Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 15

Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Žydrūnas Plytnikas: vertingiausi projektai susiję su „partiniais reikalais“

Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Žydrūnas Plytnikas „Laisvosios bangos“ eteryje kalbėjo apie viešųjų pirkimų problemas. Viena jų – atsakomybė už projekto įgyvendinimą.
Žydrūnas Plytnikas
Žydrūnas Plytnikas / BFL/Butauto Barausko nuotr.

Pasak jo, kokiai nors kontroliuojančiai institucijai atradus pažeidimų, galima sumažinti skiriamų lėšų, tačiau pažeidėjai ir toliau dirba.

„Niekas netaiko atsakomybės tam asmeniui, kuris neteisingai įvykdė projektą, – sakė Ž.Plytnikas. – Jei būtų asmeninė atsakomybė, kitaip pakryptų viešieji pirkimai. Yra institucijų atsakomybė, bet tie žmonės toliau dirba... Vagia, galbūt.“

„Yra tų schemų, – kalbėjo Ž.Plytnikas, – viena įmonė prisisteigė daug įmonių, pateikė penkis pasiūlymus vienam pirkimui...“

Toliau, pasak jo, veiksmas vyksta tokia seka: vienas konkurso dalyvis pateikia nepilną dokumentaciją, tačiau neatsako į pirkėjo paklausimus, taip pat neatsako kiti dalyviai; pirkėjas galiausiai perka iš paskutinio tiekėjo už didžiausią kainą.

„Tai yra verslas – tu sakai: arba duosi man projektą, arba pasitrauki iš eilės, arba susimoki ir aš pasitraukiu ir niekur tavęs neskundžiu, arba aš tave skundžiu, tave po teismus tampau, viešųjų pirkimų tarnyboje tampau... Ir tu vis tiek projekto negausi“, – nušvietė schemą Ž.Plytnikas.

„Genialu – viskas teisėta, dokumentai tvarkingi“,  – sakė Ž.Plytnikas. Jo teigimu, dauguma viešųjų pirkimų vyksta pagal išankstinius susitarimus.

„Mes pagauname labai nedidelę dalį, kada ateina nesusipratėliai“, – konstatavo pareigūnas. Pernai iš 44 patikrintų sutarčių pažeidimų rasta 39. Ž.Plytnikas teigia, kad pats yra važiavęs fotografuoti objektą, kuriame atrado įvykdymo neatitikimą sutarties sąlygoms.

Pasak vadovo, viešųjų pirkimų specialistai yra labai vertinami ir gerai apmokami, todėl tarnybai sunku išlaikyti kvalifikuotus kadrus.

„Kiek žmonių ar įmonių tvarko sprendimus? Viešuosiuose pirkimuose maksimum šimtas, kurie visus reikaliukus tvarko. Ir visi vienas kitą žino. Didžiausia problema, kad visi vienas su kitu labai tampriai susiję. Labai labai norit galima juos išgaudyti“, – svarstė Ž.Plytnikas.

Jo vertinimu, viešųjų pirkimų projektai susiję su „partiniais reikalais“: „Pažiūrėkime, kas priima sprendimus. Kur visi tie projektai nueina? Nueina į aukščiausias politines struktūras“.

Pareigūnas teigė, kad dar šią vasarą bus pradėti viešinti, anot jo, „etatiniai skundikai“. „Tai yra verslas – tu sakai: arba duosi man projektą, arba pasitrauki iš eilės, arba susimoki ir aš pasitraukiu ir niekur tavęs neskundžiu, arba aš tave skundžiu, tave po teismus tampau, viešųjų pirkimų tarnyboje tampau... Ir tu vis tiek projekto negausi“, – nušvietė schemą Ž.Plytnikas.

„Yra begalė teisiškai nesuderintų, su logika ir sveiku protu prasilenkiančių dalykų“, – „Laisvajai bangai“ sakė sakė Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Ž.Plytnikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius