Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 03 08 /15:22

Jei situacija nesikeis, judėjimo ribojimai nuo kito pirmadienio gali likti galioti 8 savivaldybėse

Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija (VESK) siūlys Vyriausybei judėjimo ribojimus palikti dalyje savivaldybių, kur epidemiologinė situacija pati blogiausia. Kaip teigė VESK pirmininkė, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, jei Vyriausybė pritars, būtų ribojamas judėjimas į ir iš tokių savivaldybių. Kokie judėjimo ribojimai galėtų galioti per Velykas, dar nenuspręsta.

Vyriausybė kiek anksčiau priėmė sprendimą nuo kovo 15 dienos, tai yra kito pirmadienio, panaikinti judėjimo ribojimus tarp savivaldybių.

Tiesa, ministrų kabineto nariai jau tada neabejojo, kad dalyje savivaldybių judėjimo draudimas galėtų išlikti.

Kaip po posėdžio sakė VESK pirmininkė A.Bilotaitė, judėjimo ribojimus siūloma palikti tose savivaldybėse, kur susirgusiųjų skaičius 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų viršija 500.

A.Bilotaitės duomenimis, savivaldybių, kurioms gresia išlaikyti judėjimo ribojimus, yra 8.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, vienintelė 500 atvejų rodiklį šiuo metu viršija Švenčionių rajono savivaldybė, kurioje per dvi savaites 100 tūkst. žmonių nustatyti 649 atvejai.

Tačiau, kaip skelbia BNS, bus atsižvelgiama ir į kitą rodiklį - teigiamų tyrimų dalis savivaldybėse neturės būti didesnė nei 10 proc.

Lietuvos statistikos departamentas nurodo, kad šį rodiklį viršija Marijampolės, ta pati Švenčionių rajono, Biržų rajono, Panevėžio rajono, Šalčininkų rajono, Kupiškio rajono, Varėnos rajono ir Kalvarijos savivaldybės.

Dėl savivaldybių spręstų kas sekmadienį

„Policijos pareigūnai turėtų kontroliuoti įvažiavimą ir išvažiavimą iš vadinamųjų juodųjų savivaldybių. Manau, kad dar išgryninsime, kaip tai turės veikti kartu su Policijos departamentu – tai bus padaryta artimiausiu metu, kai tik bus priimtas sprendimas“, – kalbėjo ji.

A.Bilotaitės teigimu, rodikliai, pagal kuriuos būtų sprendžiama dėl judėjimo ribojimų įvairiose savivaldybėse, galėtų būti įvertinami kiekvieną sekmadienį.

„Pagal tai galėtų būti sprendžiama, kokiai grupei priklauso savivaldybė“, – kalbėjo ji.

Kokius karantino režimo pakeitimus daryti, ministrų kabinetas spręs trečiadienį.

Anot A.Bilotaitės, dar nenuspręsta, kokie kiti atlaisvinimai galėtų įsigalioti savivaldybėse, kuriose epidemiologinė situacija yra geriausia.

Kokių atlaisvinimų galėtų tikėtis verslas, A.Bilotaitė pasakyti negalėjo, anot jos, apie tai diskutuojama, o kai bus priimti sprendimai, jie keliaus ant Vyriausybės stalo.

Testavimo apimčių niekaip neišplečia

A.Bilotaitė pirmadienį kalbėjo, kad testavimo apimtys – vis dar netenkinančios.

„Nepaisant to, kad praėjusią savaitę buvo nedidelis progresas, matome nedidelį augimą, bet skaičiai nėra pakankami. Mes matome, kad yra net keturios savivaldybės, kuriose testavimo apimtys nesiekia vieno procento ir tik 11 savivaldybių, kuriose testavimo apimtys yra didesnės nei 2 procentai“, – teigė ji.

A.Bilotaitės teigimu, savivaldybės gali pirmiausiai paraginti savo pavaldume esančias įmones, įstaigas aktyviau testuotis ir aktyviau įsitraukti į protrūkių kontrolę.

Ankstesni atlaisvinimai sergamumo nepadidino

A.Bilotaitės teigimu, nepaisant to, kad anksčiau buvo priimti atlaisvinimai, situacija tapo geresnė – pandemijos pagreitis tapo neigiamas.

„Skiepijimas veikia“, – kalbėjo ji.

Praėjusią savaitę Vyriausybė pritarė tam tikriems atlaisvinimams: leido laikyti vairavimo egzaminus, dviejų šeimų šventes atvirose erdvėse, lankyti muziejus, kultūros erdves, bet tik tas, kurios po atviru dangumi. Taip pat ministrų kabinetas leido renginius, kurių dalyviai neišliptų iš automobilio.

Nepraleista apie 1200 transportų priemonių

Nuo vasario 17 dienos Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai vykdo kontrolę Lietuvos – Lenkijos pasienyje, kaip atvykstantys asmenys laikosi karantino reikalavimų.

Vidutiniškai per parą į Lietuvą nuo Lenkijos pusės važiuoja apie 1 500 transporto priemonių, iš jų didžioji dalis veža komercinius krovinius ir sudaro daugiau nei 80 proc. visų vykstančiųjų. Vidutiniškai per perą patikrinama apie 500 asmenų. Per praėjusią savaitę patikrinti 2916 asmenų, identifikuota 1363 asmenų, kurie neturėjo patvirtinimų – QR kodų, t. y. apie 46 proc. vykusiųjų neturėjo užpildytų anketų. Iš viso nuo vasario 17 dienos patikrinta 9828 asmenų, iš jų QR kodų neturėjo 5426 vykstantieji, bet anketas užpildė kontrolės vietose. Taip pat per praėjusią savaitę per jūrų uostą atvyko 1 052 asmenys (150 asmenų per parą), per oro uostus – 3256 asmenų (838 asmenų per parą).

Policijos departamento duomenimis pirmąją kovo savaitę nepraleista apie 1200 transportų priemonių, kurios norėjo vykti į kitą savivaldybę be pateisinamos priežasties.

Taip pat per praėjusią savaitę nubausta 1069 žmonių dėl karantino reikalavimų pažeidimų. Daugiausia administracinių nusižengimų protokolų surašyta dėl daugiau nei vieno šeimos ūkio kontakto – 670. Dėl kaukių nedėvėjimo nubausti 55 asmenys. Policijos pareigūnai patikrino daugiau kaip 2,3 tūkst. įmonių, dėl jų veiklos pažeidimų pradėtos trys administracinės teisenos, dar 37 įmonės buvo įspėtos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius