-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 04 04

Vieta darželyje – tik už paramą

Perpildytuose Vilniaus vaikų darželiuose vietos savo atžalai dar galima rasti. Tiesa, tik išpildžius kai kuriuos darželių vadovų pageidavimus. Šiomis dienomis populiariausias jų – įstaigai skirti 2 proc. Gyventojų pajamų mokesčio (GPM).
Šiemet Kaune dėl gripo neteko uždaryti nė vieno darželio. Nebuvo nutrauktos pamokos ir miesto mokyklose.
Valstybė negali skirti tiek lėšų, kiek reikėtų vaikų darželiams, todėl šiems tenka ieškoti paramos. Kartais – ir negarbingais būdais. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nuo rudens savo trimetį sūnų į darželį norinti leisti vilnietė Diana (pavardė redakcijai žinoma) pasakojo išgirdusi vienos ikimokyklinės ugdymo įstaigos vadovės raginimą kuo greičiau apsispręsti, kam šeima skirs savo mokesčių dalį.

Išgirdusi, kad būsimojo darželinuko mama šiuo metu bedarbė, o tėvas 2 proc. GPM skiria kitai įstaigai, ikimokyklinio ugdymo įstaigos vadovė nebesileido į ilgesnes kalbas. Esą tik davė suprasti, jog vietos berniukui šiame vaikų darželyje nėra.

„Mums buvo pasakyta, kad lauktume skambučio po mėnesio. Po mėnesio paskambinome patys, bet išgirdome, jog sprendimas atidėtas dar mėnesiui. Tačiau esu įsitikinusi – vietos darželyje mums neatsiras. Gaila, nes darželis yra visiškai šalia mūsų namų“, – dienraščiui guodėsi moteris.

Tokie atvejai – retenybė?

Vilniaus ikimokyklinių ugdymo įstaigų vadovų asociacijos vadovė Tatjana Dvilevič negalėjo kategoriškai paneigti, kad tokių atvejų sostinėje nepasitaiko.

„Aš, kaip asociacijos pirmininkė, privalau apginti direktorius. Bet esu ir vilnietė, kalbuosi su žmonėmis, todėl esu girdėjusi apie tokius atvejus. Tačiau manau, kad jų pasitaiko itin retai. Dauguma įstaigų vadovų puikiai supranta, kad esame paslaugos tiekėjai ir kuo daugiau bus norinčiųjų gauti mūsų paslaugą, tuo geriau mes būsime finansuojami. Ypač kai nuo šių metų pradžios buvo įvestas ikimokyklinuko krepšelis“, – sakė T.Dvilevič.

Pinigus skirsto pasitarę su tėvais

Pašnekovės teigimu, priversti tėvus skirti konkrečiai įstaigai dalį savo sumokėtų mokesčių neįmanoma, kadangi tai nuspręsti gali tik patys žmonės. O ir apskaita, kam 2 proc. GPM gali būti panaudoti, esanti labai griežta.

„Gal dar ir yra keletas darželių, kurie neturi panaudojimo tvarkos aprašo, bet savo pasitarimuose nuolat kalbame, kad jeigu pinigai yra renkami, reikia sukurti tvarką, kad būtų aišku, kam tos lėšos naudojamos“, – tvirtino T.Dvilevič.

Jos vadovaujamame vaikų darželyje „Daigelis“ tėvų skirti pinigai gali būti naudojami tik aplinkai tvarkyti, ugdymo priemonėms įsigyti ir darbuotojams skatinti. Anot direktorės, dėl visų išlaidų tariamasi su tėvais bei labdaros ir paramos fondo, kuris veikia darželyje, steigėjais.

Ne iš gero gyvenimo

Dauguma įstaigų vadovų puikiai supranta, kad esame paslaugos tiekėjai ir kuo daugiau bus norinčiųjų gauti mūsų paslaugą, tuo geriau mes būsime finansuojami. Ypač kai nuo šių metų pradžios buvo įvestas ikimokyklinuko krepšelis, – tvirtino T.Dvilevič.Vilniaus savivaldybės Švietimo departamento direktorius Gintaras Alfonsas Petronis pritarė, kad prievartos skirti 2 proc. GPM vaikų darželiui ar mokyklai neturėtų būti. Tačiau pripažino – paramos darželiai ar mokyklos prašo ne iš gero gyvenimo.

„Daugelis biudžetinių įstaigų prašo paremti jų veiklą. Oficialių nusiskundimų, kad tėvai verčiami pasirašinėti sutikimus skirti tuos 2 proc. GPM, nesu girdėjęs. Žinau, kad vadovai prašo, vaikams įduoda informacinius lapelius su sąskaitų numeriais, kur galima 2 proc. GPM pervesti, bet tai nėra koks nors primygtinis reikalavimas. Juo labiau dabar net nesimato, kas pervedė tuos pinigus, o kas – ne. Visa tai galima padaryti elektroninėje erdvėje ir įstaigų vadovai net nežinos, kurie tėvai skyrė mokesčių dalį“, – dėstė G.A.Petronis.

Švietimo departamento direktorius tvirtino, kad valstybė negali skirti tiek lėšų, kiek reikėtų vaikų darželiams, mokykloms, kad jei įsigytų pakankamai ugdymo priemonių ar suremontuoti patalpas. Todėl ir tenka ieškoti paramos.

„Tačiau svarbiausia, kad yra nustatyta tvarka, pagal kurią nei įstaigos vadovas, nei joks kitas asmuo pats vienas negali nuspręsti, kam surinktus pinigus skirti. Tai sprendžia visa darželio ar mokyklos bendruomenė“, – tikino G.A.Petronis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius