-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 15

Viešųjų pirkimų tarnybai užkliuvo Šiaulių atliekų tvarkytojo keliami reikalavimai

Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras surengė viešą pirkimą, skirtą teisinėms bendrovėms tam tikroms paslaugoms atlikti. Vienas iš dalyvių pateikė priekaištus, kad sąlygos yra perteklinės. Atliekų tvarkymo centras raštu atkirto bendrovei, kad jokių pažeidimų savo veikoje nemato. Tuo metu Viešųjų pirkimų tarnyba suabejojo dar kitais šio pirkimo aspektais.
Viešųjų pirkimų tarnyba
Viešųjų pirkimų tarnyba / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tarp daugybės ŠRATC nurodytų reikalavimų bendrovės „Juris LT“ atstovas Andrejus Semionovas akcentavo būtent du, dėl kurių reikalingumo jis smarkiai abejoja ir pateikia tam savo paaiškinimą.

Vienas iš reikalavimų – bendrovė turėjo vykdyti didelės apimties skolų išieškojimą komunalinio sektoriaus srityje, o suteiktų paslaugų vertė turėjo būti ne mažesnė nei 30000 eurų be PVM.

Sutarties pagrindu administruojamų skolų komunalinio sektoriaus srityje (atsiskaitymų už šilumą, elektrą, vandenį, dujas, komunalines atliekas skolos) išieškojimo teisminių procesų skaičius buvo ne mažiau kaip 1000 vienetų.

Dar viena svarbi sąlyga – būtina turėt savo patalpas Šiauliuose. Tai reiškia, kad konkurse iš esmės gali dalyvauti tokios teisinės bendrovės, kurios turi savo kontoras arba filialus Šiauliuose.

Po šių priekaištų teisinei bendrovei ŠRATC raštu išaiškino, kad iš esmės savo reikalavimais jie nieko nepažeidžia – reikalavimai yra reikalingi ir ne pertekliniai. Pirkimo sąlygos nebuvo pakeistos.

Panašu į kažkam pritaikytas sąlygas?

A.Semionovas pakomentavo, jog jo minėtos sąlygos iš tiesų varžo konkurenciją. Tokius didelius užsakymus yra įvykdžiusios tik tos bendrovės, kurios yra dirbę su didžiausiomis komunalinių paslaugų bendrovėmis. Pavyzdžiui, sostinės šilumos tiekėjais.

Reikalavimas turėti patalpas iš tiesų riboja dalyvių geografinę padėtį. Pašnekovas tvirtino, kad reikiamam darbui atlikti pakanka interneto ir kompiuterio. Viską galima lengvai atlikti iš kito pasaulio krašto.

„Nežinau, kaip tai pavadinti. Gal viešieji pirkimai tik Šiauliams? Bus įdomu pažiūrėti, kuri bendrovė laimės. Mano žiniomis, Šiauliuose nėra teisinės bendrovės, kuri atitiktų reikalaujamas vykdytų darbų apimtis“, – kalbėjo A.Semionovas, primindamas, kad tokių apimčių sutartimis gali pasigirti tik tokio lygio bendrovės kaip ESO ar panašios.

Jis patikslino, kad darbas iš tiesų numatomas paprastas. Kompanija turi tik perduoti skolininkus teisminiam išieškojimui.

„Beje, mes turėjome sutarčių su atliekų tvarkymo centrais Alytuje ir Tauragėje. Suruoši dokumentus, parengi teismui. Pateiki per elektroninių paslaugų svetainę“, – teigė teisininkas.

Jo manymu, ŠRATC skelbiamo konkurso sąlygos, jei jos nėra parengtos iš anksto pritaikant konkrečiam laimėtojui, tada jos sudėliotos padrikai ir be logiškos eigos.

Patikslino, kad paslaugų teikėjo padalinys ar atstovybė turi veikti Šiaulių regiono savivaldybės, kurioje perkančioji organizacija administruoja vietinę rinkliavą, teritorijoje. Yra situacijų, kuomet skolininkas negali susisiekti nuotolinėmis priemonėmis.

Taip pat paaiškino, kad sandorių tinkamas įvykdymas tiekėjo veikloje yra pagrįstas reikalavimas, siekiant užtikrinti sudaromo sandorio realų ir sklandų įvykdymą.

Pirkimui trūksta aiškumo?

Viešųjų pirkimų tarnybos atstovė spaudai Sigita Zumerytė Arlauskienė teigia, kad šio pirkimo dokumentai nėra pakankamai aiškūs ir suprantami. Nėra aišku, į kurią tikslinę grupę perkančioji organizacija orientuoja paslaugų pirkimą.

Pirkimo techninėje specifikacijoje nėra pakankamai aiškiai apibrėžtos funkcijos, kurias turės atlikti konkursą laimėjęs tiekėjas, neaiški pati paslaugų apimtis.

Be to, įvertinus techninės specifikacijos reikalavimus paslaugai, kyla abejonių dėl pasiūlymo kainodaros, kurioje tiekėjas turi nurodyti tik teisminio skolos išieškojimo proceso įkainį.

„Perkant paslaugą, pirkimo dokumentai turi būti aiškūs ir tikslūs, būtina aiškiai ir be dviprasmybių aprašyti pirkimo objektą bei procesą. Tai yra pirkimo sėkmės garantas“, – teigė atstovė.

Tarnyba vertins pirkimą

Tarnyba taip pat turi pastabų ir kvalifikaciniams reikalavimams: reikalavimas turėti didelės apimties sandorių gali būti ribojantis konkurenciją.

Viešųjų pirkimų tarnyba vertins šio pirkimo riziką ir spręs dėl tolesnių veiksmų.

Reikalavimas, kad tiekėjas per metus būtų įvykdęs 1000 išieškojimų ir 100 bankroto, restruktūrizavimo ar likvidavimo procesų, galimai yra neproporcingas.

Taip pat tarnyba pastebi, kad techninėje specifikacijoje nurodyta, jog tiekėjas turės teikti ne tik teisminio proceso inicijavimo, dokumentų parengimo paslaugas, bet ir daug daugiau paslaugų, tačiau pasiūlymų vertinimo lentelėje įrašytas tik teisminio proceso inicijavimas.

Tarnybai abejonių taip pat kelia ir kvalifikacinis reikalavimas tiekėjui turėti biurą Šiauliuose. Informuojama, kad Viešųjų pirkimų tarnyba vertins šio pirkimo riziką ir spręs dėl tolesnių veiksmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius