-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 01

Vienuolikos vaikų mama: „Vienam skalbimui prireikia 40 kibirų šulinio vandens“

Nuo prieangio stebėdama svečius, klampojančius per molėtą jos kiemą, 42-jų metų Daiva O. ima atsiprašinėti: „Tiesė vandentiekį, tad viską iškasė“. Tačiau šis purvynas jai simbolizuoja didžių vargų pabaigą – daugiau jokio skalbimo rankomis, prausimosi kibiruose. Iš čiaupo bėgantis karštas vanduo – 11-kos vaikų mamos svajonė. Eilės sukabintų skalbinių byloja – darbo išties netrūksta.
Daiva O.
Daiva O. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kieme vasarą – 15 vaikų

Raudonų plytų namą viename Kauno mikrorajonų Daiva paveldėjo iš mamos. 30 kvadratinių metrų ploto dviejuose mažučiuose kambarėliuose ji glaudžiasi kartu su šešiais vaikais. Vyresnieji jau gyvena atskirai. Už sienos įsikūrusi sesers šeimyna. Klestelėjusi ant dvivietės sofos tarp tvarkingai išdėliotų pliušinių žaislų, Daiva ima pasakoti savo gyvenimo istoriją.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daiva Obelienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daiva O.

„Augau kartu su seserimi ir broliu. Buvau numylėtinis tėčio vaikas. Jis svajojo, kad baigčiau mokslus, tačiau nuvyliau. Mokydamasi technikume, pastojau. 15 m. susilaukiau pirmosios dukters. Norėjau būti siuvėja, o gavau gyvenimą kaime: vyrą, kiaulę ir karvių“, – šyptelėjo moteris.

Suprasti akimirksniu

  • Nuo trijų vyrų susilaukė vienuolikos vaikų. Šiuo metu viena augina šešias atžalas.
  • Pirmąją dukrą pagimdė būdama 15-ikos.
  • Dvi pametinukės dukros gimė tą pačią metų dieną.
  • Devynių asmenų šeima per mėnesį išgyvena iš 850 eurų.
  • Palaidojo du vyrus, mamą ir vaiką.

Siuvimo mašiną ji vis dėlto įsigijo. Auginant tokį būrį vaikų tai – itin praverčiantis daiktas: kuriai nors iš atžalų vis kas nors suplyšta. Juk nebėgsi pirkti naujų kelnių ar kojinių, kai prioritetas – maistas ir būrys alkanų burnų.

„Ar svajojau apie didelę šeimą? Kaimynai augino keturis vaikus, tad tiek sau ir linkėjau. Dabar jie jų turi jau septynis: 6 berniukus ir mergaitę. Kartą prasitarė, jog jei ir septintas būtų gimęs berniukas, būtų vieną mergaitę pasivogę iš manęs“, – humoro jausmo ir toliau nestokojo pašnekovė.

Vasarą kieme Daiva suskaičiuoja ir 15-kos vaikų būrį. Draugės, kaimynės atveža savus „padaboti“.

„Ir ganau visus kaip kokias aveles. Baseinus pripučiu, pripildau. Greit ištaško. Galėčiau atidaryti privatų darželį“, – idėją paviešina moteris.

Jos tėtis gyvena Rusijoje. Būtent jo giminėje apstu daugiavaikių šeimų.

„Tėčio pusseserės vestuvėse Kintuose dalyvavo 240 svečių. Buvo pastatytos dvi karinės palapinės. Keista šventė. Visi lyg bitės avilyje dūzgė. Nėjo girdėti nei ką piršliai kalba“, – nustebino Daiva.

Be gimtadienio – tik vieną mėnesį

Nuo pečiaus, kurį žadama griauti, sklinda šiluma. Virtuvėlę puošia vazoje pamerktos rožės.

„Neseniai minėjome dviejų dukrų gimtadienius. Vienai sukako 18-ika, kitai – 17-ika. Matyt, turėjo gimti dvynukės, tačiau gimė pamečiui. Tą pačią dieną! Tikėjausi, kad bent keletą dienų skirsis. Bet kur tau. Kol buvo mažos, visi maišydavo jas. Viską kartu ir dabar dar daro“, – patikino Daiva.

Vien gegužę moters šeimoje – trys gimtadieniai, tarp kurių vienas – ir jos pačios. Šventės nebūna tik vieną mėnesį per metus – rugsėjį. Visus kitus mėnesius minima bent po vieną gimtadienį.

Imame skaičiuoti vaikus. Vyriausiai dukrai – 26-eri. Kartu su vyru ji šiemet žada Kaune atidaryti kavinę. Įdarbins seseris, o ir pati Daiva padės atžalai.

„Norisi išlįsti iš namų. Ta rutina smaugia. Tikiuosi, šeimos versliukas įsisuks ir viskas bus gerai. Būtent pas vyriausiąją dukrą dažniausiai ir Kalėdas švenčiame. Pas ją daugiau vietos nei pas mane“, – prisipažino pašnekovė.

24-rių metų dukra su vyru gyvena Norvegijoje. Dar du vaikai – 21-rių ir 18-kos sūnūs – taip pat jau negyvena kartu. Glaudžiasi jie 20-ties arų ploto paveldėtoje sodyboje už 1,5 km nuo namų. Valgyti užsuka pas mamą.

„Apie pametinukes jau minėjau. Dar yra 15-ikos bei 13-ikos metų berniukai, 5-rių mergytė ir mažiausiasis – 2,5 m. sūnelis. Pas seserį dabar jį palikau. O tai ramybės jums nebūtų. Jis – mūsų šeimos drakoniukas. Viskas tik jam ir niekam kitam. Matote, palanges kaktusais apdėliojau, kad neliptų. Visur jo pilna“, – originalias apsaugos priemones įvardijo Daiva.

Turi ji ir dvi anūkes. Su dukra netgi teko abiem gimdyti tais pačiais metais.

VIDEO: Dovana 11 vaikų mamai – kosmetologės vizitas

Vadina juodąja našle

Daiva nenoriai kalba apie vienuoliktąją savo atžalą, kurią teko palaidoti 2008 m. Vaikiukas buvo rastas nuskendęs namų kieme esančiame tvenkinyje

„Mums neleido to tvenkinio užkasti. O norėjome... Tad ėmėme ir krūmais jį apleidome“, – į skaudžius prisiminus toliau nesileido Daiva.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daivos Obelienės namai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daivos Obelienės namai

Skausmo nemažai jai teko išgyventi ir pernai: kovą mirė 5 mėn. karšinta mama, liepą – trečiasis vyras. Jis buvo jauniausiųjų trijų vaikų tėtis.

„Girdžiu, kaip mažiausieji vis dar pasišneka apie tėtį. Vienas kitą tikina, kad, kai jis grįš, jie visi trys eis pirkti ledų, suptis“, – patikino Daiva.

Daivai su vyrais sekasi nekaip. Vienas pasikorė, antras dingo ir net nemoka alimentų, trečias mirė. „Baigiau su tomis meilėmis. Ir taip kaimynai mane jau juodąja našle vadina“, – prisipažįsta moteris.

Pačiai jai su vyrais sekasi nekaip. Vienas pasikorė, antras dingo ir net nemoka alimentų, trečias mirė. Tiesa, pastarasis prieš tai labai daug gėrė, tad ir didele šiluma nespindėjo. Bent jau vaikus mylėjo.

„Baigta su tomis meilėmis. Ir taip kaimynai mane jau juodąja našle vadina. Štai, sūnus į kokį filmą nusiveda. Kitas kokią staigmeną padaro. Ar su draugėmis kur nueinu. Užtenka“, – pabrėžia Daiva.

Paklausta, ką reiškia auginti 11 vaikų, moteris patikina: „Kol visi sveiki – lengva. Tačiau jei kurį pasigauna liga, tuoj ir kitus užkrečia. Kartą per dvi paras buvau miegojusi tik 4 val.“

Bet juk kambarėliai tokie mažyčiai. Nejau kuriam neprisireikia savos erdvės?

„Nebūna pas mus dienų „ne nuotaikoje“. Rutina įsuka. Žinome, kad vienas kitą turime palaikyti. Per darbus nėra laiko net pyktis. Didžiausios muštynės tarp dviejų mažiukų vyksta. Jauniausiasis sūnus dažnai skundžiasi: „Mama, tu manęs nemyli. Neapgini nuo sesės“. Sakiau, drakoniukas“, – šypteli Daiva.

O kaip vaikai pasiskirsto, pvz., sėdėjimą prie vienintelio namų kompiuterio?

„Kuriam labiausiai reikia, tas pirmas ir sėda. Be to, vyresnieji ir telefonuose internetus turi. Blogai tas kompiuteris – du jau akinius nešioja“, – numoja ranka moteris.

Pragyvena iš 850 eurų

Bekalbant, už lango ima snigti.

„Žadėjau kapus važiuoti aptvarkyti. O ir skalbiniai sukabinti“, – atsidūsta Daiva.

Paklausta, kaip gi vyksta skalbimo procesas, ji ima pasakoti apie kibirus vandens iš šulinio.

„Skalbiuosi kas antrą dieną. Vienam skalbimui reikia susitampyti iš šulinio apie 40 kibirų vandens. Šildai, mirkai viename dubenyje, po to kitame. Taip ir sukiesi. Patalynę plaunu savaitgaliais. Maudomės šildydami vandenį puode. Įsipili į dubenį, griebi kempinę ir pirmyn. Mažiukus prausiu vonelėje. Du kartus per savaitę išsimaudyti vonioje pas save įsileidžia draugė. Jos šeima gerai gyvena. Pagaili vis mūsų“, – padėkos kupinais žodžiais kalbėjo Daiva.

Kitas kasdienis darbas – maisto devyniems gamyba. Sriuba kaičiama 5 litrų puode, kepant kepsnius ar kotletus, prireikia dviejų kilogramų mėsos. Indus po pietų plauna visi drauge.

„Keista tik tai, kad nė vienas mano vaikas manų košės nevalgo. Ir aš nevalgiau“, – šyptelėjo Daiva.

Du kartus per savaitę išsimaudyti vonioje pas save įsileidžia draugė. Jos šeima gerai gyvena. Pagaili vis mūsų, – teigia Daiva.

Paklausta, iš kokių santaupų gausi šeima gyvena, moteris įvardijo 600 eurų pašalpų sumą. Finansiškai padeda ir du dirbantys sūnūs bei vyresnėlės dukros. Per mėnesį išgyvenama iš 850 eurų.

Paklausta, kas atstoja visus vargus, auginant tokį būrį vaikų, Daiva net nesusimąsto: „Kai gulėjau ligoninėje, į palatą atėjo seselė ir tarė: „Kažkas turės išeiti, nes aš netilpsiu“. Visi vaikai buvo atvykę. Tad žinau, jei susirgsiu, jei ne vienas, tai kitas padės“.

O ir Tarptautinė motinos diena šiai mamai – pati tikriausia. Nereikia nieko ruoštis: vaišėmis pasirūpina vaikai.

Išbandė naujas grožio paslaugas Kaune

Į svečius pas Daivą 15min komanda atvyko ne viena, o kartu su grožio specialiste, „Smart beauty“ įkūrėja Rasa Šaučiūnienė. Makiažų, manikiūrų, pedikiūrų bei šukuosenų meistrei idėja paslaugas teikti ne kirpykloje, o klienčių namuose ar darbe, gimė prieš keletą mėnesių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daiva Obelienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daiva O. su „Smart beauty“ įkūrėja Rasa Šaučiūniene

„Ne vienerius metus važinėjausi pas tokias mamytes, kaip Daiva, į namus, nes jos į kirpyklą nerasdavo laiko ištrūkti. Tad nusprendžiau, jog „kirpyklos į namus“ paslaugas reikia pasiūlyti platesnei auditorijai. Tereikia mūsų puslapyje www.smartbeauty.lt nurodyti laiką, vietą ir grožio procedūrą.

Makiažų, manikiūrų, pedikiūrų bei šukuosenų meistrei idėja paslaugas teikti ne kirpykloje, o klienčių namuose ar darbe, gimė prieš keletą mėnesių.

Vilniuje tokia paslauga jau buvo teikiama, Kaune tai – naujiena. Be to, kas mėnesį 10 proc. nuo pelno mes skiriame skirtingoms labdaros ir paramos organizacijoms“, – patikino Kauno valstybiniame muzikiniame teatre grimuotoja dirbanti specialistė.

Darbuojasi ji kartu su kirpėja Daiva. Paklausta, kiek gi išauga paslaugų kaina vykstant pas klientę į namus ar darbą, moteris patikino, jog 2-5 eurais.

„Man tereikia taburetės ir elektros lizdo. Dukart teko makiažus daryti mašinos bagažinėje. Kartą vienu metu puošiau 4 drauges: susirinko pas vieną iš jų namuose. Vaikai tuo tarpu sau žaidė kartu, o jos klegėjo.

Mūsų paslaugos parankios nėštukėms, nuotakoms, merginoms, švenčiančioms mergvakarius, ar vyresnio amžiaus moterims. Štai apsikerpa pas mus viena 89 m. klientė. Jai sunkiau atvykti į grožio saloną nei kirpėjai“, – paaiškino R.Šaučiūnienė, iškart sutikusi su idėja Tarptautinės motinos dienos proga pagražinti ir kokią daugiavaikę mamą.

„Dešimtokė dukra mane dažnai padažo, nagus nulakuoja, tačiau gelinio lakavimo niekad sau neleidau. Vargs mažylė dvi valandas, o man reiks eiti žolę ravėti. Gaila jos darbo. Nors įmerki nagus į tą molį, ir praėjus vasarai, jie tvirtesni tampa. Tarsi grožio procedūra“, – paklausta, kada paskutinį kartą buvo atsidūrusi kirpyklos kėdėje, šmaikščiai atsakė Daiva.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daiva Obelienė prieš pokyčius ir po jų
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daiva O. prieš pokyčius ir po jų

Grožio specialistė Rasa ėmėsi darbo. Pasiūlė 11-ikos vaikų mamai rausvo atspalvio nagų laką.

„Kaip mergaitė. Jaučiuosi šventiškai“, – demonstruodama naujai lakuotus nagus, prisipažino Daiva.

Padarytas jai buvo ir makiažas. Kedendama juosmenį siekiančius dailius plaukus, Daiva prisipažino, jog dabar ir pietus šeimynai bus smagiau gaminti.

„Tikiuosi, nenusideginsiu kasų šįkart. Prieš kelias dienas užsidegė jie nuo viryklės. Netekau keleto sprindžių. Buvo išgąsčio“, – prisipažino Daiva.​

VIDEO: Dovana 11 vaikų mamai – kosmetologės vizitas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius