Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 11

Vieną dieną Vyriausybė pateikia Seimui vaiko teisių įstatymo pataisas, kitą – jau nebenori jų svarstyti

Seimas iš antradienio posėdžio darbotvarkės išbraukė Socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio ir visos Vyriausybės teiktas Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas.
Linas Kukuraitis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Iš 126 užsiregistravusių Seimo narių už klausimo išėmimą iš darbotvarkės balsavo 71 parlamentaras, prieš – 47, susilaikė – 8.

Pataisų klausimo išbraukimą iš darbotvarkės inicijavo valdančiųjų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija. Už balsavo visi frakcijos nariai su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu, frakcijos seniūnu Ramūnu Karbauskiu priešakyje. Klausimo darbotvarkėje nenorėjo matyti ir premjeras Saulius Skvernelis, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Juknevičienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Juknevičienė

Seimo narė konservatorė Rasa Juknevičienė tai pavadino paradoksu.

„Aš tik atkreipiu dėmesį, kad Vyriausybė pateikė Seimui pataisų projektą, tačiau šiandien Vyriausybės nariai balsavo, kad jis būtų išimtas iš darbotvarkės. Tai vis dėlto kokios pozicijos laikosi Vyriausybė?“ – replikavo R.Juknevičienė.

Iš darbotvarkės buvo išimtas klausimas ir dėl grupės Seimo narių pateiktų įstatymo pataisų, kuriomis siekiama keisti smurto prieš vaikus sąvoką.

Pataisose numatoma, kad fiziniu smurtu prieš vaiką būtų laikomas tik sukeliamas žymus skausmas, o į psichologinio smurto apibrėžimą įtraukiamas „prievartinis vaikų ir tėvų atskyrimas prieš jų valią“.

Vadinamosios Seimo nario Mindaugo Puidoko pataisos iš darbotvarkės buvo išbrauktos be balsavimo.

Parlamentinio Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys Vitalijus Gailius paaiškino, kad komitetas padarė pertrauką ir dar nebaigė svarstyti pataisų projekto. Komitetas nori įvertinti, ar pataisos neprieštarautų Konstitucijai.

Tai vis dėlto kokios pozicijos laikosi Vyriausybė?

Šias pataisas kritiškai įvertino įvairių visuomeninių organizacijų atstovai: jas priėmus esą grįžtume net į baisesnę situaciją nei buvo iki įstatymo priėmimo. Tačiau smurto apibrėžimą norėtų keisti tėvams ir šeimoms atstovaujančios organizacijos, darbuotojų profsąjungos.

Vyriausybės teikiamose pataisose neliečiamas smurto prieš vaiką apibrėžimas, bet siūloma atsisakyti grėsmės lygių nustatymo vaikams ir pereiti prie vaiko situacijos ir poreikių vertinimo, o vaiko paėmimas iš tėvų ar globėjų būtų įmanomas tik kraštutiniais atvejais.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Monika Navickienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Monika Navickienė

Opozicija surinko parašus, kad Vyriausybės projektas būtų privalomai įtrauktas į darbotvarkę, ir reikalauja tai padaryti dar antradienį, vakarinio Seimo plenarinio posėdžio metu.

Konservatoriai kelia versiją, kad projektas išimtas mainais už M.Puidoko ir kitų iniciatorių balsus už biudžetą.

„Nėra paaiškinimo, kodėl valdantieji ir pats premjeras balsavo už socialinės apsaugos ir darbo ministro parengtų vaiko teisių įstatymo pataisų išbraukimą iš darbotvarkės. Ar tai reiškia, kad S. Skvernelis nebepasitiki ministru Linu Kukuraičiu, ar kad pabūgo, jog Seimo narys M.Puidokas ir kiti jo frakcijos nariai gali nepalaikyti Vyriausybės teikiamo kitų metų biudžeto projekto?“ – konservatorių frakcijos pranešime spaudai cituojama Monika Navickienė.

Karolio Mankausko nuotr. /Eglė Samoškaitė
Karolio Mankausko nuotr. /Eglė Samoškaitė

Seimas turi teisę spręsti

„Kokybiški teisės aktų pakeitimai ministerijoje buvo ruošiami kuo skubiau, kad Seimas galėtų pataisyti išryškėjusius sistemos veikimo netolygumus ir kad vaiko teisių apsauga būtų užtikrinama ir efektyviai, ir su atitinkamu jautrumu. Tačiau Seimas turi teisę apsispręsti, kada numatyti teisės aktų pateikimą, svarstymą ir priėmimą. Šiuo atveju Seimas apsisprendė su vaiko teisių apsauga susijusius klausimus svarstyti kartu“, – taip situaciją įvertino L.Kukuraičio patarėja ryšiams su visuomene Eglė Samoškaitė.

Manoma, kad grupė Seimo narių pataisas, kurios neprieštarautų Konstitucijai, parengs iki ketvirtadienio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius