiavimą, gyventojų nuomone, bus sutrikdyti pėsčiųjų srautai. Negana to, po langais suformuota gatve, numatoma, kasdien riedės iki 130–150 automobilių.

Projektuotojo klausta, kaip bus užtikrintas pėsčiųjų saugumas. R.V.Milaševičius atsakęs, kad įvažiavime ties kertamu pėsčiųjų taku žadama įrengti kalnelį. Jis taip pat garantavo, kad automobilių parkavimo poreikio gretimuose sklypuose ar gatvėje nebus. Neva galima bus pastatyti eismą ribojančius ženklus.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Čečėnijos Nepriklausomybės aikštė Kaune
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Čečėnijos Nepriklausomybės aikštė Kaune

Gyventojams parūpo ir tai, kaip į statybvietę važiuos sunkiasvorės mašinos, jei šiuo metu numatomo įvažiavimo vietoje yra veja ir pėsčiųjų takas? R.V.Milaševičius atsakęs, kad bus įrengiama laikina įvaža išsaugant pėsčiųjų takus. Transportas neva judės tik darbo dienomis ir darbo valandomis.

Nuo šviesos – iki medžių problemos

Kilo klausimų gyventojams ir dėl nurodyto klinikos darbo laiko – nuo 9 iki 20 val. Kadangi brėžiniuose numatytos operacinės ir palatos, pacientai gali būti laikomi klinikoje visą naktį, tad veiksmas šioje 5 aukštų gydymo įstaigoje iš tiesų vyks kiaurą parą.

Nors gyventojai baiminasi dar ir dėl to, kad 21,6 metro aukščio statinio šešėlis užstos saulę, projektuotojas ramino, jog statinys nepablogins aplinkinių pastatų situacijos.

Kelta ir kitų klausimų: ar, pastačius kliniką, prie šalia esančio 16 aukštų daugiabučio gaisro metu privažiuotųugniagesiai, pavyktų evakuoti kopėčiomis žmones; ar bus atsodinami pagal projektą iškertami medžiai ir apskritai, ar projektuojamas pastatas pritaikytas prie Čečėnijos Nepriklausomybės aikštės?

Projektuotojas klausimus kėlusius gyventojus ramino, kad želdiniai bus iškelti į kitą sklypo vietą ir apželdinama papildomais želdiniais. Sklype neva yra tik vienas saugotinas medis.

Gyventojai projektiniuose pasiūlymuose pastebėjo ir dar keletą, jų nuomone, keistenybių. Štai numatomos statyti klinikos bendras plotas – 4900 kv. m, iš kurių 2012,87 kv. m sudaro pastato pagrindinis plotas. Keltas klausimas, kam projektuoti ir statyti tokį didelį pastatą, kurio daugiau nei pusę, t. y. apie 60 proc., bus naudojama pagalbinėms patalpoms?

Negana to, pastate koridoriai sudarytų 770 kv. m plotą. Pasak skundo autoriaus, šis skaičius jau įskaičiuotas į pagrindinį plotą, t. y. minėtus 2012,87 kv. m. Gydytojų kabinetams neva ne kas telieka.

O 5-ame aukšte dar suprojektuotas ir 52,42 kv. m tambūras, prilygstantis dviejų kambarių buto plotui. Kodėl toks didelis?

„Vertinant visą šią informaciją, akivaizdu, jog ateityje pagalbinės patalpos taps pagrindinėmis, kurios jau nebeturės pagal reglamentą reikalingų parkavimo vietų“, – skunde nuogąstavo gyventojas.

Kreipėsi į architektų tarybą

15min dėl šių statybų kreipėsi į Kauno miesto savivaldybę. Ar išties juodo stiklo 5 aukštų pastatui vieta miesto aikštės pašonėje, šalia 16 aukštų pastatų?

Kaip tikino Kauno miesto savivaldybės administracijos Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius, buvo parengti gydymo paskirties pastato V.Landsbergio-Žemkalnio gatvėje statybos projekto projektiniai pasiūlymai, kurie paskelbti viešai teisės aktų nustatyta tvarka visuomenei susipažinti. Projektas buvo pateiktas ir „Komisijai urbanistiniams, architektūriniams ir investiciniams klausimams spręsti“.

N.Valatkevičius patvirtino, kad dėl rengiamų projektinių pasiūlymų elektroniniu paštu buvo gauta gyventojo pretenzija. Nustatyta tvarka Miesto planavimo ir architektūros skyrius el. paštu informavo projekto vadovą, architektą R.V.Milaševičių ir paprašė išsamiai bei motyvuotai atsakyti pareiškėjui.

Taip pat savivaldybė kreipėsi į Regioninę architektūros tarybą dėl šio pastato įvertinimo ir rekomendacijų pateikimo projekto vadovui. Tačiau kol kas jų sprendimas bei įvertinimas nėra žinomi.

„Šiuo metu nustatyta teisės aktų tvarka parengti projektiniai pasiūlymai nebuvo pateikti Kauno miesto savivaldybės administracijai pritarimui, taigi sprendimas nepriimtas“, – paaiškino savivaldybės atstovas.

Sulaukė tik vienos pretenzijos

Projektuotojai patvirtino, kad 15min užklausą gavo, tačiau atsakymų per daugiau nei savaitę nebuvo sulaukta. O štai statytojo „Daisenos“ komentarą dėl klinikos statybų Kaune atsiuntė įmonės projektų direktorius Eiviltas Paraščiakas.

Savivaldybė kreipėsi į Regioninę architektūros tarybą dėl šio pastato įvertinimo.

Pasak jo, viešame naujos klinikos projekto pristatyme dalyvavę vietos bendruomenės atstovai – daugiau nei 30 aplinkinių gyventojų – esminių pastebėjimų vystomam projektui neturėjo, netgi priešingai – dauguma susirinkimo dalyvių, įskaitant seniūną, pozityviai vertino naujai besikuriančios klinikos svarbą jų mikrorajone.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Čečėnijos aikštė Kaune
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Čečėnijos aikštė Kaune

„Projekto pristatymo metu esame gavę vos vieno asmens klausimus, į juos visus operatyviai atsakėme, o kilę minėto asmens nuogąstavimai buvo paneigti arba atmesti kaip nepagrįsti. Savo veikloje laikomės aukščiausių skaidrumo standartų ir užtikriname, kad visi viešai bendruomenei pristatyti ir dar tik projektuojami būsimo pastato sprendiniai griežtai atitinka visus keliamus reikalavimus – Statybos techninius reikalavimus, Statybos įstatymą ir kitus teisės aktuose nurodytus reikalavimus.

Visuomeninės paskirties pastatas projektuojamas prieš trejus metus įsigytame privačiame žemės sklype, visi taikytini teritorijų planavimo dokumentai tokią statybą leidžia ir nėra jokių kitų teisės normų, kurios draustų statyti klinikos reikmėms skirtą pastatą šioje vietoje“, – paaiškino „Daisenos“ atstovas.

Jis patikino, kad želdiniai, patenkantys į projektuojamo pastato užstatymo zoną, bus išsaugomi ir perkeliami į kitą sklypo vietą, o teritorija – apželdinama papildomai.

Projektiniuose pasiūlymuose pateikta situacijos schema/Numatyta pastato vieta plane
Projektiniuose pasiūlymuose pateikta situacijos schema/Numatyta pastato vieta plane

„Klinikos teritorijos neplanuojame aptverti, todėl ji neribos nei gyventojų judėjimo, nei patekimo į Čečėnijos Nepriklausomybės aikštę. Priešingai – siekiame ir toliau palikti šią zoną atvirą bendruomenei, reikšmingai nekeičiant nusistovėjusių naudojimosi ja įpročių“, – patikino jis.

Šiuo metu ruošiami priešprojektiniai pasiūlymai, todėl apie statybos darbų pradžią, kaip informavo E.Paraščiakas, kalbėti dar anksti. Bendruomenę apie statybų pradžią ir jų pabaigą statytojas žada informuoti vos šios datos paaiškės.

Paprašytas pateikti keletą vizualizacijų, kaip atrodys klinika ir kaip ji susilies su aplinka, „Daisenos“ atstovas paaiškino, kad šiuo metu projektas yra dar tik planavimo etape, planuojama atnaujinti kai kuriuos jo sprendinius, tad turimos preliminarios vizualizacijos nėra aktualios.

„Planuojama peržiūrėti tiek paties statinio, tiek aplinkos tvarkymo sprendinius. Kadangi projektas dar tik planavimo etape, apie konkretesnes detales kalbėti anksti“, – patikino E.Paraščiakas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius