Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 08

Viešųjų pirkimų tarnyba keičia taktiką: gilinsis į stambius ir rezonansinius viešuosius pirkimus

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) nuo šių metų keičia taktiką ir visas savo pajėgas mes į stambių ir rezonansinių viešųjų pirkimų tikrinimą, Seimo Audito komitete trečiadienį pareiškė VPT vadovas Žydrūnas Plytnikas.
Žydrūnas Plytnikas
Žydrūnas Plytnikas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Rinkome tuos rezonansinius, stambios apimties pirkimus, kuriuos tarnyba matė kaip rizikingus. Galima paminėti anksčiau vykdytas Vilniaus dumblo apdorojimo gamyklos, Valdovų rūmų statybas. Žinoma, nebus palikti ir smulkieji pirkimai“, – sako Ž.Plytnikas.

Tačiau smulkiaisiais viešaisiais pirkimais VPT domėsis tik tuomet, kai į ją dėl tokių patikrinimų kreipsis Generalinė prokuratūra ar Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Griežtesnė kontrolė, administracinės atsakomybės taikymas visiems komisijos nariams, o ne vienam asmeniui, kaip anksčiau, nuolatinė kontrolė 2010 metais, pasak Ž.Plytniko, privertė institucijas viešuosius pirkimus vykdyti atidžiau.

„VPT per 2010 metus pakeitė supratimą apie viešuosius pirkimus, privertė perkančias organizacijas žiūrėti į Viešųjų pirkimų įstatymą ir jį skaityti, o ne vykdyti pirkimus kaip patinka“, – sakė Ž.Plytnikas.

Artimiausiu metu tikimasi atsisakyti ir rekomendacinio pobūdžio tarnybos išvadų. Jos turėtų tapti įpareigojančiomis, sakė VPT vadovas.

Gauna daugiau užklausų

Tarnyba skaičiuoja, kad 2010-aisiais suaktyvinus veiklą, padaugėjo kreipimųsi į VPT dėl galimai neskaidrių pirkimų, taip pat tarnybos dažniau atsiklausia pirkimų organizatoriai, siekdami išvengti pažeidimų.

Ž.Plytnikas teigia, kad per dieną dabar tarnyba sulaukia 20–30 kreipimųsi ir VPT darbuotojai nebespėja į visas užklausas atsakinėti.

„Dabar kreipiamasi kartais net dėl visiškai paprastų dalykų siekaint apsidrausti“, – tikino Ž.Plytnikas.

Atskaitingi galėtume būti Seimui, Vyriausybei ar Prezidentūrai, bet kad turėtume atskirą eilutę biudžete, – sakė Ž.Plytnikas. Tačiau išaugus darbo krūviui, VPT pastebi, kad jai nebeužtenka turimų 72 etatų ir siekia tarnybos darbuotojų ratą praplėsti trigubai.

„Darbuotojų trūksta. Kontrolę atlieka tik 16 asmenų, todėl sukontroliuoti visus rizikingus pirkimus yra sudėtinga“, – teigė Ž.Plytnikas.

Taip pat vadovas pažymi, kad tarnybos veiklai kliudo dažnas Viešųjų pirkimų įstatymo taisymas.

„Institucijoje nespėjama susipažinti su Viešuosius pirkimus reglamentuojančių įstatymų kaita. Nėra nuoseklumo. Tas labai blogai yra“, – Seimo nariams sakė Ž.Plytnikas.

Nori nepriklausomybės

Kitą savaitę Seimas imsis svarstyti prezidentės Dalios Grybauskaitės pateiktus siūlymus dėl VPT struktūrinės pertvarkos.

Prezidentė siūlo VPT padaryti Vyriausybės kontroliuojama institucija. Tam pritarė ir pati Vyriausybė. Tuo tarpu Seimo Audito komitetas pageidautų, kad VPT būtų atskaitinga Seimui.

Pats Ž.Plytnikas teigia, kad jo nuomone, VPT geriausiai veiktų, jei jos pavaldumas būtų analogiškas Valstybės kontrolei, kur prezidentui parinkus Valstybės kontrolierių, jį skiria Seimas. Valstybės kontrolė atskaitinga Seimui. 

„Tarnyba neturėtų būti, mano manymu, kažkam pavaldi, kokiam nors politiniam objektui. Idealus modelis būtų ir variantas, mano subjektyvia nuomone, lygiavertis Valstybės kontrolei. Atskaitingi galėtume būti Seimui, Vyriausybei ar Prezidentūrai, bet kad turėtume atskirą eilutę biudžete“, – teigė Ž.Plytnikas.

Viešiesiems pirkimams kasmet valstybė išleidžia apie 10–11 mlrd. Kitų. VPT gauna 3mln. litų asignavimų iš biudžeto, dar  460 tūkst. litų – iš ES fondų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius