2015 12 23 /21:15

Viktoras Uspaskichas traukiasi iš Darbo partijos

Iš Darbo partijos besitraukiantis jos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas sako, kad didžiausia jo klaida – visišką pasitikėjimas žmonėmis, o geriausias pasiekimas – partijos sukūrimas.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Papildyta 21.15 val. „Didžiausia mano klaida – visiškas pasitikėjimas žmonėmis“

„Aš galvoju, kad tą energiją, kurią eikvojau, maitinau oponentus, jie galėjo reklamuotis mano pagrindu ir auginti savo raumenis ir rinkėjus. Tai galvoju – kiek galima maitinti.(..) Taip, labai daug buvo išdavysčių, bet aš dabar galvoju, kad visi turi teisę klysti, daryti savo sprendimus ir pasirinkimus. Aš nenoriu vertinti žmonių – kiekvienas uždirbinėja sau gyvenimą ir karminių dalykų, kuriuos reikės nešti per šį gyvenimą“, – BNS trečiadienį sakė V.Uspaskichas.

Jis sakė, pasitraukimui specialiai pasirinko švenčių laikotarpį, kad būtų mažiau laiko aptarti jo sprendimą, tikisi mažiau sulaukti dėmesio.

Jis sakė, pasitraukimui specialiai pasirinko švenčių laikotarpį, kad būtų mažiau laiko aptarti jo sprendimą, tikisi mažiau sulaukti dėmesio.

Politikas sako, kad dabartinis partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis dirba aktyviai, bet jam trūksta kompetencijos, nes nesugeba priversti žmones dirbti komandinio darbo, o politikoje be komandinio darbo neįmanoma.

„Aš tik galiu palinkėti, kad partija augtų ir judėtų į priekį“, – sakė jis. Jis pripažino, kad Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė visiškai prarado įtaką ir tarybai pasakė, kad neišnaudojami partijos atstovų užimami postai.

Iš Rusijos kilęs V.Uspaskichas sakė nesigailintis, kad prieš daugelį metų atvyko į Lietuvą.

„Oi, nesigailiu – man patinka Lietuva ir jos žmonės. Lietuvoje aš gimiau iš naujo ir norėčiau padėti šitai visuomenei“, – teigė jis.

„Išliks dvasiniu partijos „pirmininku“

Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas traukiasi iš partijos, penktadienį pranešė dabartinio „darbiečių“ pirmininko europarlamentaro Valentino Mazuronio biuras.

„Man teko garbė dalyvauti Lietuvos politiniame gyvenime ne vienerius metus. Ėjau ir ministro pareigas, ir Seimo nario, dabar esu Europos Parlamento narys. Tačiau jaučiu, kad šioje srityje jau padariau viską, kas buvo mano valioje.

Meluočiau, jeigu sakyčiau, kad buvo lengva, arba, kad man politika nekainavo daug nervų ir sveikatos. Todėl nusprendžiau, kad atėjo laikas pasitraukti“, – pranešime cituojamas V.Uspaskichas.

Politologas Mažvydas Jastramskis mano, kad V.Uspaskichas traukiasi, nes tikisi palankesnio sprendimo byloje.

Jis yra įtariamasis vadinamojoje Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje, kurią nagrinėjo Lietuvos apeliacinis teismas. Verdiktas šioje byloje bus skelbiamas kitų metų vasario 1 dieną. Jis taip pat yra įtariamasis byloje dėl jo bylą prieš tai nagrinėjusių Vilniaus apygardos teismo teisėjų įžeidimo.

„Byla prieš mane yra grynai politinė, kad ir koks būtų sprendimas – nenoriu, kad jis pakenktų partijai, todėl sustabdau savo narystę", – sakė V.Uspaskichas.

Darbo partijos pirmininkas V.Mazuronis padėkojo jam už „milžinišką indėlį partijai“.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Viktoras Uspaskichas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Viktoras Uspaskichas

„Nesvarbu, kad formaliai V.Uspaskichas nebebus partijos Garbės pirmininku, jis ir toliau išliks dvasiniu partijos „pirmininku“, – teigė partijos lyderis.

Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė sakė nesanti tikra dėl partijos ateities.

V.Uspaskichas įkūrė Darbo partiją 2003 metais ir iki 2013 metų buvo jos pirmininkas. 2008-2009 metais jis buvo Seimo nariu, opozicinės Darbo partijos frakcijos pirmininkas. 2009 metų birželį politikas išrinktas į Europos Parlamentą.

Seimo nariu V.Uspaskichas dar kartą buvo išrinktas 2012 metais ir tapo valdančiosios Darbo partijos frakcijos seniūnu. 2014 metais jis vėl tapo Europos Parlamento nariu, kuriuo yra iki šiol. 2015 metais politikas tapo Darbo partijos garbės pirmininku.

Juodoji Darbo partijos buhalterija

Daugiau nei prieš dvejus metus – 2013 metų liepos 12 dieną – už sukčiavimą ir apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą buvusiam Darbo partijos vadovui V.Uspaskichui Vilniaus apygardos teismas skyrė ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, Seimo nariui „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui – per 10 tūkst. eurų baudą. Buvusi partijos buhalterė Marinai Liutkevičienė tuomet nuteista vienų metų laisvės atėmimo bausme. Kartu nuteistai parlamentarei Vitalijai Vonžutaitei skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė. Dabar jos byla išskirta į atskirą, nes moteris dėl sveikatos būklės negali dalyvauti teismo posėdžiuose.

Pirmos instancijos teismo sprendimą apskundė tiek nuteistieji, tiek prokuratūra. Prokuroras apeliacinio teismo siūlo bausmes griežtinti, kaltinamieji prašo juos išteisinti, teigdami, kad tai politinė byla.

Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų (beveik 7 mln. eurų) pajamų ir 23 mln. litų (6,6 mln. eurų) išlaidų.

Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų (beveik 7 mln. eurų) pajamų ir 23 mln. litų (6,6 mln. eurų) išlaidų.

Teisėjus išvadino nusikaltėliais, bailiais ir nesavarankiškais

Šiemet gegužę Europos Parlamentas panaikino Darbo partijos įkūrėjo teisinę neliečiamybę ir leido europarlamentarą patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl teismo įžeidimo. Neliečiamybės panaikinimas leido prokurorams pratęsti ikiteisminį tyrimą dėl V.Uspaskicho pasisakymų apie jo bylą nagrinėjusius Vilniaus apygardos teismo teisėjus.

Naujienų portalo 15min 2013 metų rugpjūtį Vilniaus oro uoste nufilmuotame reportaže V.Uspaskichas Darbo partijos bylą nagrinėjusius Vilniaus apygardos teismo teisėjus pavadino nusikaltėliais, bailiais ir nesavarankiškais.

VIDEO: Viktoras Uspaskichas teisėjus išvadino bailiais ir nusikaltėliais.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius