Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 25 /22:33

Viktoras Uspaskichas Apeliacinio teismo sprendimo žada laukti Lietuvoje

Teisinį imunitetą išsaugoti laikinasis Darbo partijos pirmininkas ir jos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas bandė rašydamas laiškus europarlamentarams, paskelbęs bado streiką ir įtikinęs savo frakcijos ALDE pirmininką, kad Lietuvoje yra persekiojamas. Tačiau niekas negelbėjo. Europos Parlamentas trečiadienį Briuselyje panaikino V.Uspaskicho teisinę neliečiamybę.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

22.33 val. Europos Parlamentui trečiadienį panaikinus Darbo partijos laikinojo pirmininko V.Uspaskicho teisinę neliečiamybę, jis sako Apeliacinio teismo sprendimo byloje dėl sukčiavimo lauksiantis Lietuvoje.

„Greičiausiai taip (lauksiu Lietuvoje – BNS), jeigu nesutaps su kokiu Europos Parlamento posėdžiu“, – BNS trečiadienio vakarą telefonu iš Briuselio sakė V.Uspaskichas.

Jis taip pat patikino, kad europarlamentaro mandato neatsakys.

Prašė klausimą dėl neliečiamybės grąžinti EP Teisės komitetui

ALDE (liberalų) frakcijos vadovas Belgijos europarlamentaras Guyus Verhofstadtas vos tik prasidėjus trečiadienio posėdžiui pareikalavo klausimą dėl V.Uspaskicho neliečiamybės grąžinti pakartotinai svarstyti Europos Parlamento Teisės komitete, tačiau Europos Parlamentas nesutiko to padaryti.

G.Verhofstadtas pareiškė, kad jis abejoja, ar V.Uspaskichui Europos Parlamente buvo sudaryta galimybė išsakyti savo poziciją dėl Lietuvoje jam iškeltos bylos.

„Visi dar vakar gavome laišką iš V.Uspaskicho, kurį jis šiandien dar pakartojo. Yra vienas principas, kuris Europos Parlamente yra taikytinas. Tai teisė į vienodą traktavimą ir elgesį su mūsų nariais. Turiu abejonių, ar tai buvo padaryta V.Uspaskicho atveju“, – sakė belgų politikas.

Jis tvirtino, kad jam asmeniškai kyla abejonių, ar su V.Uspaskichu ir jo partija Lietuvoje nesiekiama susidoroti.

„Aš dėl to turiu rimtų abejonių, kurios nebuvo išsklaidytos“, – sakė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Guyus Verhofstadtas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Guyus Verhofstadtas
Kalbėjo V.Uspaskicho žodžiais

G.Verhofstadtas tikino, kad jam kyla abejonių, kodėl likus dviem dienoms iki rinkimų V.Uspaskicho byloje buvo perkvalifikuoti kaltinimai. Taip pat dėl to, ar V.Uspaskicho parašai ant mokestinių deklaracijų nebuvo padirbti.

„Galiausiai „Wikileaks“ pranešimai, kad aukščiausios instancijos nori išstumti jį iš Lietuvos politikos dėl to, kad jis rusų kilmės“, – pridūrė belgų politikas.

Jam įnirtingai reikalaujant balsuoti tuojau pat, Europos Parlamento pirmininko Martino Schulzo kantrybė išseko. „Pone Verhofstadtai, įsidėkite klausos aparatą“, – diskusiją nutraukė jis ir patarė kolegai dėl to dar kartą kreiptis prieš pat balsavimo procedūrą.

Imunitetą panaikino per kelias minutes

G.Verhofstadtas taip ir padarė. Tačiau jo siūlymas vis tiek buvo atmestas. Už tai, kad klausimas būtų grąžintas į Teisės komitetą balsavo 209 europarlamentarai. Tuo tarpu 348 europarlamentarai politinių motyvų V.Uspaskicho byloje neįžvelgė ir manė, kad neliečiamybė gali būti panaikinta trečiadienį. Dar 46 Europos Parlamento nariai balsuodami susilaikė.

Panašiu skirtumu balsuodami rankos pakėlimu europarlamentarai nutarė V.Uspaskicho neliečiamybę panaikinti.

Lietuvos europarlamentarai tokį sprendimą įvertino teigiamai. Pasak Gabrieliaus Landsbergio, Europos Parlamentas negali tapti užuovėja besislepiantiems nuo teisingumo.

„V.Uspaskichas jau daug metų visais būdais siekė vilkinti bylą, kūrė dirbtines kliūtis, manipuliuodavo teisine neliečiamybe ir įvairiais užkulisiniais būdais bandė telkti paramą parlamente. Lietuva yra demokratinė ir teisinė valstybė, todėl tikiu, kad teismas bus objektyvus, tad leiskime jam išnagrinėti bylą. Raginau visus savo kolegas būti nuosekliems ir balsuoti už jo neliečiamybės panaikinimą.“, – sakė jis.

Žadėjo badauti ir skundėsi nebūtais dalykais

Tuo tarpu laikinasis Darbo partijos pirmininkas V.Uspaskichas trečiadienį darė viską, kad tik neliečiamybę išsaugotų. Jis išplatino laišką EP nariams, kuriame žada bado streiką, vadina Lietuvos valdžią „banditais“ ir skundžiasi žmogaus teisių pažeidimais Lietuvoje.

„Aš vykdysiu bado streiką, kol šie faktai bus patikrinti ir tinkamai apsvarstyti“, – V.Uspaskichas rašė  laiške europarlamentarams.

Aš vykdysiu bado streiką, – sakė V.Uspaskichas.

Kaip faktus jis mini Lietuvoje prieš jį esą vykdytus žmogaus teisių pažeidimus. Politikas teigia, kad Lietuvoje policijos pareigūnai jam yra sulaužę keturis šonkaulius, kad pareigūnams vykdant su „juodosios buhalterijos“ byla susijusias kratas, jose nedalyvavo advokatai.

Laiške V.Uspaskichas taip pat skundžiasi, kad jam buvo atimta galimybė lygiomis sąlygomis su kitu kandidatu veiksmingai dalyvauti rinkimų kampanijoje, kandidatuojant į Seimo narius 2007 metais. Jis tvirtina, kad Lietuvoje skriaudžiamas ir dėl to, kad pagal kilmę yra rusas.

„Kodėl jūs padedate Lietuvos valdžiai elgtis kaip banditams, leisdami jai išsisukti naudojant baudžiamąją teisę politiniams tikslams? (...) Kai aš kalbu su savo draugais ir kolegomis Rusijoje, kaip galiu teigti, kad žmogaus teisių padėtis Europos Sąjungoje yra geresnė nei jų šalyje? Kuo mes geresni už daugelį šalių, kurias kritikuojame kiekvienoje plenarinėje sesijoje?“ – rašė V.Uspaskichas.

Darbo partijos nuotr./Viktoras Uspakichas
Darbo partijos nuotr./Viktoras Uspakichas

V.Uspaskichas: „Dėl neliečiamybės nekovoju“

Kalbėdamas su 15min.lt laikinasis Darbo partijos pirmininkas V.Uspaskichas teigė, kad laiškus rašė neva ne todėl, kad Europos Parlamentas išsaugotų jo teisinę neliečiamybę, bet kad pagaliau kas nors jį išgirstų.

„Aš nekovoju dėl imuniteto. Aš nekandidatuosiu Seimo rinkimuose Varėnoje. Man nesvarbu imunitetas. Man svarbu, kad būtų patikrinti faktai, iš kurių matyti, kad Lietuvoje mano atžvilgiu pažeidinėjamos žmogaus teisės ir pažeidžiamos teisinės procedūros, klastojami teisės aktai EP“, – aiškino V.Uspaskichas.

Pasak jo, Europos Parlamente jam nesuteikiamas net žodis, o projektas dėl jo neliečiamybės derinamas su Lietuva. „Vyksta suokalbis“, – pareiškė jau kelias valandas badaujantis V.Uspaskichas.

Prisiminė šonkaulius ir granatą

Vienu iš pažeidžiamų jo teisių Lietuvoje pavyzdžių V.Uspaskichas laiške europarlamentarams nurodo, kad jam esą Lietuvos policininkai sulaužė keturis šonkaulius. Paklaustas, apie ką čia kalba, V.Uspaskichas pripažino ištraukęs šią istoriją iš senesnių laikų – gerokai prieš Darbo partijos juodosios buhalterijos bylą.

Buvo įmesta gegužės 9 dieną granata į mano namų balkoną, kai buvo vaikai maži. Tai irgi vyko praėjusiame dešimtmetyje. Buvo sukurta bylų man krūva iki 2000-ųjų metų, o dabar ši byla falsifikuojama, – sakė V.Uspakichas.

„Tai buvo senokai, praėjusiame dešimtmetyje. Buvo byla. Įrodyta yra, o tie pareigūnai vis dar dirba. Visa tendencija vyksta mano atžvilgiu tokia. Paskui buvo įmesta gegužės 9 dieną granata į mano namų balkoną, kai buvo vaikai maži. Tai irgi vyko praėjusiame dešimtmetyje. Buvo sukurta bylų man krūva iki 2000-ųjų metų, o dabar ši byla falsifikuojama“, – pasakojo jis.

Jo tvirtinimu, Darbo partijos byloje nėra nė vieno įrodymo, kad tai jis būtų organizavęs juodąją buhalteriją, ir nė vieno jo parašo.

Komitetas siūlo neliečiamybę naikinti

Europos Parlamento Teisės reikalų komitetas, apsvarstęs V.Uspaskicho atvejį, pasiūlė jo neliečiamybę naikinti.

Neliečiamybės panaikinimas leis Lietuvos apeliaciniam teismui nagrinėti bylą, kurioje žemesnės instancijos teismas už sukčiavimą ir apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą V.Uspaskichui skyrė ketverių metų laisvės atėmimo bausmę.

55 metų V.Uspaskichas savo kaltę neigia ir vadina procesą politiškai motyvuotu. Nuosprendis įsigalios tik po Apeliacinio teismo sprendimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius