-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 01

Viena „juodžiausių“ savivaldybių Lietuvoje: kas atsitiko, kad Marijampolė tapo antra pagal sergamumą COVID-19 ir britiškos mutacijos židiniu?

Kaip rodo Statistikos departamento duomenys, juodojoje spalvinėje zonoje, kur epidemiologinė situacija dėl koronaviruso yra blogiausia, šiuo metu yra atsidūrusios 11 savivaldybių. Antroji pagal sergamumą po Širvintų rajono – Marijampolės savivaldybė. Jos meras Povilas Isoda sako, kad virusas išplito gamybos įmonėse, o britiška atmaina galėjo „atkeliauti“ po transporto įmonių darbuotojų komandiruočių. Nors savivaldybėje senjorai masiškai atsisakė „AstraZeneca“ vakcinos ir buvo susikaupę per 1 tūkst. jos dozių, jos išskiepytos leidus vakcinuoti žemiau prioritetiniame sąraše esančias gyventojų grupes. Užsistovėjęs likutis esą dingo akyse.
Marijampolės geležinkelio stotis
Marijampolės savivaldybė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kovo 30 dienos duomenimis, per pastarąsias 14 dienų Lietuvoje registruoti 328,9 nauji susirgimų koronavirusu atvejai 100 tūkstančių gyventojų.

Širvintų rajono savivaldybėje, kur situacija yra prasčiausia šalyje, naujų COVID-19 ligos atvejų, per dvi savaites tenkančių 100 tūkstančių gyventojų, skaičius siekė 1020. Teigiamų tyrimų dalis per paskutines 7 dienas – 8,3.

Marijampolės savivaldybėje naujų susirgimų, tenkančių 100 tūkstančių gyventojų, per dvi savaites registruota 692. Teigiamų koronaviruso tyrimų dalis per paskutines 7 dienas sudarė 12,9.

Be to, čia sparčiai plinta britiškoji COVID-19 atmaina.

Trečia savivaldybė, kurioje epidemiologinė situacija šiuo metu prasčiausia, – Šalčininkų rajono. Čia 100 tūkstančių gyventojų per dvi savaites teko 661 naujas koronaviruso atvejas. Teigiamų dalis – 25,4.

Buvo sukaupta 1200 dozių vakcinos

Pasak P.Isodos, Marijampolės savivaldybėje veikia labai daug gamybos įmonių, kuriose ir buvo pagrindiniai COVID-19 židiniai.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Povilas Isoda
Arno Strumilos / 15min nuotr./Povilas Isoda

„Ten darbas vyksta tiesiogiai, jis negali vykti nuotoliniu būdu, gamyboje žmonių dirba šimtais arba net tūkstančiais kai kuriose įmonėse. Dėl to ir plinta tas virusas. Matyt, normalu, kad vienas ar kitas žmogus kažkur suserga ir perduoda į įmones. Mes visą laiką stebėjome, kad pagrindiniai židiniai yra mūsų gamybos įmonės“, – pasakojo meras.

Dar vienas susirgimų židinys buvo įsiplieskęs Marijampolės pataisos namuose.

Teisingumo ministerijos nuotr./Modernizuotas Marijampolės pataisos namų korpusas
Teisingumo ministerijos nuotr./Modernizuotas Marijampolės pataisos namų korpusas

Prastai Marijampolės savivaldybė atrodo ir dėl fiksuojamų britiškos koronaviruso mutacijos atvejų.

P.Isodos teigimu, be Kalvarijos, Marijampolė yra ta savivaldybė, kurią kerta didžiulis tranzito srautas.

Yra daug su transportu – automobilių prekyba, pervežimais – susijusio verslo.

Jų darbuotojai nuolat vyksta į Vakarų Europą, grįžta į Marijampolę, o joje, natūralu, eina ir į parduotuves, ir kitur, kur leidžiama. P.Isoda sakė, kad tai gali būti viena iš britiškosios atmainos paplitimo priežasčių.

„O ką darome? Tai masiškai vakcinuojame. Mes prašėme jau anksčiau ministerijos, tai pagaliau leidus, mes per praeitą savaitę apie 2000 paskiepijome žmonių“, – nurodė Marijampolės savivaldybės meras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilkikai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilkikai

P.Isoda aiškino, kad prieš porą savaičių savivaldybėje buvo laikoma sukaupta apie 1200 dozių „AstraZeneca“ vakcinų, nes senjorai atsisakė ja skiepytis.

„Nepasitiki ta vakcina ir nesiskiepija“, – tvirtino jis.

Nepasitiki ta vakcina ir nesiskiepija.

Prašymas įmonėms ruošti sąrašus

Sveikatos apsaugos ministerijai leidus, „AstraZeneca“ vakcinomis savivaldybėje pradėtos skiepyti kitos prioritetinės grupės: pedagogai, policijos pareigūnai, ugniagesiai, kalėjimo darbuotojai.

Anot P.Isodos, vakcinų likutis dingo tiesiog akyse.

„Toliau tą patį sakome: mums reikia daugiau, masiškiau vakcinuoti. Testavimą padidinome tiesiog kartais. Sukurta mobili komanda, kuri jau įmonėse testuos. Praeitą savaitę pasirašytas sprendimas. Mes jau turime tą komandą ir dabar testuosime ir įmonėse.

Testavimo apimtys padidintos, dabar belieka pagrindinis dalykas – vakcinuoti. Reikia daugiau kitų rūšių vakcinos, kad galėtume vyresnius žmones pabaigti vakcinuoti“, – komentavo P.Isoda.

„AstraZeneca“ vakcinomis, kaip tikisi Marijampolės savivaldybės meras, toliau bus leidžiama skiepyti žemiau prioritetinėje eilėje esančias gyventojų grupes.

Tarp jų: abiturientai, prekybininkai, maisto perdirbimo bendrovių, kuriose dirba daug žmonių, – „Mantinga“, ICECO, Marijampolės pieno konservai, darbuotojai.

„Mantingos“ nuotr./„Mantingos“ gamykla
„Mantingos“ nuotr./„Mantingos“ gamykla

„Mes jau davę užduotis, kad iš anksto ruoštųsi tos įmonės sąrašus žmonių, kurie sutiktų vakcinuotis, jeigu būtų leidžiama vakcinuotis „AstraZeneca“ vakcina. Tai taip ir visa visuomenė – reikia vakcinuoti“, – pažymėjo P.Isoda.

Svarbu, kad nesuvaržytų

Nors skiepijimas „AstraZeneca“ vakcinomis Lietuvoje ir kai kuriose kitose Europos Sąjungos valstybėse buvo sustabdytas, aiškinantis dėl galimų trombozių rizikos, Europos vaistų agentūra paskelbė, kad jos saugios, skiepijimas mūsų šalyje ir kitur atnaujintas bei tebetęsiamas.

Vis dėlto P.Isoda atkreipė dėmesį, kad antradienį Vokietijos sostinė Berlynas pranešė stabdantis jaunesnių kaip 60 metų asmenų skiepijimą Jungtinės Karalystės farmacijos bendrovės kartu su Oksfordo universitetu sukurta vakcina.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„AstraZeneca" vakcina
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„AstraZeneca" vakcina

„Vokietijos sostinė sustabdo vakcinavimą, tai jokie ekspertai ir jokie mokslininkai neatrodo statistiniam žmogui įtikinamiau. Čia yra, matyt, problema. Bet pagrindinis dalykas, kas tikrai pasijautė, kai mes praeitą savaitę pradėjome skiepyti žemiau prioritetinėse grupėse esančius žmones, tai tikrai masiškai žmonės vakcinavosi – tiek pedagogai, tiek pareigūnai, ir vyresnių taip pat vienas kitas jau atsirado.

Reikia leisti ta vakcina skiepyti, svarbiausia, kad ji niekur nesikauptų. Ir nesvarbu turbūt, ar skiepiji aukštesnį, ar žemesnį prioritetą, svarbu, kad kuo greičiau ji būtų sunaudota ir tų kiekių neliktų. Pasiskiepys kaimynas, pasiskiepys dar kažkoks pažįstamas ir taip užsisuka tas judėjimas ir tikrai ta „AstraZeneca“ važiuoja, ir tikrai yra ką ja paskiepyti. Čia problemos nebus. Svarbu, kad nesuvaržytų ir nebūtų kaip prieš savaitę, dvi savaites, kad tik senjorus ir viskas, kitų negalima, kol nepaskiepysi jų“, – pabrėžė P.Isoda.

Pasiskiepys kaimynas, pasiskiepys dar kažkoks pažįstamas ir taip užsisuka tas judėjimas ir tikrai ta „AstraZeneca“ važiuoja, ir tikrai yra ką ja paskiepyti.

Kai yra vakcinų, Marijampolėje skiepijama ir šeštadieniais. Tarkime, „Pfizer/BioNTech“, „Moderna“ vakcinos, P.Isodos teigimu, išskiepijamos ir darbo dienomis.

Jis pats taip pat sakė praėjusį šeštadienį pasiskiepijęs „AstraZeneca“ vakcina.

Marijampolės savivaldybės meras pasakojo jautęs peršalimo simptomus: buvo pakilusi temperatūra, krėtė šaltkrėtis.

Tačiau pirmadienį viskas jau buvo gerai ir jis ėjo į darbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius