-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 15

Vieno labiausiai augančių Vilniaus rajonų bendruomenė piktinasi: savivaldybė nuolaidžiauja verslui ir atima paskutinį žalią plotą

Pilaitė yra vienas sparčiausiai augančių rajonų Vilniuje: dygsta daugiabučiai, plečiasi individualių namų, kotedžų kvartalai. Tačiau intensyvi plėtra turi minusų, kadangi mėginant užstatyti kiekvieną likusį žemės lopinėlį, mažėja žaliųjų erdvių. Bendruomenė kovojo dėl vadinamosios daubos, kuria daug metų naudojosi poilsiui, dabar nerimą kelia planai performuoti teritoriją šiaurinėje Pilaitėje.
Miškelis šiaurinėje Pilaitės dalyje
Miškelis šiaurinėje Pilaitės dalyje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Na ką. Nebebus, kur žiemą vaikams su rogėmis čiuožinėti...“ – toks įrašas su nuoroda į Vilniaus savivaldybės puslapį įaudrino vietos bendruomenę feisbuko grupėje „Pilaitės gyventojų bendruomenė“.

Keis sklypo ribas, pastatų aukštį

Toje nuorodoje informuojama apie „rengiamą Pilaitės teritorijos šiaurinės dalies detaliojo plano sklypo Nr. 666 ir gretimos teritorijos sprendinių keitimą inicijavimo pagrindu“.

„Planavimo pagrindas: Prašymas inicijuoti teritorijos detaliojo plano procesą. Administracijos direktoriaus pavaduotojo 2020-03-20 įsakymas „Dėl leidimo keisti Pilaitės teritorijos šiaurinės dalies detaliojo plano sklypo Nr. 666 ir gretimos teritorijos sprendinius inicijavimo pagrindu“.

Planavimo tikslai ir uždaviniai: pakeisti Vilniaus miesto tarybos 2000 m. kovo 1 d. sprendimu patvirtinto Pilaites teritorijos šiaurines dalies detaliojo plano sklypo Nr. 666 ir gretimos teritorijos sprendinius apie 0,603 ha teritorijoje.

Pakeisti sklypo ribas, suformuoti valstybinės žemės sklypą, nustatyti ir pakeisti žemės naudojimo būdus, leistiną pastatų aukštį, sklypo užstatymo tankį, užstatymo intensyvumą, statybos zoną ir kitus teritorijos naudojimo reglamentus neviršijant Vilniaus miesto savivaldybės teritorijos bendrajame plane nustatytų reglamentų.

Papildomi planavimo uždaviniai: išsaugoti kraštovaizdžio savitumą, numatyti funkcinius bei kompozicinius ryšius su gretimomis teritorijomis, numatyti susisiekimo komunikacijas ir joms funkcionuoti reikalingų servitutų poreikį“, – taip skelbia Vilniaus miesto savivaldybė, pridėdama informaciją apie planavimo iniciatorius, organizatorius, projekto rengėjus ir datą, kada vyks viešas svarstymas – 2020 m. gruodžio 22 d. 17 val. nuotolinės vaizdo transliacijos būdu.

Žemėlapis
Žemėlapis

Teritorija, apie kurią kalbama, yra I.Simonaitytės ir Priegliaus gatvių kampe. Dabar čia auga didžiulės pušys, beržai, įrengtos sūpynės. Buvo žadama, kad šioje vietoje išdygs vaikų darželis, tačiau paaiškėjo, jog jam numatyta vieta yra privačiame sklype.

Paskelbė peticiją

Labiausiai bendruomenė sujudo ne dėl žinios apie prarandamą vaikų darželį, kurių Pilaitėje labai trūksta, o dėl viešosios erdvės mažėjimo.

„Šioje Pilaitės pusėje tai vienintelis miškelis, daugiau tik betonas.“ „Kiekvienas medis čia didelis turtas, kaip oro gurkšnis.“ „Medžiai pjaunami, žaluma naikinama, komerciniai interesai pirmoj vietoj, košmariškiems projektams, dar labiau sunkinantiems infrastruktūrą mieste, žalia šviesa, pravažumas mieste mažinamas, šviesoforų, guminių transporto nusidėvėjimą skatinančių kalnelių skaičius ir užterštumas didinamas. Tiesiog nuostabu!“ „Tai tiek savivaldybės pažadų apie plečiamas žaliąsias erdves. Nė vieno žalio lopelio nepaliks.“

Šioje Pilaitės pusėje tai vienintelis miškelis, daugiau tik betonas.

Tokie ir panašūs pilaitiškių pastebėjimai pasipylė palietus šią temą. Taip pat priminta, kad jau daugiau nei prieš dvejus metus, 2018-ųjų kovą, keltas klausimas ir bendruomenė raginta išlaikyti budrumą, kai aplink nedidelį valstybinės žemės lopinėlį buvo suformuoti privatūs sklypai.

Šįkart pilaitiškiai irgi nesėdi rankų nuleidę. Internete jau galima pasirašyti peticiją. „Pasirašydamas šią peticiją nepritariu Vilniaus miesto savivaldybės rengiamam Pilaitės teritorijos šiaurinės dalies detaliojo plano sklypo Nr. 666 ir gretimos teritorijos sprendinių keitimui. Naujojoje Pilaitėje turime ypač mažai žalių zonų, o nurodytas sklypas yra vienintelis su aukštais, brandžiais ir sveikais medžiais.

Taip pat šis sklypas yra išskirtinio reljefo – jis vasarą mamas su kūdikiais džiugina gaiviu pavėsiu, o žiemą šeimoms leidžia džiaugtis sniego pramogomis. Daugiau tokių čia nėra. Vilniaus miesto savivaldybe, prašau, išsaugokite šį nuostabų gamtos kampelį Pilaitėje“, – rašoma peticijos tekste.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Miškelis šiaurinėje Pilaitės dalyje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Miškelis šiaurinėje Pilaitės dalyje

Siunčia raštus

Taip pat bendruomenės nariai raginami rašyti savivaldybei raštus ir juose išsakyti nepritarimą šiems sprendinių keitimams.

„Prašau nurodyti, kokiu pagrindu šiame sklype planuojama gyvenamosios paskirties statinių statyba, jei tai prieštarauja Vilniaus miesto savivaldybės teritorijos bendrajame plane nustatytiems reikalavimams ir prieštarauja planuojamam 2020 m. Vilniaus miesto savivaldybės teritorijos bendrajam planui? Nė vienas planas šioje vietoje neleidžia gyvenamosios paskirties statybos.

Šio detaliojo plano sprendiniai prieštarauja pastatų aukštingumui, nes šioje teritorijoje leidžiamas pastatų aukštis iki 12 m, o sprendiniuose numatyti pastatų aukščiai 15 m ir 20 m“, – tokius raštus pilaitiškiai siunčia savivaldybei.

Taip pat juose ketinama atkreipti dėmesį į tai, kad ši teritorija tankiai užstatytame gyvenamajame rajone, todėl reikėtų mažinti šių sklypų užstatymą ir numatyti daugiau bendrų žalių zonų, sumažinti naikinamų medžių skaičių.

Į raštą pilaitiškiai sako jau gavę ir atsakymą iš Vilniaus miesto savivaldybės. Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Miesto plėtros departamento Detaliojo planavimo ir architektūros skyriaus vedėjo pavaduotojas Egidijus Dedūra užtikrino, kad tvirtinant šį detalųjį planą skubotų veiksmų nebus imamasi, ketinama išsiaiškinti visas aplinkybes.

Jis taip pat paminėjo, kad rengiamas detalusis planas planuojamas pagal galiojantį bendrąjį planą, o bendruomenės atstovai esą remiasi naujuoju, dar nepatvirtintu bendruoju planu.

Turi planą

Vyriausiasis miesto architektas Mindaugas Pakalnis 15min sakė, kad galutinis sprendimas dėl šios teritorijos tikrai nėra priimtas. Tačiau savivaldybė turinti planą, kurį siūlys privataus sklypo savininkams.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis

„Mes turime toje vietoje galiojantį detalųjį planą, kuriame numatyta visuomeninė paskirtis ir ketinta ten statyti vaikų darželį. Po to Nacionalinės žemės tarnyba tą teritorija grąžino, bet galiojančio detaliojo plano sprendiniai niekur nedingo. Manome, kad būtų neteisinga prarasti socialinę infrastruktūrą ir taip paprastai leisti pakeisti detaliojo plano sprendinius.

Todėl mes derėsimės su savininkais ir siūlysime sudaryti sutartį, kuria bandysime pasiekti tikslą, kad savivaldybė galėtų gauti pirmojo aukšto patalpas ir įkurti vaikų darželio grupes, kurios aptarnautų aplinkinių namų gyventojus. O savininkai gautų galimybę ant viršaus pasistatyti kažkiek butų ir taip kompensuotų tos patalpos statybos kaštus“, – planą išdėstė M.Pakalnis.

Anot vyriausiojo miesto architekto, kol kas tai derybų klausimas, tačiau kol jos nesibaigs, detaliojo plano korekcijų savivaldybė nederins ir netvirtins.

Manome, kad būtų neteisinga prarasti socialinę infrastruktūrą ir taip paprastai leisti pakeisti detaliojo plano sprendinius.

Jeigu taip susitarti pavyks, sako M.Pakalnis, tai turėtų būtų tinkamas sprendimas visoms pusėms – miestas neišleis pinigų darželio statyboms, bet įstaigą aplinkiniai gyventojai turės, o sklypo savininkai galėtų statyti butus.

„Man tai atrodo pakankamai adekvatus dalykas, tik turime būti tikri, kad tos patalpos bus savivaldybės, nes turėjome tokį atvejį, kai buvo sutarta, kad vystytojas pastatys ir įrengs privatų darželį, o po to patalpos buvo parduodamos“, – prisiminė M.Pakalnis.

Kaip bus su žaliąja erdve, jis kol kas tiksliai pasakyti negalėjo, nors pats ir parengė šios teritorijos detalųjį planą prieš du dešimtmečius: „Detaliajame plane, kurį toks Pakalnis darė prieš gerus 20 metų, labai aiškiai buvo atskirta, kur yra miškelis, kur visa kita teritorija. Miškelis išsiplėtė, todėl reikia pačiuose sprendiniuose žiūrėti ir, jeigu yra vertingų želdinių, pasistengti juos visus išsaugoti. O jeigu ten būtų vaikų žaidimų aikštelė prie būsimosios ugdymo įstaigos, tai būtų dar geriau.“

Sprendimą, kad būtent tokia sutartis bus pasiūlyta sklypo savininkams, savivaldybėje ketinama priimti artimiausiu metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius