Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 25 /08:28

Iš Venecijos grįžęs vyras koronavirusu neserga, bet klinika stebisi, kad tai sužinojo tik iš jo paties

Lietuvoje pirmadienį iš Italijos grįžusiam žmogui buvo įtartas koronaviruso atvejis. Vyras po kelionės pasijuto prastai, karščiavo ir kreipėsi į šeimos gydytoją. Privačios klinikos „InMedica“ gydytojai dėl jo sveikatos būklės nusprendė atlikti nuodugnesnius tyrimus. Antradienį paaiškėjo, kad koronaviruso rezultatai – neigiami. Tiesa, apie tyrimų rezultatus pačios privačios klinikos, kuri pusdieniui buvo nutraukusi veiklą, niekas iš oficialių institucijų neinformavo.
„InMedica“ klinika
Koronavirusu galimai užsikrėtęs asmuo atvežtas į Santaros klinikų infekcinių ligų kliniką / Luko Balandžio / 15min nuotr.

15min primena, žinia apie tai, kad Santaros klinikose tiriamas iš Italijos grįžęs asmuo, ėmė plisti pirmadienio vakarą.

15min žiniomis, ligonis pirmiausiai kreipėsi į „InMedica“ kliniką, paskui buvo greitosios medicinos pagalbos automobiliu išvežtas į Santaros klinikas išsamiems tyrimams.

„InMedica“ filialas, kuriame lankėsi pacientas, pirmadienį sustabdė darbus ir laukė tyrimų rezultatų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„InMedica“ klinika
Luko Balandžio / 15min nuotr./„InMedica“ klinika

Kad tyrimai neigiami, sužinojo iš paciento

Tačiau klinikos plėtros direktorius Kęstutis Broniukaitis 15min nurodė, kad jokia institucija – nei Sveikatos apsaugos ministerija, nei Santaros klinikos, nei Visuomenės sveikatos centras įmonės neinformavo apie tyrimų rezultatus.

Gavome iš paciento pranešimą po vidurnakčio, kad atvejis nepatvirtintas ir jis išleistas gydytis namo.

Kad jie neigiami, klinika po vidurnakčio sužinojo iš paciento, o ryte darkart išgirdo per radiją. Kaip antradienio rytą LRT RADIJO laidai „Ryto garsai“ sakė sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis, jo žiniomis, visi vakarykščiai gauti duomenys ir tyrimai parodė neigiamus koronaviruso rezultatus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Šešelgis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Šešelgis

„Aš žinau paskutinę informaciją, kad visi mėginiai, kurie vakar buvo išvežti į laboratoriją, jie buvo ištirti ir rezultatai yra neigiami“, – sakė viceministras.

Viceministras teigė, kad nuo protrūkio pradžios Lietuvoje buvo tirti daugiau kaip dešimt mėginių, visais atvejais koronavirusas nepatvirtintas.

„Vakar turėjom penkis (mėginius), aš tokios statistikos nevedu, bet nuo (protrūkio) pradžios yra jau gerokai virš dešimt mėginių, kol kas visi mėginiai, kurie buvo atvežti per šį mėnesį, buvo neigiami“, – pažymėjo A.Šešelgis.

Pasak viceministro, laboratorijai gavus mėginį, jį dėl koronaviruso ištirti užtrunka maždaug šešias–septynias valandas.

Kreipėsi į šeimos gydytoją

Klinikos „InMedica“, į kurią kreipėsi iš Venecijos grįžęs vyras, plėtros direktorius K.Broniukaitis 15min antradienį ryte tikino, kad apie tai, kad tyrimo rezultatai neigiami, kliniką informavo tik pats pacientas, o ne oficiali institucija.

„Ačiū Dievui, koronaviruso įtarimas nepasitvirtino. Gavome iš paciento pranešimą po vidurnakčio, kad atvejis nepatvirtintas ir jis išleistas gydytis namo. Panašu, kad paprastas gripas ar peršalimas“, – tikino K.Broniukaitis.

Jis stebėjosi, kodėl tokia informacija nebuvo gauta iš ministerijos, Santaros klinikų ar Nacionalinio visuomenės sveikatos centro.

„Šitas atvejis, gerai, kad viskas sėkmingai baigėsi, bet išryškino spragas tarpinstitucinio bendradarbiavimo. Mums Santaros ligoninė pasakė aiškiai, kad informacijos neteiks, nes yra duomenų apsaugos reglamentas, ir informacijos pasiūlė kreiptis į pacientą. Gerai, kad pacientas sąmoningas, o jei jis būtų pasakęs, kad neduos informacijos? Tada visuomenė lieka su grėsme, nes mes nežinome, kaip toliau reaguoti. (...) Informacija tarp institucijų nesidalinama tinkamai“, – kalbėjo K.Broniukaitis.

Gerai, kad pacientas sąmoningas, o jei jis būtų pasakęs, kad neduos informacijos?

Iš Venecijos grįžęs pacientas nesilaikė nurodymų ir pats greitosios nekvietė, o kreipėsi į šeimos gydytoją. Todėl iš karto po jo vizito klinikos filialas turėjo užsidaryti, atlikta dezinfekcija. Antradienį klinika jau veikia.

Ministerijos prašo užpildyti anketą

Atsižvelgiant į naujausią informaciją, gautą iš Italijos institucijų dėl koronaviruso (COVID-19) plitimo, Užsienio reikalų ministerija (URM) atnaujino kelionių rekomendaciją į šią šalį.

Dėl plintančio naujojo koronaviruso Šiaurės Italijoje planuojantiems keliones rekomenduojama imtis atsargumo priemonių. Taip pat rekomenduojama atsižvelgti į galimus Italijos valdžios skubius sprendimus įvesti prevencines priemones, pavyzdžiui, specialias patikras oro uostuose.

Šiuo metu judėjimas Šengeno erdve nėra ribojamas, tačiau, atsižvelgiant į tai, kad situacija keičiasi labai sparčiai ir sunku iš anksto nuspėti galimą viruso plitimo kryptį ir mastą, jau esantiems šalyje rekomenduojama stebėti situaciją ir sekti naujausius pranešimus apie koronaviruso (COVID-19) plitimą.

Atsižvelgdamos į nepalankią epidemiologinę COVID-19 situaciją, Lietuvos Sveikatos apsaugos ir Užsienio reikalų ministerijos prašo Šiaurės Italijoje keliavusių asmenų užpildyti anketą ir sekti rekomendacijas Nacionalinio visuomenės sveikatos centro puslapyje.

Koronaviruso protrūkis šiuo metu užfiksuotas Šiaurės Italijos Lombardijos ir Veneto regionuose. Dėl sparčiai plintančio naujojo koronaviruso rekomenduojama laikinai nevykti į šias savivaldybes: Lombardijoje: Codogno, Castiglione d'Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano; Venete: Vo’ Euganeo, Mira. Lombardijos regione stabdomi vieši renginiai, nutraukiamos švietimo ir ugdymo paslaugos, uždaromi muziejai ir kitos kultūros institucijos.

Daugiau informacijos https://keliauk.urm.lt/lt/location/italija. Rekomenduojame užsiregistruoti URM kelionių registracijos sistemoje https://keliauk.urm.lt/lt/keliones-registracijos-forma. Keliauk saugiai programėlė: http://onelink.to/epmjp5.

Lietuvos Respublikos ambasados Italijoje telefonai (darbo valandomis):

konsulinis skyrius +39 06 87757819; ambasada +39 06 855 9052, el. paštas: kons.it@urm.lt.; amb.it@urm.lt.

Užsienio reikalų ministerijos visą parą budintis telefonas +370 5 236 2444 (WhatsApp: +370 699 83537), el. paštas pilieciai@urm.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius