-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 02

Vieneri metai, kai veikia naujasis Probacijos įstatymas

Nuo 2012 m. liepos 1 d. įsigaliojo Lietuvos Respublikos probacijos įstatymas kartu su atitinkamais Lietuvos Respublikos bausmių vykdymo kodekso ir Baudžiamojo kodekso pakeitimais dėl lygtinio paleidimo iš laisvės atėmimo vietų įstaigų.
Įkalinimo įstaigos tvora
Įkalinimo įstaigos tvora / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Minėtuose teisės aktuose įtvirtinti visuomenės saugumo, individualaus nuteistojo pasirengimo išeiti į laisvę, bausmės tikslų pasiekimo, lygtinio paleidimo proceso skaidrumo ir objektyvumo, visuomenės dalyvavimo sprendžiant nuteistojo paleidimo iš įkalinimo įstaigos klausimai.

Per metus įvykusiuose 425 lygtinio paleidimo komisijų posėdžiuose iš viso apsvarstytas 3 761 nuteistųjų prašymas dėl lygtinio paleidimo taikymo. 2048 atvejais priimti sprendimai taikyti lygtinį paleidimą, 1700 atvejais – lygtinio paleidimo netaikyti.

Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijų sprendimai yra teikiami tvirtinti teismams. Teismai pritarė 1144 sprendimams lygtinai paleisti iš laisvės atėmimo vietų, iš jų 41 – su intensyviąja priežiūra. 2013 m. birželio 29 d. duomenimis, 1104 nuteistieji yra lygtinai paleisti iš laisvės atėmimo vietų įstaigų.

Statistika rodo, kad daugėja tiek lygtinio paleidimo komisijų sprendimų taikyti lygtinį paleidimą (pritarta 54 proc. visų prašymų), tiek palankių teismų sprendimų (62 proc. iš jiems pateiktų ), patvirtinančių komisijų nutarimus dėl lygtinio paleidimo iš įkalinimo įstaigos.

Nepasitvirtino ir prieš metus išsakyti nuogąstavimai, kad nebus visuomenės atstovų norinčių, dirbti lygtinio paleidimo komisijose, kadangi šis darbas reikalauja daug laiko ir nėra atlygintinas. 

Nereikėtų manyti, kad lygtinai paleisti iš įkalinimo įstaigos asmenys yra paliekami be priežiūros – jie patenka į probacijos tarnybų globą.

Lietuvoje veikia penkios apygardų probacijos tarnybos, kurios greta kitų veiklų, užtikrina probacijos (sąlyginė alternatyva paskirtai laisvės atėmimo bausmei (bausmės vykdymo atidėjimas ir lygtinis paleidimas iš pataisos įstaigų), kurios metu vykdoma probuojamojo priežiūra) vykdymą.

Per 2012 m. Probacijos tarnybų priežiūroje pabuvojo 21107 asmenys. Didžiausią dalį Probacijos tarnybų priežiūroje esančių asmenų, sudaro asmenys, kuriems bausmės vykdymas atidėtas – 3260 asmenų (37,1 proc.), nuteistieji laisvės apribojimo bausme – 2950 asmenų (33,6 proc.), lygtinai paleisti iš pataisos įstaigų – 1005 asmenys (11,4 proc.), nuteistieji viešaisiais darbais – 644 asmenys (7,3 proc.), asmenys, kuriems paskirtos baudžiamojo poveikio priemonės – 548 (6,2 proc.), asmenys, kuriems paskirtos auklėjamojo poveikio priemonės – 369 (4,2 proc.).

Statistika rodo, kad laisvės atėmimo vietų ir probacijos tarnybų darbuotojams veiklos tikrai netrūksta.

Pasak Kalėjimų departamento direktoriaus A. Norkevičiaus, „įsibėgėjantis probacijos procesas yra kompleksinė laisvės atėmimo vietų įstaigų, probacijos tarnybų, prokuratūros, teismų, nevyriausybinių organizacijų ir visuomenės veikla, sprendžiant kiekvieno nuteistojo integracijos į visuomenę klausimą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius