Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 17

Viešnagė Kinijoje įkvėpė Vilniaus valdžią

Kinijoje su delegacija viešėjęs Vilniaus meras Vilius Navickas susižavėjo šios komunistinės šalies siūlomomis galimybėmis. Idėjų dėl bendradarbiavimo su kinais knibždėte knibžda – nuo bendrų reikalų ekonomikoje ir krepšinyje iki kinų kalbos mokymo Vilniaus mokyklose.
V.Navickas sakė nepastebėjęs, jog kolegos į jo šventę būtų atvykę tarnybiniu transportu.
V.Navickas po vizito Kinijoje užsidegė idėja plėsti šios šalies Ir Vilniaus kultūrinį bendradarbiavimą. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Daugiausiai nei savaitę trūkusi kelionė prasidėjo Pekine, tačiau pagrindinis mero ir dar 10 žmonių tikslas buvo trečias pagal ekonominį pajėgumą Kinijos miestas Guangžou. Šiame daugiau nei 10 mln. gyventojų turinčiame mieste lapkričio 11–14 dienomis vyko Guangžou susigiminiavusių miestų, tarp kurių yra ir Vilnius, konferencija. Renginys surengtas kartu su Pasaulio miestų ir savivaldos organizacijos metine konferencija. Į Guangžou, kurio metinis biudžetas siekia 80 mlrd. eurų (apie 280 mlrd. litų), praėjusią savaitę sugužėjo daugiau nei 300 konferencijos dalyvių iš beveik 30 pasaulio miestų ir verslo kompanijų.

Vienija ir krepšinis

Pasak V.Navicko, ketinama intensyvinti abiejų šalių bendradarbiavimą ekonomikoje. Planuojama pritraukti investicijas iš Kinijos įgyvendinant svarbiausius Vilniaus infrastruktūros projektus. Esą šios šalies kompanijos galėtų dalyvauti ir, pavyzdžiui, atnaujintose Nacionalinio stadiono Vilniuje statybose. Bendradarbiavimas galėtų vykti ir  tarp Lietuvos sostinės bei Guangžou universitetų, būtų organizuojami studentų ir jaunimo mainai.

Vilniaus meras užsiminė, kad Kinijos šilko kompanija norėtų remti Lietuvos krepšinio rinktinę. Savo ruožtu vilniečiai kinus pakvietė pasisvečiuoti 2011 metais mūsų šalyje vyksiančiame Europos vyrų krepšinio čempionate. „Jie žino apie mus daugiausiai trenerio Jono Kazlausko dėka. “, – pasakojo V.Navickas. Garsus Lietuvos treneris iki pernai vykusios Pekino olimpiados treniravo Kinijos krepšinio rinktinę.  

Vilniaus moksleiviai kalbės kiniškai?

Sostinės valdžia svarsto ir galimybes stiprinti kultūrinį bendradarbiavimą. Galvojama apie Guangžou ekonomikos ir kultūros centro kūrimą Vilniuje, netgi apie kinų kalbos mokymo organizavimą sostinės mokyklose.

„Kas galvoja apie ateitį, galvoja apie bendradarbiavimą su Kinija“, – sakė V.Navickas.

Demokratinės Vakarų pasaulio šalys laikosi pragmatinės užsienio politikos šios didžiausios pagal gyventojų skaičių pasaulio valstybės atžvilgiu. Kinija reguliariai kritikuojama dėl šalyje pažeidžiamų žmogaus teisių ir demokratijos stokos. Tačiau sprendžiant ekonominius klausimus prieš šiuos trūkumus dažnai užmerkiamos akys.

11 žmonių delegacija iš Vilniaus į Kiniją per Suomiją išskrido lapkričio 7 dieną, grįžo praėjusį savaitgalį. Kartu su sostinės meru vyko vicemeras Romas Adomavičius, savivaldybės konservatorių frakcijos vadovas Raimundas Alekna su žmona Dalia, taip pat savivaldybės Užsienio ryšių skyriaus vedėjas Žilvinas Abaravičius, savivaldybės bendrovės „Vilniaus kapitalinė statyba“ direktorius Renatas Dudonis ir dar keturi verslininkai – Lietuvos ir Kinijos prekybos asociacijos generalinis direktorius Rokas Radvilavičius, asociacijos tarybos narys Zhao Xinzhen, bendrovės „E.L.L. Nekilnojamasis turtas“ generalinis direktorius Aidas Blėda ir bendrovės „Ditis“ vadovas Ričardas Sablovskis.

Savivaldybės Rinkodaros ir viešųjų ryšių skyrius tvirtino, kad iš miesto biudžeto lėšų apmokama tik mero, vicemero, konservatorių frakcijos seniūno ir Užsienio ryšių skyriaus vedėjo kelionė. Likusieji viešnagės dalyviai, tarp jų ir politikų žmonos, už save turėjo susimokėti patys.

Tiesa, didžiąją dalį kelionės išlaidų finansavo konferencijos šeimininkai kinai. Tačiau tiksli suma nenurodoma. Vilniaus savivaldybė kelionei esą išleido 14 tūkst. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius