Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 01

Pažink Kauną ir sužinok, iš kur Vienybės aikštėje atsirado dvi sagos

Jau penkti metai kai kauniečius ir miesto svečius, pravažiuojančius pro Vienybės aikštę, stebina netikėta miesto architektūros detalė – sagas primenanti skulptūra. Spėliojantiems, iš kur šios milžinės atsirado, pateikiame atsakymą – tai viena iš 11 skulptūrų, atsiradusių 2005 metais vykusio akmens skulptūrų simpoziumo metu. Kitos šio simpoziumo metu sukurtos skulptūros išsidėsčiusios Laisvės alėjoje.
„Sagos“ Vienybės aikštėje puikiai prigijo, nors ir nėra šios miesto erdvės pagrindinė detalė.
„Sagos“ Vienybės aikštėje puikiai prigijo, nors ir nėra šios miesto erdvės pagrindinė detalė. / Aliaus Koroliovo nuotr.

Pasak organizatorių, simpoziumo tikslas buvo pagyvinti pagrindinę miesto pėsčiųjų zoną, sukurti galeriją po atviru dangumi ir formuoti kultūrinį miesto įvaizdį. Panašu, kad idėją įgyvendinti pavyko – turistai mielai fotografuojasi prie Laisvės alėjoje atsiradusių skulptūrų, o Vytauto Naručio „Sagos“ miesto svečius nuveda net iki Vytauto Didžiojo karo muziejaus, kur taip pat yra į ką pasižiūrėti.

Skulptūra „Sagos“ išsiskiria ne tik tuo, kad yra atsiskyrusios nuo kitų skulptūrų, bet ir idėjos paprastumu. Tai yra tiksliai imituojamų, išdidintų, realistinių sagų kompozicija, atlikta iš spalvotų akmenų. Šis V.Naručio meninis sumanymas artimas Claes’o Oldenburgo daiktų didinimo strategijai. Tokio nereikšmingo daikto išdidinimas verčia stebėtis ir sukelia netikėtumo įspūdį.

Skirtingai nuo kitų simpoziumo metu mieste sukurtų skulptūrų, šią lengva suprasti – nereikia spėlioti, kas pavaizduota. Žinoma, interpretacijų gali būti įvairių.

Vieniems tai – tiesiog populiarusis menas, noras nustebinti, kiti įžvelgia gilesnę prasmę. Pavyzdžiui, kalbama, kad skulptūra „Sagos“ autorius netiesiogiai grąžina kadaise aikštėje stovėjusį Lenino monumentą, kurį dekonstruojant ištrūko sagos ir liko Vienybės aikštėje. Šiaip ar taip, šis V.Naručio kūrinys suteikia miestui žaismingumo ir yra savotiškas kontrastas šalia Karo muziejaus esantiems militaristiniams objektams: grėsmingoms patrankoms, tankams ir pan.

Be to, trimatė skulptūros forma ne tik puošia, bet ir performuoja erdvę, suteikdama jai naujų reikšmių.

Akivaizdu, kad „Sagos“ Vienybės aikštėje puikiai prigijo, nors ir nėra šios miesto erdvės pagrindinė detalė. Kaip teigia ne vienas miestietis, pamatęs tokį darbą nejučiomis nusišypsai ir pasisemi optimistiškumo.

Rubrikos idėja

„15min“ savo skaitytojams pristato rubriką  „Pažink Kauną“, kurioje galima susipažinti su įvairiais mieste esančiais objektais, virtusiais neatsiejamais miesto simboliais – skulptūromis, pastatais, žmonėmis, vietomis. Rubriką laikraštyje rasite visą vasarą kiekvieną pirmadienį. Pasiūlymų ir idėjų, apie kokias įdomybes Kaune būtų įdomu paskaityti, laukiame el. pašto adresu kaunas@15min.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius