2022 07 13

„Vienos stotelės“ centras – krizę patiriantiems vaikams ir jų šeimoms

Viename SOS vaikų kaimų Lietuvoje atidarytas „Vienos stotelės“ centras. Centrų projektų idėja – sukurti tam tikrą kokybiško krizių centro pavyzdį, kuriame sunkumuose atsidūrusiems vaikams ir jų šeimoms būtų teikiamos aukštos kokybės socialinės, kompleksinės paslaugos ir prevencijos priemonės geriausiai atliepiančios vaiko interesus augti saugioje šeimos aplinkoje, rašoma ministerijos pranešime spaudai.
„Vienos stotelės“ centras
„Vienos stotelės“ centras / T.Marcinkevičiaus nuotr.

„Kiekvienas vaikas turi teisę į saugią ir laimingą vaikystę. Deja, gyvenime pasitaiko pačių įvairiausių situacijų, kai vaikas ir jo šeima patiria rimtų sunkumų. Džiaugiuosi, kad pagalbos ir kokybiškų paslaugų vaikui ir jo šeimai tinklas plečiasi, kad krizinėje situacijoje jiems į pagalbą ateina specialistai iš pačių įvairiausių įstaigų ir organizacijų“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

„Vienos stotelės“ centruose teikiamos kompleksinės paslaugas, atitinkančios individualius vaiko ir šeimos poreikius ir situaciją. Čia dirbama su visa šeimos ir vaiko aplinka, pavyzdžiui, įtraukiami giminaičiai, ugdymo įstaiga ir pan. Esant poreikiui, vaikai ir šeimos gaus intensyvios krizės įveikimo pagalbą, jiems bus suteikiama laikino apnakvyndinimo paslauga, sukuriant vaikui ir šeimai tinkamą, saugią aplinką.

Be to, planuojama teikti palaikomąsias paslaugas, kai vaikas ir šeima grįžta į savo gyvenamąją vietą, centro darbuotojai dar kurį laiką toliau dirbs su šeima. Tai svarbu, kad prevenciškai būtų užkirstas kelias atkryčio situacijoms.

„Vienos stotelės“ centre bus diegiamos ir naujos metodikos. Pavyzdžiui, No Kids in the Middle – grupinės terapijos intervencinė programa, skirta itin konfliktiškas skyrybas patiriantiems tėvams ir jų vaikams, kai vaikai atsiduria konflikto sukūryje.

Teen Triple P – pozityvios tėvystės programa, skirta tėvams ir paaugliams iki 16 metų. Programa skirta formuoti tokius tėvystės įgūdžius, kurie kurtų aplinką skatinančią vaikų ir paauglių pasitikėjimą savimi. Keičiant tėvų požiūrį, juos įgalinant bei tinkamai nukreipiant paauglių raidą, galima pasiekti neutralizuojantį (gydantį) poveikį sunkioms vaikų patirtims šeimai esant krizėje.

„Vienos stotelės“ centrus įsteigė SOS vaikų kaimai ir VšĮ „Vilties žiedas“. Planuojama, kad SOS vaikų kaimuose bus suteiktos paslaugos 375 vaikams ir tėvams, 120 tėvų sustiprins savo tėvystės įgūdžius, bus apmokyti apie 60 specialistų atvejo vadybininkų, kurie dirbs su vaikais ir šeimomis, o „Vilties žiede“, planuojama, paslaugas gaus apie 150 vaikų ir tėvų, apie 85 tėvai sustiprins savo tėvystės įgūdžius, apie 20 specialistų atvejų vadybininkų bus apmokyti padėti vaikams ir jų šeimoms.

Projektai įgyvendinami nuo 2022 m. pradžios iki 2024 m. balandžio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius