-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 11

Viena ranka duoda, o kita atima: dėl pandemijos leido atidėti mokesčių mokėjimą, bet nemokės ligos išmokos

Individualia veikla užsiimantis vilnietis Robertas pasakoja, kad pavasarį, dėl pandemijos paskelbus karantiną, nusprendė pasinaudoti valstybės suteikta galimybe atidėti mokesčių už 2019 m. mokėjimą. Tai buvo leista – mokesčius jis mokės 4 metus, pradedant nuo 2021-ųjų birželio. Tačiau dėl darželį nelankančio vaiko pasiėmęs nedarbingumą, vyras išgirdo, kad išmoką gaus tik sumokėjęs tuos mokesčius.
Saulėtas Vilnius žiemą
Saulėtas Vilnius žiemą / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Taip atrodo, kad viena ranka duoda, o kita atima“, – nelinksmai juokauja kino pramonėje dirbantis Robertas.

Mokės ketverius metus

Jo situacija – kaip daugybės kitų Lietuvoje, kurių veiklą iš dalies ar visiškai sustabdė COVID-19 pandemija ir dėl jos praeitą pavasarį paskelbtas pirmasis, o dabar ir antrasis karantinas.

„2019 metų savo veiklą deklaravau ir už juos nesumokėjau mokesčių kol kas, nes 2020 metų pavasarį paprašiau atidėjimo. Kadangi buvo COVID situacija, valstybė kaip paramą skyrė mokesčių atidėjimą – tiek „Sodra“, tiek Valstybinė mokesčių inspekcija. Kadangi mano veikla irgi buvo įtraukta į nukentėjusiųjų nuo COVID-19 sąrašą, vadinasi, man mokesčių mokėjimas atidėtas. „Sodra“ man yra išdėsčiusi, kaip tuos mokesčius turėsiu per ketverius metus susimokėti, ir pradėsiu mokėti tik nuo šių metų birželio“, – apie susitarimą pasakojo Robertas.

Kaip sakė Robertas, toks sprendimas tikrai palengvino šių metų jo finansinę naštą, todėl jis neslėpė, kad labai tuo džiaugiasi.

Išmoka – tik sumokėjus mokesčius

Tačiau po Naujųjų metų paaiškėjo, kad ši parama turi ir kitą pusę. Šeima nusprendė pasinaudoti teise vaiko neleisti į darželį dėl COVID-19 grėsmės ir Robertas pagal įsigaliojusią naująją tvarką pasiėmė nedarbingumą vaiko priežiūrai.

Visas situacijos kvailumas yra tas, kad man sako – jūs esate draustas, gausite išmoką, bet tik tada, kai sumokėsite viską už 2019 metus.

„Paaiškėjo, kad negaliu gauti išmokos, kadangi mano nesumokėti mokesčiai už 2019 metus. Tad situacija tokia, jog aš gavau paramą – atidėti mokėjimai, net neturiu pradėti jų mokėti, bet kur mano visos socialinės garantijos? Nors nuo 2011 metų vykdau veiklą, visada mokesčius mokėjau laiku, dabar tampu kaip ir nedraustas. Skolininkas ir neskolininkas.

Visas situacijos kvailumas yra tas, kad man sako – jūs esate draustas, gausite išmoką, bet tik tada, kai sumokėsite viską už 2019 metus. Tai bus po ketverių metų, kai baigsiu mokėti... Po ketverių metų bus kita valdžia, dar nežinia, ką ir šita valdžia gali pakeisti. Situacija tokia pakankamai absurdiška“, – kalbėjo Robertas.

Kad taip gali nutikti, Robertas sako sužinojęs dar rugsėjį – tuomet sunegalavęs kreipėsi į gydytoją ir taip pat gavo nedarbingumą. Tačiau „Sodra“ jo prašymo dėl išmokos nepatenkino dėl tos pačios priežasties – jis turi įsiskolinimą. Nedarbingumą vyras teturėjo tris dienas, tad numojo ranka.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tėvai su vaikais Vingio parke
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tėvai su vaikais Vingio parke

Dabar situacija kitokia, kadangi vaiko į darželį šeima žada nevesti iki pat sausio 31 dienos, o gal ir dar ilgiau, jeigu tvarka leis turėti jo priežiūrai nedarbingumą ilgesnį laiką.

Vyras kelis kartus skambino į „Sodrą“, mėgindamas aiškintis, ir tikina išgirdęs, kad išties tai yra lyg nesusipratimas, tačiau specialistai negalintys jam apskaičiuoti nedarbingumo išmokos, nes neturi 2019 metų duomenų apie sumokėtus mokesčius.

„Tai man dabar kelios išeitys – arba viską taip ir palikti bei negauti išmokos šiuo metu, tik po ketverių metų. Arba sumokėti visus mokesčius už 2019 bei 2020 metus ir gauti tą išmoką“, – kalbėjo Robertas, neatmesdamas, kad galbūt rinksis būtent antrąjį variantą.

Išimčių dėl pandemijos nėra

„Sodra“ situaciją aiškina taip: jeigu nėra sumokėti mokesčiai šiuo konkrečiu atveju už 2019 metus ir nemokėta nė už vieną mėnesį 2020 metais, asmuo nėra laikomas apdraustu ir neturi įgijęs reikiamo socialinio draudimo stažo.

Dėl pandemijos jokios išimtys čia netaikomos, tačiau tuo metu, kaip teigia „Sodros“ atstovai, esama kitokios pagalbos, ir mini tą pačią mokesčių atidėjimo galimybę bei Užimtumo tarnybos mokamas subsidijas.

Norint gauti ligos išmoką, reikia būti įgijus – 3 mėn. per pastaruosius 12 mėn. arba 6 mėn. per pastaruosius 24 mėn., ligos socialinio draudimo stažą.

„Nuo šių metų vasario keičiasi socialinio draudimo išmokų savarankiškai dirbantiems mokėjimo tvarka ir šie gyventojai galės išmokas gauti greičiau. Savarankiškai dirbantieji bus laikomi apdraustaisiais ligos ir motinystės socialiniu draudimu, jeigu jie bus sumokėję socialinio draudimo įmokas ir pateikę SAV pranešimą „Sodrai“ už kalendorinį mėnesį, ėjusį prieš mėnesį, kurį įgyjama teisė į išmoką.

Kad gautų išmokas, gyventojų, vykdančių savarankišką veiklą, kaip ir kitų apdraustųjų, pavyzdžiui, dirbančių samdomą darbą, laikinasis nedarbingumas prasideda arba teisė gauti išmoką atsiranda laikotarpiu, kuriuo šie asmenys laikomi apdraustaisiais. Be to, jie turi būti įgiję reikalingą socialinio draudimo stažą,. Pavyzdžiui, norint gauti ligos išmoką, reikia būti įgijus – 3 mėn. per pastaruosius 12 mėn. arba 6 mėn. per pastaruosius 24 mėn., ligos socialinio draudimo stažą“, – teigiama „Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjo Sauliaus Jarmalio pateiktame komentare.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Sodra“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Sodra“

Savarankiškai dirbančių gyventojų socialinio draudimo stažas skaičiuojamas pagal sumokėtas įmokas, o mėnesio stažas įgyjamas sumokėjus įmokų nuo minimalios mėnesio algos.

„Pačios ligos išmokos dydis apskaičiuojamas pagal asmens pajamas, turėtas per paeiliui einančius 3 mėnesius iki mėnesio prieš nedarbingumo mėnesį. Pavyzdžiui, jeigu nedarbingumas dėl vaiko priežiūros pradedamas sausį, išmokos dydis apskaičiuojamas pagal rugsėjo, spalio ir lapkričio pajamas arba mokama minimali išmoka, kuri negali būti mažesnė nei 168 eurai per mėnesį (neatskaičius mokesčių).

Stažas bus įgytas, kai tik bus sumokėta atitinkama įmokų suma, nepriklausomai nuo to, ar įmokos buvo atidėtos.

Pavyzdžiui, jeigu savarankiškai dirbantis gyventojas atidėjo įmokas, kurias turėjo pernai sumokėti deklaravęs gautas pajamas už veiklą vykdytą 2019 metais, o 2020 m. bei 2021 m. nemokėjo jokių įmokų avansu ir dar nėra deklaravęs už 2020 m. individualios veiklos pajamų bei sumokėjęs socialinio draudimo įmokų, tai jis už pastaruosius dvejus pastaruosius metus nesumokėjo jokių socialinio draudimo įmokų. Dėl to jis nėra laikomas apdraustuoju ir, be to, nėra įgijęs reikiamo socialinio draudimo stažo. Stažas bus įgytas, kai tik bus sumokėta atitinkama įmokų suma, nepriklausomai nuo to, ar įmokos buvo atidėtos“, – teigiama komentare.

Jeigu įmokų skola – atidėta, laikoma, kad gyventojas neturi nevykdomų įsipareigojimų, tačiau socialinio draudimo stažo jis įgyja tiek, kiek faktiškai sumokėjo įmokų.

„Todėl sumokėjus valstybinio socialinio draudimo įmokas už 2019 metų individualios veiklos pajamas arba deklaravus VMI individualios veiklos pajamas už 2020 metus ir už jas sumokėjus valstybinio socialinio draudimo įmokas žmogus, kuriam nedarbingumo pažymėjimas išduotas 2021 m. sausio mėn., bus laikomas apdraustu ligos socialiniu draudimu ir įvertinus, kad jis yra įgijęs reikalaujamą ligos socialinio draudimo stažą, ligos išmoka bus paskirta, o tais atvejais, jeigu jau buvo priimti sprendimai neskirti ligos išmokos, jie bus peržiūrėti“, – teigia „Sodra“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius