Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 06 10 /13:13

Apsimetėlis advokatas Stanislovas Tomas (2): Viktoras Uspaskichas siūlo neturėti su juo reikalų

Paryžiaus Vieille du Temple gatvelė vingiuoja visai šalia Senos upės, netoliese stūkso Miesto teatras, Bastilijos opera. Čia veikia keletas nedidelių restoranų, kavinių, prancūziškų rūbų parduotuvių ir parfumerijos krautuvėlių. Tačiau mes Vieille du Temple gatvelėje ieškojome ne Paryžiaus dvasios, bet Moldovos ir Andoros advokatu prisistatančio Lietuvos piliečio Stanislovo Tomo.
Stanislovas Tomas
Stanislovas Tomas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

15min bendradarbis Vieille du Temple gatve vaikštinėjo prieš kelis mėnesius. Turėjome konkretų adresą, kuriuo tikėjomės rasti advokato biurą arba panašią įstaigą.

15min bendradarbio nuotr./Kiemelis Paryžiuje, kuriame gyveno Stanislovas Tomas
15min bendradarbio nuotr./Kiemelis Paryžiuje, kuriame gyveno Stanislovas Tomas

Tai buvo uždaras gyvenamųjų namų kiemelis, kuriame veikė nedidelis „Robert et Louise“ restoranas. Per senovinį grindinį skverbėsi žolė, o baltas pastatų sienas dengė vijokliai ir dekoratyviniai medeliai.

Prie vieno iš namų buvo pakabintas gyventojų sąrašas. Tačiau Stanislovo Tomo pavardės jame nebuvo.

Po kelių akimirkų prie 15min bendradarbio priėjo kažkoks prancūzas. Jis prisistatė, kad yra kiemelio sargas.

Vyriškis patvirtino, kad prieš kelerius metus viename iš namų tikrai gyveno „ponas Stanislovas“. Prancūzas neprisiminė, kada tiksliai jis išsikraustė ir kokios tai buvo aplinkybės.

Suprasti akimirksniu

  • S.Tomas teigia, kad sudarė sutartis su 2 tūkst. Lietuvos kalinių
  • Jis pasirašė kaip advokatas, nors tai nebuvo tiesa
  • Oficialiai S.Tomas atstovavo tik dviem kaliniams EŽTT bylose
  • Jis teigia, kad V.Uspaskichas norėjo bylų dėl pensijų ir MMA

Paklaustas, ar šiame kiemelyje kada nors veikė advokato biuras, sargas purtė galvą: ne, tokio dalyko čia nebuvo.

2013 metais Lietuvos kalėjimuose dirbantys kriminalinės žvalgybos pareigūnai pastebėjo, kad dalis nuteistųjų pradėjo gauti keistus laiškus su informacija, kaip galima iškelti bylą Lietuvos valstybei dėl nežmoniškų gyvenimo sąlygų.

Toje korespondencijoje tarsi nebuvo nieko neteisėto, tačiau kriminalistus nustebino laiškų kiekiai.

Kaliniams siunčiamose atmintinėse būdavo nurodyta, kad norintys pasibylinėti su Lietuva turi rašyti adresu: Advokat dr. Stanislovas Tomas, 64 rue Vieille du Temple, Paris 75003, France.

PASTABA: 2016 metų birželio 10 dieną, 13.13 val., tekstas buvo papildytas Viktoro Uspaskicho komentaru apie situaciją. 2017 metų sausio 9 dieną tekstas buvo patikslintas pagal Žurnalistų etikos inspektoriaus 2017-01-04 priimtą sprendimą dėl šios publikacijos.​

Stanislovas Tomas: kas jis yra iš tikrųjų?

Teigė turįs velnio advokato palaiminimą

Maždaug tuo metu, 2012–2013 metais, S.Tomas viešojoje erdvėje prisistatinėjo teisininku, vedančiu bylas Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT).

Jis jau buvo žinomas kaip Rolando Pakso advokatas, todėl sulaukdavo žiniasklaidos dėmesio. Ypač po to, kai nušalintasis prezidentas laimėjo bylą Strasbūre.

Tai esą Jacques Verges rekomendacija Stanislovui Tomui
Tai esą Jacques Verges rekomendacija Stanislovui Tomui

Savo interneto svetainėje S.Tomas netgi tapatinosi su garsiu Paryžiaus teisininku ir atstumtųjų gynėju Jacquesu Vergesu. Pastarasis buvo vadinamas velnio advokatu, nes gynė Slobodaną Miloševičių, Saddamą Husseiną ir kitus diktatorius.

S.Tomas viešai teigė, kad būtent J.Vergesas rekomendavo jį į advokatūrą.

Pirmojoje tyrimo dalyje rašėme, kad dėl šios priežasties Lietuvos pilietis iki gyvenimo galo negalės atstovauti pareiškėjams EŽTT.

Nepaisant to, 2012–2013 metais Moldovos ir Andoros advokatu prisistatantis S.Tomas ruošė didelę bylą prieš Lietuvos valstybę.

Siūlė teisines paslaugas kaliniams

S.Tomas siekė įrodyti, kad Lietuvos kalėjimuose nuteistieji gyvena sąlygomis, kurios neatitinka Europos reikalavimų: kameros buvo mažesnės nei 4 kv. metrų, temperatūra žemesnė nei 18 laipsnių Celsijaus, langai nešvarūs, ventiliacija prasta, tualetai nerakinami ir pan.

Tai iš esmės pripažindavo ir Lietuvos teismai. Tačiau S.Tomas ir jo bendražygiai teigė, kad nuskriaustiems kaliniams priteisiamos kompensacijos buvo neadekvačiai mažos.

Tokie pranešimai buvo siunčiami Lietuvos nuteistiesiems
Tokie pranešimai buvo siunčiami Lietuvos nuteistiesiems

Po įkalinimo įstaigas buvo platinamos atmintinės, kuriose teigiama, kad kiekvienas nuteistasis iš Lietuvos valstybės gali prisiteisti nuo 2 iki 7 tūkst. eurų kompensaciją. Tam reikėjo tik pereiti visų instancijų teismus ir nukeliauti iki EŽTT, kuris ne kartą pripažino kitų šalių kalinius skriaudžiamais.

Susigundę tokia galimybe turėjo rašyti laišką advokatu prisistatančiam S.Tomui į Paryžių.

„Jums bus atsiųstos sutartys, kurias reikės pasirašyti ir grąžinti“, – rašoma atmintinėse, kurias gaudavo Lietuvos kaliniai.

Nuteistiesiems buvo žadama, kad procesas jiems nieko nekainuos, bet sėkmės atveju advokatas pasiims 50 proc. laimėtos sumos.

Teigia sudaręs tūkstančius sutarčių

15min paklaustas, ar sudarė bent vieną tokią sutartį, S.Tomas sakė: „Apie 2000 kalinių pasirašė su manimi sutartį dėl bylinėjimosi dėl nežmoniškų sąlygų kalėjimuose. Nė vienas Lietuvos advokatas niekada neturėjo ir neturės tiek žmogaus teisių gynimo sutarčių kiek aš.“

Susipažinus su situacija atrodo, kad tai – svarbi šios istorijos detalė.

Teisinių paslaugų teikimo sutartyse ir įgaliojimuose S.Tomas nurodydavo, kad yra advokatas. Net jo nurodyti kontaktai Paryžiuje galėjo sudaryti įspūdį, kad nuteistųjų laiškai keliauja į tikro advokato kontorą.

Stanislovo Tomo sutartis juodraštis
Stanislovo Tomo sutartis juodraštis

Tuo metu S.Tomas nebuvo jokios Europos žmogaus teisių konvenciją patvirtinusios šalies advokatu, todėl neturėjo teisės dalyvauti EŽTT bylose. Buvo nustatyta, kad Andoros advokato licenciją jis turėjo nuo 2016 metų sausio iki vėliausiai 2016 metų kovo 29 dienos.

Jis prisistatinėjo Moldovos ir Andoros advokatu, tačiau 2014 metų liepą buvo nuspręsta nepripažinti jo EŽTT pareiškėju. S.Tomo pėdsakų pavyko rasti tik separatistų užimtoje Padniestrėje (žr. pirmąją tyrimo dalį). Net ten jis nebuvo įtrauktas į oficialų advokatų sąrašą.

Susidaro įspūdis, kad S.Tomas klaidino nuteistuosius, su kuriais teigia pasirašęs tūkstančius sutarčių.

„Tokio pobūdžio veiksmai ir jų aplinkybės turi būti atitinkamai ištirti ir įvertinti. Savaime suprantama, jei tokiuose veiksmuose gali būti nusikaltimo sudėtis, pavyzdžiui, jei tokie veiksmai turi sukčiavimo elementų, tyrimą turi pradėti atitinkamos institucijos, – 15min sakė Lietuvos advokatūros pirmininkas profesorius Ignas Vėgėlė. – Lietuvos advokatūra, siekdama apsaugoti vartotojų interesus ir advokatų reputaciją, sureagavo savo turimomis priemonėmis.“

„YouTube“ nuotr./Stanislovas Tomas reklamuoja savo advokato paslaugas
„YouTube“ nuotr./Stanislovas Tomas reklamuoja savo advokato paslaugas

Bylas organizavo buvęs klientas

S.Tomas tikino, kad pats niekada neragino kalinių pradėti šias bylas. Esą jis tiesiog atsakinėjo į laiškus su pagalbos prašymais, kuriuos jam siuntė nuteistieji.

Vyras teigė, kad šį procesą organizavo nevyriausybinė organizacija „Iustitia est Fundamentum“.

Formaliai, tai yra tiesa. Atmintinėse, kurias gaudavo Lietuvos kaliniai, išties pasirašydavo nevyriausybinė organizacija. Bet išnagrinėjus šį juridinį asmenį išryškėja žmogus, su kuriuo S.Tomas turėjo reikalų.

2012 metų kovą organizaciją „Iustitia est Fundamentum“ įkūrė Lietuvos piliečiai Artūras Bartašius, Virginijus Aleknaitis, Jevgenijus Sergejevas ir Mindaugas Grigaliūnas. Jie deklaravo, kad sieks ginti nuteistųjų teises ir gerinti sąlygas Lietuvos įkalinimo įstaigose. Kai kurie iš steigėjų patys buvo atlikę bausmes arba turėjo reikalų su teisėsauga.

Ričardas Mironovas
Ričardas Mironovas

Prie organizacijos prisijungė ir Klaipėdos kriminalistams žinomas veikėjas Ričardas Mironovas. Jis tapo „Iustitia est Fundamentum“ valdybos pirmininku.

Uostamiestyje šis žmogus pagarsėjo reketo ir sukčiavimo bylose, o nacionalinė žiniasklaida atkreipė į jį dėmesį, kai 2012 metų kovą vyras laimėjo bylą prieš Lukiškių kalėjimą-tardymo izoliatorių dėl prastų gyvenimo sąlygų.

2015 metais EŽTT pripažino, kad Lietuvos valstybė neužtikrino R.Mironovui tinkamų kalinimo sąlygų, todėl priteisė 580 eurų kompensaciją.

Bylose jam atstovavo būtent S.Tomas.

Neįmanoma patikrinti, ar advokatu prisistatantis vyras tikrai nežinojo, kad buvęs klientas aktyviai ragina nuteistuosius kreiptis į jį teisinių paslaugų. Bet galima suabejoti versija, kad S.Tomas neprisidėjo prie vadinamosios kalinių bylos organizavimo.

Jis teigia, kad pasirašė tūkstančius sutarčių ir pasiekė dar vieną Lietuvos advokatų rekordą, tačiau EŽTT, atsakydamas į 15min raštu pateiktus klausimus, nurodė dviejų kalinių bylas. Jose S.Tomas atstovavo jau minėtam R.Mironovui ir Valdui Bagdonavičiui, kuris skundėsi prastomis sąlygomis Kauno tardymo izoliatoriuje.

Bandė organizuoti pensijų bylas

Europos Parlamento oficialiame puslapyje nurodoma, kad šiuo metu S.Tomas yra politiko Viktoro Uspaskicho akredituotas padėjėjas. Tai reiškia, kad jis gali prieiti prie visų duomenų ir dokumentų, kurie prieinami pačiam parlamentarui.

V.Uspaskichas priklauso Regioninės plėtros komitetui ir delegacijoms, kurios palaiko Europos Sąjungos ryšius su Kazachstano, Kirgizijos, Tadžikistano, Uzbekistano parlamentais ir su Turkmėnistanu bei Mongolija. Taip pat politikas yra pakaitinis narys delegacijoje, kuri atsakinga už parlamentinį bendradarbiavimą su Rusija.

S.Tomas gali prieiti prie visų duomenų, susijusių su šių komitetų veikla.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktoras Uspaskichas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktoras Uspaskichas

Vyras teigia, kad su V.Uspaskichu jį sieja ne tiek politika, kiek kita byla. Esą jis turėjo Lietuvoje organizuoti teisminį procesą dėl pensijų ir minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA) dydžių.

„Iš tiesų, aš seniai pats norėjau pradėti bylą dėl pensijų ir dėl MMA. Bet nenorėjau šių bylų daryti nemokamai, nes laikas ir kelionės. Buvo kalbėta su keliais rėmėjais. Uspaskichas sutiko“, – 15min pasakojo S.Tomas.

Iš tiesų, aš seniai pats norėjau pradėti bylą dėl pensijų ir dėl MMA. Bet nenorėjau šių bylų daryti nemokamai, nes laikas ir kelionės. Buvo kalbėta su keliais rėmėjais. Uspaskichas sutiko, – pasakojo S.Tomas.

Vyras patikslino, kad politikas V.Uspaskichas esą norėjo organizuoti seriją bylų dėl to, kad Lietuvoje pensijos ir MMA neatitinka Europos socialinės chartijos. Tai turėjo būti panašus procesas į kalinių bylą.

„Tačiau po to jis visiškai netikėtai nutarė, kad bylos jam nereikalingos, nutarė nebemokėti už mano skrydžius į Lietuvą, viešbutį, – kalbėjo S.Tomas. – Manau, kad jis taip pasielgė dėl to, kad jam buvo padarytas spaudimas.“

V.Uspaskichas gailisi, kad su S.Tomu turėjo reikalų

15min kelias savaites bandė telefonu susisiekti su pačiu V.Uspaskichu, tačiau šis neatsakinėdavo į skambučius ir neperskambindavo.

Penktadienį, birželio 10 dieną, V.Uspaskichas atsiuntė 15min oficialų savo komentarą: „Jokių susitarimų su ponu Stanislovu Tomu dėl mažų pensijų ar MMA Lietuvos teismuose nebuvo. Atvirkščiai, griežtai draudžiau kur nors naudoti mano vardą, nors ponas Tomas to labai norėjo. Apskritai gailiuosi, kad su Stanislovu Tomu turėjau kokių nors reikalų. Patariu niekam jų neturėti, nes jo veiksmuose daug provokacijų.“

Iš ko gyvena S.Tomas?

S.Tomas tikino, kad nebedirba Europos Parlamente. Susipažinus su jo biografija ir veikla kyla klausimas: iš ko jis gyvena? Rengiant šį tyrimą su S.Tomu bendravome kelias savaites, o jis vis papasakodavo apie keliones po Europą.

Vyras vis dar dalyvauja administracinėse bylose, kurios naginėjamos Lietuvos teismuose. S.Tomas gali tai daryti, nes tokiems procesams užtenka teisininko išsilavinimo, nereiki būti tikru advokatu ir atitikti Lietuvos advokatūros reikalavimų.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Ignas Vėgėlė
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Ignas Vėgėlė

„EŽTT sprendimas (uždrausti S.Tomui dalyvauti bylose, – 15min pastaba) kelia klausimą, ar šis ir kiti panašūs asmenys gali turėti teises atstovauti pareiškėjams nacionaliniuose teismuose. Mūsų žiniomis, kol kas tebevyksta teisminiai procesai Lietuvos administraciniuose teismuose, kuriuose pareiškėjams atstovauja Stanislovas Tomas“, – sakė profesorius I.Vėgėlė.

Pats S.Tomas teigia, kad jo pajamų šaltiniai yra kitokie.

„Aš kuriu žmonėms įmones skirtingose pasaulio valstybėse. Man priklauso konkursas „Miss Andorra“. Nuo kitų metų esu grožio konkurso „Miss Monaco“ savininkas. Turiu šiuolaikinio meno verslo projektą Niujorke ir kitur“, – tikino vyras.

Paklaustas, ar yra gavęs pinigų iš Rusijos piliečių ar diplomatinių tarnybų, jis atsakė: „Aš turėjęs arba turiu klientus Rusijoje, Kazachstane, Kirgizijoje, Moldovoje, Nepale, Alžyre, Belgijoje, Prancūzijoje, Anglijoje, Ispanijoje, Andoroje, Danijoje, Norvegijoje, Monake ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Iš tikrųjų planuoju plėsti advokato veiklą Rusijoje – rinka yra milžiniška.“

Vyras pasakojo, kad esą kartą kreipėsi į Lietuvos vidaus reikalų ministeriją prašydamas panaikinti jam pilietybę, nes jis bendradarbiauja su Rusijos federalinio saugumo tarnybą. Ministerija šito teiginio nei patvirtino, nei paneigė, nes tai susiję su asmens duomenimis.

Per rinkimus gavo tūkstančius eurų

Dėl S.Tomo pajamų kyla ir daugiau klausimų, į kuriuos jis nepateikė tikslių atsakymų.

„Tvarka ir teisingumas“ nuotr./Stanislovo Tomo rinkimų agitacija
„Tvarka ir teisingumas“ nuotr./Stanislovo Tomo rinkimų agitacija

Pavyzdžiui, 2008 metais kandidatuodamas Seimo rinkimuose jis deklaravo neturįs jokio turto, bet nurodė gavęs daugiau 29 tūkst. eurų pajamų, už kurias nemokėjo pajamų mokesčio.

2009 metais Europos Parlamento rinkimuose S.Tomas vėl nurodė neturintis jokio turto, tačiau po trejų metų, prieš 2012-ųjų Seimo rinkimus, jis deklaravo 87 tūkst. eurų piniginių lėšų, nors gautų pajamų grafoje įrašė nulį.

Iš kur atsirado tokios pinigų sumos? Kodėl jis nenurodė jų kilmės? Kodėl nemokėjo mokesčių?

legalstrategy.eu nuotr./Stanislovas Tomas
legalstrategy.eu nuotr./Stanislovas Tomas

„Ten (deklaracijoje, – 15min pastaba) klausimas apie turtą ir pajamas visame pasaulyje, o apie mokesčius tik Lietuvos teritorijoje. O aš, kaip visada, buvau atvažiavęs į Lietuvą du mėnesius prieš rinkimus. Išskridau kitą dieną po rinkimų. Net neturėjau laiko atsisveikinti su savo buvusia mergina iš Vilniaus“, – pasakojo S.Tomas.

Vyras kalbėjo, kad yra studijavęs, dirbęs ir kūręs verslus daugybėje valstybių, tačiau pastaruoju metu dažniau galvoja apie vaikus.

„Apsisprendžiau, kad mano vaikas turi gimti Antarktidoje. Iki šios dienos Antarktidoje gimė 11 vaikų. Nutariau, kad manasis bus numeris 12. Jau turiu visą planą – kelsimės laivu iš Argentinos. Jums patinka pingvinai?“ – klausė S.Tomas, prisistatantis Moldovos ir Andoros advokatu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Apsimetėlis advokatas Stanislovas Tomas – žmogus, apgynęs Rolandą Paksą Strasbūre

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius