-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 09

Viceministras M.Adomėnas: Baltarusija nėra saugi šalis Lietuvos piliečiams

Rugpjūčio 9 dieną, minint trečiąsias suklastotų prezidento rinkimų Baltarusijoje metines, Medininkų pasienio kontrolės punkte vyko užsienio reikalų viceministro Manto Adomėno, vidaus reikalų viceministro Arnoldo Abramavičiaus, Valstybės sienos apsaugos tarnybos vado Rustamo Liubajevo bei Pasienio kontrolės punktų direkcijos vadovo Mindaugo Zobielos spaudos konferencija, rašoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime spaudai.
Spaudos konferencija
Spaudos konferencija / Užsienio reikalų ministerijos nuotr.

Jos metu aptartos grėsmės, susijusios su gyventojų vykimu į Baltarusiją, pristatyti pasienio kontrolės punktuose įrengti stendai – primenantys rekomendaciją Lietuvos piliečiams nevykti į Baltarusiją, nerizikuoti savo saugumu.

Pastaruoju metu suintensyvėjus Baltarusijos institucijų priešiškiems ir provokaciniams veiksmams prieš Lietuvos piliečius, jau esančius ar laikinai atvykusius į šalį, gyventojai raginami nevykti į šalį. Pasak viceministro, Lietuvos piliečiai gali būti neteisėtai sulaikomi, jiems pateikus išgalvotus kaltinimus.

Keliaujantys Lietuvos piliečiai yra apklausinėjami pasienio punktuose, pasitelkiant šantažą ir psichologinį spaudimą, verčiami bendradarbiauti. Pasienyje vykstančių apklausų metu iš keliaujančiųjų paimami išmanieji įrenginiai – telefonai, kompiuteriai, tikrinami kontaktai, susirašinėjimai bei kita informacija, kuri vėliau gali būti panaudota ne tik prieš juos, bet ir prieš jų šeimos narius, artimuosius, pažįstamus.

„Išaugęs Minsko režimo agresyvumas prisidėjo prie regioninio saugumo destabilizacijos, didėjančios įtampos pasienyje su NATO narėmis, tarp jų ir Lietuva, bei išaugusios rizikos, jog kiekvienas Lietuvos pilietis gali tapti potencialiu Baltarusijos saugumo struktūrų taikiniu”, – teigė užsienio reikalų viceministras M.Adomėnas.

2021 metų liepą, kai A.Lukašenkos režimas priėmė sprendimą Lietuvos diplomatinį atstovavimą Baltarusijoje sumažinti iki minimumo, t. y. iki vieno Lietuvos diplomato, atitinkamai drastiškai sumažėjo Lietuvos ambasados galimybės operatyviai reaguoti į visus galimus konsulinius atvejus. Dauguma atvejų padėti Lietuvos piliečiams dėl agresyvių ir neteisėtų Baltarusijos valdžios veiksmų galimybės yra ribotos.

Susitikimo metu pristatyti ir šiuo metu šešiuose pasienio kontrolės punktuose pastatyti stendai, kuriuose primenama ir toliau galiojanti Užsienio reikalų ministerijos rekomendacija Lietuvos piliečiams nevykti į Baltarusiją, o tiems, kurie šiuo metu yra ten, nedelsiant išvykti iš šalies. Lietuvos piliečių kelionės į Baltarusiją, ignoruojant Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijas, kelia grėsmę jų pačių saugumui, sveikatai ir gyvybei.

Šiandien išplatintame bendrame Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos užsienio reikalų ministrų pareiškime, pažymima, kad trejus metus padėtis kaimyninėje šalyje tik sudėtingėja. Autoritarinis režimas vykdo sunkius, sistemingus žmogaus teisių pažeidimus šalies viduje, taip pat plėtoja agresyvią užsienio politiką savo kaimynų atžvilgiu, Baltarusijai leidžiant laisvai disponuoti savo teritorija Rusijos Federacijos armijai, dalyvaujančiai kare prieš Ukrainą, dislokuojant „Wagner“ karinės grupuotės narius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius