-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 01

Vietoj PVM didinimo siūloma sujungti ministerijas ir neskirti pinigų Valdovų rūmams

Ketvirtadienio rytą į pasitarimą apie kitų metų biudžetą pas prezidentę Dalią Grybauskaitę į Prezidentūrą atvykę valdančiosios koalicijos lyderiai sutarimo nepasiekė.
Valdovų rūmai
Valdovų rūmai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Jokių konsensusų nėra pasiekta. Aš tikiuosi, kad koalicijos partneriai išmintingai sieks biudžeto pajamų didinimo arba išlaidų mažinimo“, – apie ryte pas prezidentę vykusį pasitarimą 15min.lt sakė Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

Finansų ministerija, vakar perpus sumažinusi Lietuvos ekonomikos augimo prognozes kitiems metams, balansuojant biudžetą siūlo didinti Pridėtinės vertės mokestį (PVM) 2–3 proc. – iki 23–24 proc.

Tačiau šiam ministerijos pasiūlymui kol kas pritaria tik konservatorių lyderiai. Valdančiajai koalicijai priklausantis Liberalų sąjūdis bei Liberalų ir centro sąjunga kategoriškai prieš PVM didinimą.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis ketvirtadienį 15min.lt sakė, kad ir po susitikimo pas prezidentę liko laikytis nuomonės, kad PVM didinimas būtų kenksmingas.

„Mes suprantame, kad gavus negerus signalus iš tarptautinių rinkų nieko neveikimas būtų nedovanotinas, bet šiandien tik apsikeitėme nuomonėmis“, – sakė E.Masiulis

Pasak jo, Liberalų sąjūdis būtų linkęs ne didinti mokesčius ir tokiu būdu kelti kainas Lietuvos gyventojams, o labiau taupyti.

„Reikėtų radikaliau mažinti ministerijų ir joms pavaldžių institucijų išlaidas. Mažinant asignavimus  iki 10 proc. galima sutaupyti 150 mln. litų“, – sakė jis.

Be to, liberalai siūlo sujungti kai kurias ministerijas. „Galima kalbėti apie kai kurių ministerijų sujungimą“, – sakė Liberalų sąjūdžio vadovas. E.Masiulis neatskleidė, apie kurių ministerijų jungimą kalbama.

Taip pat Liberalų sąjūdis siūlo kitų metų biudžete neskirti nė lito Valdovų rūmų ir kitų objektų statyboms.

„Be to, būtų galima peržiūrėti lėšas, skiriamas vienkartinėms socialinėms pašalpoms, ar jos tikrai naudojamos racionaliai, ar jų negauna tie, kuriems jų visai nereikia“, – dėstė E.Masiulis. 

Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas Algis Čaplikas patvirtino, kad dėl PVM didinimo ketvirtadienį pas prezidentę nesutarta, tačiau neatskleidė, kokiais būdais subalansuoti biudžetą siūlo jo vadovaujama partija.

Kitų metų biudžeto projektas po pirmo svarstymo Seime šiuo metu yra grąžintas Vyriausybei. Finansų ministerija sumažino bendrojo vidaus produkto augimo prognozes, todėl ieškoma būdų, iš kokių šaltinių padengti suplanuotas išlaidas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius