Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 10

Viceministras: pasiruošimas imuniteto paso kūrimui – sklandus

Pasiruošimas lietuviškojo skiepų sertifikato, galiosiančio visoje Europos Sąjungoje (ES), kūrimui vyksta sklandžiai, sako ekonomikos ir inovacijų viceministras.
Vincas Jurgutis
Vincas Jurgutis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Pasak Vinco Jurgučio, planuojama, kad imuniteto pasą atstosiantis dokumentas ES pradės galioti birželį, tačiau jis abejoja, ar bus suspėta tam pasirengti.

„Iš to, kokį kontaktą turime su Lietuvos koordinatoriais, panašu, kad Lietuva rengiasi sklandžiai, iš mūsų pusės kažkokių problemų neturėtų būti“, – Seimo Ekonomikos komitete trečiadienį pareiškė V.Jurgutis.

„Pagal dabartinę informaciją tai (imuniteto pasas – BNS) turėtų veikti birželio mėnesį. (...) Kai matau per savo tuos tris darbo mėnesius, kaip veikia procesai, tai net ir birželis skamba su iššūkiu žinant, kiek dalyvaus šalių ir kokia bus europinė biurokratija“, – pridūrė V.Jurgutis.

Užsienio reikalų viceministras Arnoldas Pranckevičius sako, kad imuniteto paso veikimas pasiteisins, kai ES bus masinė žmonių vakcinacija.

„Tas imuniteto pasas taps reikšmingu ir svarbiu, kai daugelyje valstybių pasieksime masinį vakcinacijos lygį, tai yra po 2-3 mėnesių, ne anksčiau“, – teigė jis.

Dabar numatoma, kad lietuvišką sertifikatą gautų ir pasiskiepiję, ir neskiepyti, bet turintys imunitetą žmonės.

Sveikatos apsaugos viceministrės Živilės Simonaitytės teigimu, tokios plačios informacijos kaupimas šiame dokumente reikš, kad jis turėtų būti vadinamas ne skiepo, o imuniteto pasu.

Tokiame dokumente būtų pateikiamas minimalus duomenų rinkinys, kuris bus vienodas visose ES šalyse.

Bandomosios sertifikato lietuviškosios versijos kūrėjas yra Registrų centras pagal Europos Komisijos rekomendacijas. Ir valdžia, ir verslas sutinka, kad šis dokumentas leistų ne tik palengvinti keliones, bet ir priimti šalių ūkiams svarbius atlaisvinimus.

Komiteto pirmininkas konservatorius Kazys Starkevičius BNS sako, kad neturint „žaliojo paso“ šalis gali patirti neigiamų ekonominių pasekmių dėl suvaržyto judėjimo, strigsiančios gamybos.

Jeigu jums kyla klausimų dėl COVID-19 vakcinos, siųskite juos mūsų redakcijai el. pašto adresu skiepai@15min.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius