Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 12

Viduramžių Antaninės Saločiuose pakvipo vikingų prakaitu

Pasvalio rajone, Saločiuose, Antaninės yra švenčiamos nuo senų laikų. Tačiau jau antrus metus ši šventė virsta bendruomenės – ne tik bažnytine – švente. Šeštadienis skirtas viduramžiams, o sekmadienį – Antaninės bažnyčioje.
 Saločiuose vyko tradicinė šventė „Antaninės ant Mūšos“.
Saločiuose vyko tradicinė šventė „Antaninės ant Mūšos“. / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Šiemetės Antaninės Saločiuose pakvipo viduramžiais. Mūšos pakrante vaikščiojo šarvuoti riteriai, šventikai ir devinto amžiaus žiemgalių kariai, atplaukę čia su tikslia vikingų laivo kopija. Laivų buvo ir daugiau.

Alvydo Januševičiaus nuotr./ Saločiuose vyko tradicinė šventė „Antaninės ant Mūšos“.
Alvydo Januševičiaus nuotr./ Saločiuose vyko tradicinė šventė „Antaninės ant Mūšos“.

Vikingų laivas atvyko čia iš Latvijos. Istorinės rekonstrukcijos klubas savo rankomis pagamino tikslią vikingų laivo kopiją, tik tris kartus mažesnę.

Sako, kad kad vikingai čia atvyko plėšti mūsų genčių, tačiau buvo sumušti. Paliko laivą ir daug prašmatnių ginklų.

Dėl to jie su savimi turi ne tik žiemgališką trikampį peilį, bet ir Damasko kardą. Pokalbis su svečiais gali trukti kelias valandas – jie tiesiog gyvena istorijoje. Pasakojo, kad šiuo metu yra statoma daugiau didžiulių istorinių laivų.

Kelias valandas virė viduramžių šokiai, linksmybės, amatai, žaidimai ir tradicijos, papročiai. Ant laužo kepė avinas, kalvis demonstravo savo amatą, o po pietų keletas laivų išsirikiavo Mūšos upėje ir pagarbiai praplaukė.

Alvydo Januševičiaus nuotr./ Saločiuose vyko tradicinė šventė „Antaninės ant Mūšos“.
Alvydo Januševičiaus nuotr./ Saločiuose vyko tradicinė šventė „Antaninės ant Mūšos“.

Šventėje svečiavosi šarvuoti riteriai iš brolijos „Viduramžių pasiuntiniai“, istorinių rekonstrukcijų klubas iš Latvijos „Baltic snakes“, senosios muzikos ir šokio trupė „Festa Cortese“, alternatyvaus folkloro grupė „Navija“, Pasvalio kultūros centro folkloro ansamblis „Rags“, Pasvalio kultūros centro Nairių skyriaus folkloro ansamblis „Gija“.

Linksminamės patys, o ne samdome linksmintojus.

Vieną įdomų momentą atskleidė vienas svarbiausių šios šventės sumanytojų ir organizatorių plačiai žinomas menininkas ir vietos mokyklos mokytojas Balys Tuskėnas.

Saločiai dėl šio žmogaus turi žymiai daugiau spalvų. Meniškai išpieštas ne tik jo namas. Prie mokyklos visus miestelio svečius pasitinka spalvingi drugeliai, akcentai.

„Visa bendruomenė įsitraukė į šventės kūrimą, todėl pavyko. Linksminamės patys, o ne samdome linksmintojus. Viską darėme savo pastangomis, o ne už projektines lėšas“, – atskleidė paprastą sėkmės paslaptį menininkas.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Balys Tuskėnas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Balys Tuskėnas

B.Tuskėnas per pastarąją savaitę sako numetęs kelis kilogramus svorio, nes daugybę jėgų paaukojo laivo statymui. Galima sakyti, kad tai tikras laivas, nes jis plaukia. Ant vandens jį laiko tuščios statinės, o iš išorės puošia senovinio laivo imitacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius