Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 26 /12:14

Vidaus reikalų ministras pakilo nuo švenčių stalo: nors vilkikai pasienyje stringa ne dėl pasieniečių kaltės, VSAT pareigūnai siunčiami į postus

Dėl didelio krovinių srauto, kuriuos turi forminti ir tikrinti muitininkai, pasienyje stringant šimtams vilkikų, nuo švenčių stalo pakilęs vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas pabandė imituoti problemos sprendimą. Ministro nurodymu į pasienio postus kažkodėl nusiųsta papildomai pasieniečių.
Pasienietis laukia atvažiuojančio automobilio
Pasienietis laukia atvažiuojančio automobilio / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kaip rašoma Vidaus reikalų ministerijos pranešime, pasienyje su Baltarusija ir Rusija susidarius didelėms vilkikų eilėms vidaus reikalų ministras gruodžio 25 dieną nurodė Valstybė sienos apsaugos tarnybai padidinti pasienio kontrolės punktuose dirbančių pareigūnų skaičių.

Viskas priklauso ne tik nuo mūsų, bet ir nuo Baltarusijos pusės – kaip jie priima sunkvežimius.. Mes galime prisodinti žmonių, forminti dokumentus, bet, jei jie nepriima, tai niekas ir nejuda.

„Nors Lietuvos pasieniečiai nėra ta grandis, dėl kurios sienos kirtimo punktuose susidaro eilės, nusprendėme padidinti pareigūnų skaičių, kad nestrigtų žmonių ir autotransporto priemonių patikra ir registracija“, – teigia vidaus reikalų ministras D.Barakauskas.

„Ketvirtadienį pagrindiniuose pasienio punktuose visos pasieniečių darbo vietos pilnai užpildytos, pavyzdžiui, Medininkuose dirba 13 VSAT pareigūnų, Lavoriškėse – 6. VSAT turima informacija, ketvirtadienį ryte eilės pagrindiniuose pasienio punktuose buvo sumažėjusios. Medininkuose patikros laukė apie 200, Lavoriškių poste – apie 150, Kybartuose – apie 15 vilkikų. Lengvųjų automobilių eilių nėra“, – rašoma VRM pranešime.

Eilės pasienyje nusidriekė Kūčių vakarą. Vilkikų spūstis, judanti Medininkų link, prasidėjo dar Vilniuje – ties prekybos centru IKEA.

Medininkų pasienio punkto pamainos viršininkas Stanislovas Tupikovskis prieš kelias dienas 15min.lt sakė, kad eilės prieš šventes nutįsta kasmet: „Rusijoje dabar ikišventinis vajus, todėl vežama labai daug prekių, produktų – pagrindinis vežimas, juk ten šventės prasideda vėliau.“

S.Tupikovskis užtikrino, kad Lietuvos muitinės pareigūnai Medininkų punkte dirba sustiprintomis pajėgomis: „Tačiau viskas priklauso ne tik nuo mūsų, bet ir nuo Baltarusijos pusės – kaip jie priima sunkvežimius.. Mes galime prisodinti žmonių, forminti dokumentus, bet, jei jie nepriima, tai niekas ir nejuda.“

Jis atkreipė dėmesį, kad į Baltarusijos pusę driekiasi eilė, o pareigūnai sugeba aptarnauti tik 25 krovininius automobilius per valandą.

Tuo tarpu pasieniečiai šios situacijos pakeisti negali, nes jų darbas – tikrinti kelionės dokumentus, užtikrinti transporto priemonių registraciją. Net ir padidintas VSAT pareigūnų skaičius pasienio postuose problemos neišspręs, o papildomai į darbą išsiųsti pareigūnai, greičiausiai, nuobodžiaus, kadangi vilkikų eilės vis tiek greičiau nejudės.

Tokia situacija susidaro kiekvienais metais. Ji buvo pernai, bus ir kitais metais. Specialistų teigimu, vienintelis šios problemos sprendimo būdas – didinti pasienio punktus ir jų pralaidumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius