Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 31

Verslininkai atskleidė tikrąjį Laisvės alėjos randu praminto „stiklainio“ veidą

Nors prieš du mėnesius kilus visuotinei pasipiktinimo bangai buvo triukšmingai pradėtos atpirkimo ožio paieškos, ant miesto savivaldybės pašonėje stovinčio mūrinuko du stiklinius aukštus užmaukšlinusių verslininkų niekas nebesustabdys.
Pastatas Laisvės al. 90
Pastatas Laisvės al. 90 / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prieš daugiau nei metus šlaitinį mūrinio pastato stogą nugriovę statybininkai vietoj jo pastatė du papildomus aukštus, kuriuos padengė tamsiu stiklu. Po vasario pradžioje pasirodžiusio 15min.lt rašinio kilus visuotiniam pasipiktinimui, Kultūros paveldo departamento vadovai sudarė specialiąją komisiją, kuri iki šiol aiškinasi Laisvės alėjoje vykstančios rekonstrukcijos detales.

Liko du mėnesiai

„Aš prisiimu visišką atsakomybę (už šį pastatą – red.). Laisvės alėjoje esu sėkmingai suprojektavęs du didelius pastatus. Ir šitą pastatas bus geras. Dabar jis yra nebaigtas, nuo pastato apačios byra carinis tinkas. Viršus yra beveik baigtas. Tiesa, iš vidaus išėmus skydus, vaizdas visiškai pasikeis“, – pirmą kartą pasirodęs komisijos posėdyje, kalbėjo skandalingojo projekto autorius Virginijus Juozaitis.

Architektas ir būsimojo viešbučio bendrasavininkis Rimantas Meška komisijos nariams trečiadienį pateikė maketą, kuriame, anot jo, matosi, kaip statinys atrodys baigus jo rekonstrukciją. Pasak verslininko, iki darbų pabaigos liko mažiau nei du mėnesiai.

Šaukštai po pietų

„O ar jūs nežadate ko nors keisti? Ar manote, kad tai yra nuostabiausias statinys, kokio tik galėjotės tikėtis?“, – R.Meškos paklausė specialiosios komisijos pirmininkas Algimantas Degutis.

„Aš tikiu, kad būsimas rezultatas, kai darbai bus baigti, atrodys visiškai kitaip, nei dabar galima pamatyti išėjus į gatvę“, – patikino verslininkas.

Laisvės alėjos bendruomenės pirmininko pareigas einantis R.Meška, dar kartą pabrėžęs, jog menininko kūrinio negalima peikti tol, kol jis nėra baigtas, komisijos narių paprašė netrukdyti intensyviai vykstančių statybų. Savo ruožtu, Kultūros paveldo departamento direktoriaus pavaduotojas A.Degutis verslininką ramino patikinęs, jog neturi jokių teisinių svertų, leidžiančių stabdyti rekonstrukciją.

„Kai statybininkai baigs darbus, šaukštai bus po pietų ir mes nieko negalėsime pakeisti“, – su tuo susitaikyti negalėjo „Senojo Kauno“ draugijos pirmininkas Rimvydas Žiliukas.

„Mes nelabai ir galime imtis kokių sankcijų, nes neužfiksavome jokių formalių pažeidimų, dėl kurių statybas galėtume sustabdyti. Bet mes eisime kitu keliu. Mes kreipsimės į prokuratūrą, kad būtų apgintas viešas interesas ir tas statinys, kuris žaloja paveldą, būtų panaikintas“, – tvirtino komisijos pirmininkas.

Yra ir blogesnių

„Kylanti temperatūra rodo, kad problema iš tiesų egzistuoja. Noriu pasakyti tradicinį sakinį, kurį visada kartoju ir kurio nemėgsta nei architektai-modernistai, nei paveldininkai. Iš tiesų Lietuvoje istorinė architektūra yra dirbtinai supriešinta su moderniąja architektūra. To supriešinimo rezultatus mes dabar ir semiame. Nekalbant apie jos patvarumą ir funkcionalumą, architektūra yra meniška arba ne. Visai nesvarbu, kada ji gimė – ar XIX amžiuje, ar prieš pusmetį, – karštus komisijos narių ginčus produktyvesne kryptimi bandė kreipti architektas, visuomenininkas Audrys Karalius. – Aš suprantu, kad kolegai V.Juozaičiui nėra smagu. Niekam nebūtų smagu. Tačiau šis atvejis nėra toks labai labai blogas, kad vien dėl jo būtų suburta šita komisija . Aš sutinku, kad daugiaaukštis prie Malūnininko bokštelio ar tas pastatas banguotais balkonais galbūt yra dar blogesni. Noriu pasakyti, kad tai yra sisteminė problema“.


Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Pastato Laisvės alėjos rekonstrukciją nagrinėjanti komisija jau dabar atskleidė kai kurių tarnautojų klaidas. Tačiau verdiktas bus priimtas tik balandį.
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Pastato Laisvės alėjos rekonstrukciją nagrinėjanti komisija jau dabar atskleidė kai kurių tarnautojų klaidas. Tačiau verdiktas bus priimtas tik balandį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius