Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 06 23

„Čekučių“ skandalą įplieskė Neringos savivaldybė: „Pasirodo, esame kone šventieji“

Miniatiūrinė, vos kelis tūkstančius gyventojų turinti, Neringos savivaldybė buvo ta vieta, nuo kurios prasidėjo šalies politinę sistemą tebepurtantis vadinamasis „čekučių“ skandalas. Neringos tarybos nariai sulaukė visuomenės pasipiktinimo, kai paaiškėjo, kiek kanceliarinių lėšų išleidžia kompiuterių nuomai, vadinamiesiems „flešiukams“ bei degalams. Tačiau prabėgus geram pusmečiui aiškėja, kad niekas pinigų į biudžetą negrąžino, o patys politikai, pamatę situaciją kitur, mano, kad pas juos viskas „dar gana gerai“.
Neringos savivaldybė
Neringos savivaldybė / V.Petriko nuotr.

Vadinamasis „čekučių“ skandalas, kai paaiškėjo, kaip galimai klastojant ataskaitas naudotos savivaldybių tarybų narių veiklai skirtos lėšos, prasidėjo nuo Neringos savivaldybės.

Neringos meras Darius Jasaitis patikslina, kad šioje savivaldybėje ne akcijos „Skaidrinam“ iniciatorius Andrius Tapinas jį inspiravo, o auditą atlikusi kontrolierė.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Neringos savivaldybė
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Neringos savivaldybė

Dar nepasibaigus praėjusios tarybos kadencijai, Neringos savivaldybės kontrolės ir audito tarnyba tikrino, kaip į tarybą išrinkti vietos politikai pagrindžia savo veiklai išleistas lėšas.

Nustatyta, kad 2022-aisiais Neringos tarybos nariams nepagrįstai buvo išmokėti 4,2 tūkst. eurų. Audito išvadoje rašyta, kad lėšos turės būti arba pagrįstos, arba grąžintos.

Auditas: „Išlaidos neproporcingai didelės“

Auditą atlikę specialistai atkreipė dėmesį į kompiuterių nuomai išleistas lėšas. „Kompiuterinės technikos nuomos išlaidos yra neproporcingai didelės, palyginus su rinkoje parduodamos analogiškos įrangos pardavimo kaina“, – rašoma išvadose.

Aiškėja, kad trys tarybos nariai – liberalams atstovaujanti Sandra Berletaitė ir Agnė Jenčauskienė, taip pat vienintelis konservatorius taryboje buvęs Laurynas Vainutis – vien kompiuterinės technikos nuomai per visą kadenciją išleido apie 40 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius