Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 14

Vienas ryškiausių Lietuvos medikų sąjūdžio maištininkų – Sauliaus Skvernelio šeimos gydytojas

Kai prieš pusantros savaitės neapsikentę gydytojai įkūrė Lietuvos medikų sąjūdį (LMS), premjeras Saulius Skvernelis suskubo pareikšti, jog „kažkas dabar kažkokią vėl sugalvojo iniciatyvą“. Tačiau aiškėja, kad vieną svarbiausių LMS iniciatorių Vyriausybės vadovas turėtų pažinoti labai gerai, nes tai – jo šeimos gydytojas Vytautas Kasiulevičius.
Vytautas Kasiulevičius
Vytautas Kasiulevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tai, kad Santaros klinikų Šeimos medicinos centro vadovas V.Kasiulevičius iš tiesų rūpinasi premjero sveikata, 15min patvirtino Vyriausybės vadovo atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Tačiau jis paneigė pasklidusias kalbas, kad praėjusią savaitę su V.Kasiulevičiumi susisiekė vienas iš premjero aplinkos žmonių.

„Jokių premjero atstovų vizitų pas šį gydytoją nebuvo. Bent jau premjeras apie tai nieko nežino. Savaime suprantama – ir nieko nesiuntė. Bet kokiu atveju nebuvo ir nebus jokių svarstymų apie gydytojo pakeitimą, nes premjeras griežtai atskiria profesinę kompetenciją ir etiką nuo visuomeninės veiklos. Tai kiekvieno mediko ir bet kurios kitos profesijos atstovo asmeninė teisė ir pasirinkimas“, – raštu atsiųstuose atsakymuose teigė T.Beržinskas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Tuo metu V.Kasiulevičius apie tai su 15min kalbėti nenorėjo ir to, kad Vyriausybės vadovas yra jo pacientas, nepatvirtino: „Čia yra medicininė informacija ir aš tiesiog net nežinau, iš kur tokie dalykai ištraukiami. Neetiška tokius dalykus komentuoti, gydytojo ir paciento santykius saugo paslaptis tam tikra, konfidencialumas ir neturėtų būtų šie klausimai viešai aptarinėjami.“

Paklaustas, ką artimiausiu metu planuoja LMS, V.Kasiulevičius sakė, kad medikai veiks mėgindami įtikinti: „Mūsų kelias – derybų kelias, bendravimo, informavimo kelias. Mes norime kalbėti apie problemas ir pasiekti, kad tų problemų sprendimas būtų pradėtas jau sausio 1 dieną.“

LMS internete paskelbtoje peticijoje, kurią pirmadienio vakarą buvo pasirašę 39,2 tūkst. žmonių, reikalaujama nedelsiant didinti visų sveikatos priežiūros sistemos darbuotojų, įskaitant ir gydytojus rezidentus, atlyginimus 30 proc., per artimiausius metus – dar 50 proc, o iki 2020 metų alga turėtų pasiekti vidutinį Europos Sąjungos šalių gydytojų atlyginimą. Plačiau apie medikų reikalavimus – čia.

Perspėjo, kad negrasintų streikais

Tuo metu premjeras yra sakęs, kad norint įgyvendinti tokius reikalavimus dėl algų, reikėtų kelti sveikatos draudimo mokestį.

„Niekas nekalba, kad to nereikia daryti (kelti medikų algų), bet vėlgi mes žiūrime per dvigubą prizmę, – Žinių radijui anksčiau sakė premjeras. – Pirmiausia – pačioje sveikatos apsaugos sistemoje esančių įsisenėjusių problemų sprendimas ir lygiagrečiai atlyginimų kėlimas pagal tai, kas yra suprojektuota ateinančių metų biudžete.“

S.Skvernelis, anot BNS, taip pat perspėjo medikus derybų metu negrasinti streikais.

„Tokia šantažo forma tikrai Vyriausybės nepaspausi“, – sakė premjeras.

Sveikatos apsaugos ministerijos skelbtais duomenimis, šių metų pirmą pusmetį vidutinis gydytojų mėnesio darbo užmokestis neatskaičius mokesčių siekė apie 1500 eurų, slaugytojų – 752 eurus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius