-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 12 /13:29

Viceministrė: rusiškų automobilių konfiskuota nebuvo, fiksuota ketinimų vykti per sieną

Vadovaujantis naujausiu Europos Komisijos (EK) išaiškinimu dėl taikomų sankcijų, apie Rusijoje registruotų automobilių, patekusių į Lietuvą, konfiskavimą informacijos kol kas nėra, tačiau yra fiksuota ketinimų jais kirsti Lietuvos sieną, sako užsienio reikalų viceministrė Jovita Neliupšienė.
Jovita Neliupšienė
Jovita Neliupšienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Apie konfiskuotus automobilius negaliu pasakyti, bet taip, buvo ketinimų vykti per sieną, bet informavus tuos žmones, jie atsisakė šito ketinimo“, – žurnalistams antradienį kalbėjo viceministrė.

Pagal praėjusios savaitės pabaigoje pateiktą Komisijos išaiškinimą, į Europos Sąjunga negali būti įleisti Rusijoje įsigyti ar registruoti automobiliai. Be kita ko, dokumente nurodoma, kad draudimas apima ir asmeninius daiktus, pavyzdžiui, lagaminus, muilą, pinigines.

Anot jos, sprendimas dėl automobilių neįleidimo buvo priimtas ir pildytas dar birželio mėnesį.

„Išaiškinime pasakyta, kad tai turi būti automobiliai arba įsigyti Rusijoje, arba su Rusijos registracijos numeriais, registruoti Rusijoje automobiliai. Tokiu atveju tokie automobiliai į ES neturėtų patekti“, – kalbėjo J.Neliupšienė.

Pasak jos, į šalį patekę rusiški automobiliai turės per parą išvykti, taip įrodant, jog vyksta tranzitu.

„Jeigu policijos pareigūnas, Lenkijos pareigūnas, Latvijos pareigūnas, sustabdo pilietį su rusiškais automobilio numeriais ir mato, kad sienos kirtimas įvyko anksčiau negu kad prieš 24 val. (...), iš principo tai reiškia, kad žmogus laikinai įvežė automobilį (...). Tai tokiais atvejais tas automobilis turėtų būti konfiskuojamas, nes jo negalima įvežti“, – teigė politikė.

Pasak jos, kitas EK išaiškinimas yra taikomas Kaliningrado tranzitui.

Tuo metu Lietuvos muitinė BNS informavo, kad į Lietuvos teritoriją automobilių su rusiškais registracijos numeriais neįleidžianti nuo pirmadienio, išskyrus tranzito į ar iš Kaliningrado atvejus. Tarnyba taip pat patvirtino, kad konfiskuotų automobilių kol kas nebuvo.

„Lengvųjų automobilių su rusiškais registracijos numeriais bei kitų daiktų konfiskavimo ar sulaikymo atvejų kol kas nėra“, – teigiama atsakyme.

Kalbėdama apie draudimą įsivežti asmeninius daiktus, J.Neliupšienė teigė, kad Lietuva paprašė dar vieno išaiškinimo.

„Mes kreipėmės kartu su kitomis regiono valstybėmis, apsitarę, kad mums reikia naujo EK išaiškinimo. Kai Komisija diskutavo apie automobilius praėjusią savaitę, mes jau tada atkreipėme dėmesį, kad bus klausimų, kurie bus susiję (...) su visais kitais daiktais, kurie yra draudžiami laikinai įvežti ar importuoti“, – kalbėjo viceministrė.

Nuo pernai rugsėjo 19 dienos į Baltijos valstybes ir Lenkiją įleidžiami tik Vyriausybės patvirtintus kriterijus atitinkantys asmenys: Rusijos diplomatai, disidentai, pervežimo bendrovių darbuotojai, ES piliečių šeimų nariai, taip pat Šengeno zonos valstybių leidimus gyventi ar ilgalaikes nacionalines vizas turintys rusai.

Rusijos piliečiai gali per Lietuvą tranzitu traukiniais keliauti į Kaliningrado sritį ir iš jos.

Draudimas įleisti Rusijos piliečius numatytas Seimo priimtame nutarime dėl nepaprastosios padėties paskelbimo Rusijos ir Baltarusijos pasienyje. Jis galios mažiausiai iki gruodžio 16 dienos imtinai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius