Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 21

Viešojoje pirtyje Vilniuje vyrų dienos vos ne kasdien, moterų – tik pirmadieniais

Vilniuje veikiančioje viešojoje pirtyje vien moterys laukiamos tik pirmadieniais, o su vyrais – dar ir antradieniais. O štai vyrai kasdien, išskyrus pirmadienį. Toks paslaugų tvarkaraštis sulaukė kritikos, esą moterys diskriminuojamos. Tačiau pirties administracija tikina, kad į pirtį ateinančių moterų tėra saujelė, o štai vyrų susirenka ir per 70-imt vienu metu. Apie šios paslaugos specifiką kalba ir Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.
Pirtis, irengta  bendrovės „Grinda“ patalpose
Pirtis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Naujausia, šiuolaikiškiausia, didžiausia, moderniausia“ – tokius apibūdinimus savo apraše pateikia viešoji pirtis Vilniuje „Garo fabrikas“. Čia siūloma pailsėti nuo dienos rūpesčių, atgaivinti kūną ir t.t.

Tačiau pirties paslaugų tvarkaraštis jau pagarsėjo dėl kitos priežasties. Pagal jį, pirmadienis yra moterų diena, moterys laukiamos nuo vidurdienio iki 22 val. Antradienis – bendra moterų ir vyrų diena. O štai visos kitos dienos nuo trečiadienio iki sekmadienio jau yra vien vyrų.

15min nuotr./Paslaugų tvarkaraštis
15min nuotr./Paslaugų tvarkaraštis

Tokia tvarka spėjo sukelti tam tikro pasipiktinimo. Esą vos vieną dieną skirdami vien moterims, o dar vieną – ir moterims, ir vyrams, pirties vadovai diskriminuoja moteris. Juk vyrams čia galima apsilankyti šešis kartus per savaitę.

Moterų – mažuma

Kad tokių skundų būta, pripažįsta ir „Garo fabriko“ darbuotojai. Administratore čia dirbanti Aliona 15min sakė, kad moterų dieną pirtyje sulaukiama geriausių atvejų kiek daugiau nei dvi dešimtys pirties malonumų norinčių moterų.

O štai kalėdinė savaitė dar tuštesnė – šį pirmadienį čia lankėsi vos 13 moterų.

„Iš tų moterų, kurios skambino mums, prašė, žadėjo ateiti pirmadienį, vakar mes joms dar skambinome, nė viena taip ir neatėjo, teisinosi, kad pirmadienis, tingi, vakaras, sunku po darbo. Tai labai įdomiai skamba.

Antradienis bendra su vyrais pirties diena. Savaitgaliais renkasi labai daug vyrų. Jeigu moterys sutiktų, kad vyrai garinėje ir šlapioje zonose vaikšto nuogi, bet kai kurios moterys – oi ne, ką jūs kalbate, su mumis ir mergaitės ateina, o vyrai nori jaustis laisvai. Vien dėl to nelabai turime galimybių“, – kalbėjo administratorė.

Štai praėjusį trečiadienį pirtyje apsilankė 49 vyrai, ketvirtadienį – 60, sekmadienį – net 72. Vyrai atsiveda ir savo vaikus, penktadieniais, šeštadieniais renkasi jaunų vyrų kompanijos.

„Dar nė karto nebuvo, kad per dieną būtų 40 ar 50 moterų. Ateina visos tos pačios moterys, jų jau ir vardus žinome, naujų yra, bet labai mažai. Net keista, visi prašo daugiau tų moterų dienų, bet niekas neateina“, – sakė Aliona.

Dar nė karto nebuvo, kad per dieną būtų 40 ar 50 moterų. Ateina visos tos pačios moterys, jų jau ir vardus žinome, naujų labai mažai.

Jei būtų skundas, būtų tyrimas

Smerkti dėl galbūt diskriminuojančio paslaugų tvarkaraščio viešosios pirties neskuba ir Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.

Pasak tarnybos atstovės ryšiams su visuomene Izabelės Švaraitės, pirties paslaugos yra specifinės, kadangi jas teikiant itin svarbi privatumo apsauga. Būtent todėl jos gali (bet nebūtinai turi) būti teikiamos atskirai skirtingų lyčių asmenims.

Asmeninio archyvo nuotr./Vanojimas
Asmeninio archyvo nuotr./Vanojimas

„Šį konkretų tvarkaraštį vienprasmiškai įvertinti sunku, kadangi nėra žinoma visa informacija. T. y., ar jis sudarytas atsižvelgiant į klientų (-čių) poreikius, klientų pasiskirstymą pagal lytį, moterų ir vyrų apsilankymo pirtyje dažnumą ir pan.

Taigi, norint įsitikinti, ar šių paslaugų teikėjas nepažeidžia Lygių galimybių įstatymo (nustatyti, ar paslaugos paskirstytos proporcingai ir ši skirtis yra teisėta), privalu atlikti išsamų tyrimą“, – komentare teigė I.Švaraitė.

Jos teigimu, toks tyrimas būtų galimas, jeigu kas nors kreiptųsi dėl „nesudarytos lygios galimybės naudotis pirties paslaugomis, pavyzdžiui, kai esamas grafikas neatitinka paklausos“. Tai patyrusiems žmonėms siūloma pateikti oficialų skundą lygių galimybių kontrolierei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius