Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 07

Viktoras Uspaskichas siekia atgauti neliečiamybę

Europarlamentaras, „darbiečių“ lyderis Viktoras Uspaskichas kreipėsi į Europos Parlamento (EP) pirmininką Jerzy Buzeką ir paprašė, kad EP sprendimas dėl jo teisinės neliečiamybės panaikinimo būtų peržiūrėtas.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.

Pagrindas tam – A.Uspaskicho byloje esą atsiradę nauji faktai, rašo „Lietuvos žinios“.

Baudžiamojoje byloje dėl Darbo partijos (DP) juodosios buhalterijos kaltinamuoju pripažinto V.Uspaskicho kaip europarlamentaro teisinė neliečiamybė panaikinta beveik prieš metus.

Jei DP pirmininkui pavyktų pasiekti šį tikslą, tai jam padėtų išvengti šiuo metu Lietuvoje vykstančio teisminio proceso.

V.Uspaskicho kreipimasis į J.Buzeką buvo pristatytas pirmadienį EP plenarinėje sesijoje. Kaip pasakojo Lietuvos Seimo nuolatinė atstovė Europos Sąjungoje (ES) Živilė Pavilonytė, oficialiai buvo paskelbta, kad peržiūrėti sprendimą dėl teisinės neliečiamybės panaikinimo V.Uspaskichas prašo jo byloje atsiradus naujiems įrodymams. 

Remiantis EP darbo tvarkos taisyklėmis, prašymas buvo perduotas nagrinėti šios institucijos Teisės reikalų komitetui.

„Dažniausiai klausimai, susiję su EP narių imunitetu, yra svarstomi už uždarų durų. Pašaliniams asmenims informacija paprastai nebūna prieinama“, – sakė Ž.Pavilonytė. 

V.Uspaskicho teisinę neliečiamybę EP panaikino pernai rugsėjį

Seimo atstovės ES teigimu, panašaus pobūdžio prašymai EP Teisės reikalų komitete paprastai išnagrinėjami per pusmetį. Ž.Pavilonytės nuomone, V.Uspaskicho prašymas anksčiau negu šių metų rugsėjį veikiausiai nebus pradėtas nagrinėti. 

Pats V.Uspaskichas sakė, kad jam svarbus „ne pats imunitetas, o tiesa“. Išsamiau komentuoti EP vadovui pateiktą prašymą „darbiečių“ lyderis atsisakė. 

Šios kadencijos EP nė vienas Lietuvos atstovas nėra Teisės reikalų komiteto narys. Pavaduojančiu komiteto nariu yra paskirtas europarlamentaras konservatorius Vytautas Landsbergis. Jis teigė apie V.Uspaskicho kreipimąsi kol kas negirdėjęs.

Tačiau vertindamas V.Uspaskicho prašymą V.Landsbergis spėjo, kad į priekį galėjo pajudėti DP juodosios buhalterijos byla.

„Jeigu jis susirūpino, gal vis dėlto byla eina į priekį? Atrodė, kad jis visiškai ramus dėl tos bylos, kad ji bus numarinta. Tačiau jeigu pradėjo rūpintis, gal nebus numarinta?“ – svarstė europarlamentaras. 

V.Uspaskicho teisinę neliečiamybę EP panaikino pernai rugsėjį. To prašė Generalinė prokuratūra, kad Lietuvoje būtų galima toliau nagrinėti baudžiamąją bylą dėl DP juodosios buhalterijos. Joje V.Uspaskichas yra pripažintas kaltinamuoju. Partija įtariama neįtraukusi į buhalterinę apskaitą daugiau kaip 24 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. litų išlaidų bei nesumokėjusi apie 4 mln. litų mokesčių. 

Sunkiausias iš nusikaltimų, kuriais kaltinamas V.Uspaskichas, – apgaulingas buhalterinės apskaitos tvarkymas. Už tai numatoma griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki ketverių metų. DP pirmininkas savo kaltės nepripažįsta, o bylą vadina politizuota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius