-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 04 27

Viceministras M.Adomėnas: Rusija siunčia žinią – nepirksite naftos, negausite ir dujų

Užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas sprendimą nutraukti dujų tiekimą Lenkijai ir Bulgarijai sako esant Rusijos spaudimu dėl planų į naują Europos Sąjungos sankcijų paketą įtraukti embargo naftai.
Mantas Adomėnas
Mantas Adomėnas / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Jis tikisi, kad šie veiksmai nusiteikimo atsisakyti rusiškos naftos nepakeis.

„Žinutė yra labai aiški, viena vertus, naftą pakeisti yra lengviau, ir aš tikiuosi, kad tai nesutrukdys besiformuojančios politinės valios į šeštąjį sankcijų paketą įtraukti embargo naftai, ką Lietuva visą laiką spaudė ir argumentavo savo partnerius Vakaruose“, – trečiadienį žurnalistams prieš Vyriausybės posėdį sakė M.Adomėnas.

Anot jo, „Rusija nukirsdama dujas siunčia žinią, kad nepirksit naftos, negausite ir dujų, kas galėtų būti skausmingiau Europai“, nes rasti alternatyvas dujoms yra sudėtingiau nei naftai.

„Matydami, jog visas procesas juda link atsiskyrimo nuo Rusijos energetinių resursų, jie bandys sukelti kaip daugiau galima žalos“, – pažymėjo viceministras.

Klausiamas, kokį atsaką į Rusijos veiksmus planuoja Europos Sąjunga, kaip paskelbė Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen, M.Adomėnas teigė, kad tai bus „kompleksas priemonių, apie kurį anksti kalbėti, kol jis neaptartas valstybių vadovų lygiu“.

„Svarbu užtikrinti energetines alternatyvas dabar netenkamiems energetiniams resursams, tam reikia pasitelkti ir esamus dujų įsivežimo mechanizmus, kad tos šalys neliktų paliktos be energetinių resursų, čia kompleksas priemonių, apie kurį anksti kalbėti, kol jis neaptartas valstybių vadovų lygiu“, – sakė M.Adomėnas.

Europos Sąjunga trečiadienį pareiškė, jog yra „pasirengusi“ scenarijui, kad Maskva gali sustabdyti dujų tiekimą 27 valstybių blokui, ir planuoja „koordinuotą“ atsaką, Rusijos koncernui „Gazprom“ nutraukus dujų tiekimą Lenkijai ir Bulgarijai.

„Gazprom“ pranešimas, kad jis vienašališkai nutraukia dujų tiekimą vartotojams Europoje, yra dar vienas Rusijos bandymas panaudoti dujas kaip šantažo priemonę“, – socialiniame tinkle „Twitter“ trečiadienį paskelbė Europos Komisijos vadovė U.von der Leyen.

Kiek anksčiau „Gazprom“ paskelbė stabdantis dujų tiekimą Lenkijai ir labai nuo jų priklausomai Bulgarijai, nes šios dvi ES narės atsisakė už rusiškas dujas mokėti Rusijos rubliais.

Vakarų demokratijoms dėl karo Ukrainoje plečiant Rusijai įvestas sankcijas, Kremlius praėjusį mėnesį įspėjo Europos Sąjungos valstybes nares, kad joms bus nutrauktas dujų tiekimas, jei jos nemokės už jas rubliais.

Pernai ES importu iš Rusijos patenkino apie 40 proc. gamtinių dujų poreikio. Bulgarija ir Lenkija pareiškė, kad yra pasiruošusios gauti reikalingą dujų kiekį iš kitų šaltinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius