Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 12 /19:12

Viešųjų pirkimų tarnyba kreipsis į teismą dėl Nacionalinės mokėjimo agentūros sprendimo

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) nekeičia savo sprendimo, kad Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) prie LR žemės ūkio ministerijos dėl grubių pažeidimų turėtų nutraukti viešinimo paslaugų sutartį, sudarytą po įvykdyto atviro konkurso „Visuomenės informavimo kampanijos parengimo ir įgyvendinimo paslaugų pirkimas“.
Temidė
Temidė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip rašoma VPT pranešime, birželio pabaigoje tarnyba konstatavo, kad perkančioji organizacija, vykdydama pirkimo procedūras, grubiai pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą – neužtikrino racionalaus pinigų panaudojimo, be to, nebuvo laikomasi konkurso sąlygų dėl tiekėjų kvalifikacijos, pažeistos pačios kvalifikacijos vertinimo procedūros.

VPT nuomone, perkančiosios organizacijos pateikti papildomi dokumentai neįrodo, kad įmonė UAB „Viešųjų ryšių partneriai“, su kuria sudaryta paslaugų teikimo sutartis, atitinka pirkimo sąlygas.

Perkančioji organizacija sutartį su konkurso laimėtoja UAB „Viešųjų ryšių partneriai“ sudarė šių metų vasario 26 d., o jos galiojimo terminas 36 mėn.

Suma viršijo suplanuotą sumą

Planuojama pirkimo vertė 4,1 mln. eurų su PVM. Laimėjusio UAB „Viešųjų ryšių partneriai“ pasiūlymo kaina – 4,5 mln. eurų su PVM. Tai gerokai viršijo suplanuotų lėšų sumą ir todėl neužtikrino racionalaus lėšų panaudojimo.

Kadangi perkančioji organizacija priėmė sprendimą nenutraukti sutarties, VPT kreipsis į teismą dėl viešojo intereso gynimo.

Papildyta 19.12 val. NMA tikra: pirkimas įvykdytas tinkamai

NMA išplatintame pranešime spaudai teigia, jog yra tikra, kad pirkimas buvo įvykdytas tinkamai, vadovaujantis nustatytais teisės aktų reikalavimais.

„Tarnyba dar praėjusiais metais įvertino 2014 m. rugsėjo mėn. paskelbto pirkimo sąlygas. Į visas VPT pateiktas rekomendacijas buvo atsižvelgta  ir 2014 m. lapkritį gautas leidimas tęsti pirkimo procedūras. Tačiau tik po sutarties su konkurso laimėtojais pasirašymo, 2015 m. kovo 13 d., VPT dar kartą pradėjo pirkimo vertinimą ir birželio mėn. pateikė rekomendaciją pirkimą panaikinti bei nutraukti jau 2015 m. vasario 26 d. sudarytą sutartį“, – rašoma pranešime.

Anot NMA, tuomet buvo pakartotinai išanalizuotos įvykdytos procedūros, teisės aktų reikalavimai. Tai atlikus, pozicija, jog sudarant sutartį su paslaugų tiekėju nebuvo padaryti pažeidimai, išlieka nepakitusi.

„Atsakant į vieną iš pagrindinių tarnybos pastebėjimų, pažymėtina, kad laimėjusio pasiūlymo vertė nebuvo didesnė nei galima. Agentūra, kaip perkančioji organizacija, vadovaujasi įstaigos viešųjų pirkimų taisyklėmis. Pagal šių taisyklių nuostatas, galiojančias jau nuo 2012 m. gegužės mėnesio,  minimo pirkimo atveju priimtina kaina buvo 17 040 000 Lt su PVM, tuo tarpu laimėtojo pasiūlymo vertė – 15 593 465,22 Lt  su PVM“, – rašo NMA.

Agentūra teigia, kad taip pat negalima sutikti su VPT pastebėjimu dėl tiekėjo kvalifikacijos – konkurso sąlygose buvo numatytas aiškus ir nedviprasmiškas reikalavimas, kad tiekėjas per trejus metus iki pasiūlymo pateikimo termino (2014 m. lapkričio 24 d.) būtų įvykdęs sutartį, kurios vertė būtų ne mažesnė kaip 2 mln. litų.

„Vadinasi, sutartis šiuo laikotarpiu turėjo būti užbaigta vykdyti, bet ne pradėta ir užbaigta, kaip interpretavo VPT. Laimėjusio tiekėjo įvykdytos sutarties vertė – net tris kartus didesnė nei buvo reikalaujama, tai yra 6 mln. Lt. Savo išaiškinimu VPT siaurina pirkimo sąlygų reikalavimą, taip apribodama sąžiningą konkurenciją“, – rašoma pranešime ir pažymima, kad analogiškos pozicijos NMA laikosi ir dėl tariamo projekto vadovo kvalifikacijos neatitikties pirkimo sąlygoms.

NMA nuomone, VPT kai kurias pirkimų procedūras šio pirkimo atveju aiškina kitaip nei jos buvo aiškinamos anksčiau. „Dėl visų tariamų pažeidimų agentūra pateikė argumentus, paremtus aktualiais pačios VPT išaiškinimais.

Jeigu VPT nuspręs, kad diskusija turi persikelti į teismą – agentūra tam pasiruošusi, nes ji nenukrypo nuo teismų praktikoje jau suformuotų kvalifikacijos reikalavimų aiškinimo ir kitų taisyklių“, – rašo NMA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius