-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 02 12

Vieša paslaptis: taksi šešėlyje

Iki šios savaitės taksi įmonių šturmo Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) tylėjo net aštuonerius metus. Matyt, nuoširdžiai tikėjosi, kad taksi vežėjai geranoriškai pasiduos įkalbinėjimams mokėti visus mokesčius valstybei.
Taksistai streikavo
Taksistai streikavo / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Tačiau VMI viltys taikiai išvesti taksi verslą iš šešėlio nepasiteisino – pasitelkus policiją ir prokurorus teko šturmuoti beveik pusę Vilniuje įsikūrusių taksi įmonių.

Aštuonerių metų senumo istorija

VMI taksi verslu domėjosi nuo senų laikų. Sostinės taksi vežėjų asociacijos „Sosveta“ vadovas Romualdas Bieliauskas atsimena, kad pirmą kartą mokesčių inspektoriai taksi įmonių vadovus laikytis įstatymų paragino dar prieš aštuonerius metus.

„Tada VMI išsikvietė mus, taksi įmonių vadovus, ir pasakė: įdarbinkite vairuotojus visu etatu, mokėkite mokesčius ir viskas bus gerai. Bet po to situacija pasikeitė, atsirado įmonės, kurios neįdarbino vairuotojų. Tos normalios, mokesčius mokėjusios įmonės bankrutavo arba turėjo prisitaikyti prie tam tikrų sąlygų“, – prisiminė R.Bieliauskas.

Tada dauguma Vilniaus įmonių įvedė „planų“ sistemą – nustatė, kad kiekvienas vairuotojas į įmonės sąskaitą per dieną įneštų tam tikrą sumą pinigų. Ši suma skirtingose įmonėse labai skyrėsi. Vienos jų šiuos planus nustatė juokingai mažus. Todėl vairuotojai oficialiai būdavo įdarbinami 0,2–0,5 etato ir per mėnesį oficialiai uždirbdavo vos 200–400 Lt.

O kam čia naujiena? Manau, kad nuo taksisto iki Vyriausybės – čia niekam nebuvo naujiena, – įsitikinęs R.Bieliauskas.

Tuo tarpu kitos, įdarbinančios taksi vairuotojus visu etatu, per dieną, „planinių“ lėšų prašė įnešti 150–200 Lt.

„Seniai sakiau, kad norint, jog taksistas būtų įdarbintas visu etatu ir gautų normalų atlyginimą, turi būti surenkama tam tikra suma pinigų. Taksistas turi atnešti įmonei maždaug nuo 3000 iki 4000 Lt pajamų per mėnesį, tačiau su tokiais paslaugų tarifais ir su dabartine degalų kaina, tai yra beveik nerealu“, – tikino R.Bieliauskas.

Krėtė nuolat

Taksi vežėjų asociacijos vadovas tikino, kad neskaidri taksi įmonių veikla niekam nebuvo naujiena, todėl nenuostabu, kad išaušo diena, kai taksi verslas pradėtas purtyti  su trenksmu.

„O kam čia naujiena? Manau, kad nuo taksisto iki Vyriausybės – čia niekam nebuvo naujiena. Jei tai būtų buvusi naujiena, nebūtų atsitikę to, kas atsitiko“, – įsitikinęs R.Bieliauskas.

Kad taksi įmones nuolat lankė įvairūs inspektoriai, patvirtino ir įtarimų neskaidria veikla bei mokesčių slėpimu šią savaitę sulaukęs „Standart taksi“ (buvusi „Martono taksi“) vadovas Ričardas Kriukovas.

„Nebuvo tokių metų, kad kažkas kažkur netikrintų. Kuri nors valstybės institucija tuo nuolat užsiimdavo: tai Darbo inspekcija, tai VMI, tai ekonominė policija. Tačiau niekada nebuvo tokių patikrų kaip šįkart – gyvenamosiose vietose iki šiol nebūdavo kratų, tik įmonėse“, – „15min“ tvirtino R.Kriukovas.

VMI nori likti draugiška

Nuolat stebėjusi taksi verslą tikina ir VMI. Inspekcijos viršininko pavaduotojo Artūro Klerausko teigimu, iki kratų ir suėmimų atvedusio projekto „Keleivių vežimas ir taksi“ imtasi, kai kelerius metus iš eilės įmonėse vis pasikartodavo tie patys pažeidimai. Vien po 2008–2011 m. atliktų patikrinimų VMI Vilniaus taksi įmones įpareigojo sumokėti beveik milijoną litų nuslėptų mokesčių.

A.Klerauskas tikino, kad VMI taksi vežėjus paskutinį kartą gražiuoju mokėti mokesčius prašė dar pernai.

Tačiau dabar iškrėtusi taksi įmonių biurus, jų vadovų namus bei automobilius, VMI toliau tikina, kad nekeičia savo darbo specifikos – pirmenybę teikia geranoriškiems pokalbiams su verslininkais, o baus tik tuos, kurie piktybiškai ignoruoja patarimus. 

„Tik tuomet, jei verslas neklauso VMI patarimų, raginimų, pastabų, o kartais ir pagrūmojimo, imamasi griežčiausių kontrolės priemonių, pasitelkiant teisėsaugos institucijas“, – tikino A.Klerauskas.

Giria VMI

BFL nuotr./Gintas Umbrasas
BFL nuotr./Gintas Umbrasas

Gintas Umbrasas,
UAB „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“ vadovas: 

„Visuomenė norėtų, kad visi veiksmai būtų daromi staigiau, greičiau, bet dabartinę VMI masinę akciją reikėtų sveikinti. Nors ji iš vienos pusės yra pakankamai propagandinė – demonstruojama, kad mūsų struktūros turi dantis, bet tikriausiai duos ir rezultatų, jei teismams pakaks duomenų įrodyti kaltes.

Jei VMI ir kitos struktūros taip ryžtingai veiks ir ateityje, tai, matyt, tos mintys apie milijardą, ištrauktą iš šešėlinės ekonomikos, po truputį gali tapti realybe. VMI profesionalumą rodo ir tai, kad dabar VMI gerai pasirengia operacijoms. Nebėra taip, kad sudorojama viena pavyzdinė įmonė ir parodoma kaip grasinimas kitoms. Dabar iškart imamasi masinių akcijų, todėl išvengiama tokių atvejų, kai konkurentai skambučiu į VMI gali susidoroti su pusiau sąžiningais konkurentais.

Tokią paslaugų sferą, kaip taksi, kur yra daug grynųjų pinigų, nėra kasos aparatų, sureguliuoti yra sunku.

Aš nenustebčiau, kad net įvedus kasos aparatus automobiliuose, ne kas antras ir ne kas trečias, o gal tik vienas iš penkių ar dešimties keleivių tuos kvitus paimtų. Tai yra mūsų bėda – jei įmanoma, esame linkę mokesčių valstybei nemokėti, o paskui sąžiningai iš tos pačios valstybės reikalauti pensijų ir socialinių garantijų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius