-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 15

Viliasi, kad skurdas po pandemijos neaugs: gyventojus gelbės išmokos

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) Strateginių sprendimų paramos ir tarptautinio bendradarbiavimo grupės vadovė Ugnė Užgalė viliasi, jog COVID-19 pandemija neturės įtakos skurdo rodikliams ir kitąmet jų nepablogins.

„Situacija yra nevienareikšmiška. Gali būti toks scenarijus, jog nukritus gyventojų pajamoms, sumažės skurdo rizikos riba ir tokiu atveju sumažės ir skurdo rizikos lygis. Tokį scenarijų mes turėjome 2010 metų krizės atveju, kai, sumažėjus skurdo rizikos ribai, sumažėjo ir skurdo rizikos lygis. Nors žmonių gyvenimo kokybė nepagerėjo, tačiau skurdo rodikliai to neparodė.

Gali būti, kad pinigų įliejimas atsispindės ir statistikoje.

Bet įmanomas ir toks scenarijus: kadangi buvo pritaikyta nemažai priemonių – subsidijos, darbo paieškos išmoka, išmoka savarankiškai dirbantiems asmenims, vienkartinės išmokos, gali būti, kad pinigų įliejimas atsispindės ir statistikoje, ir pablogėjusio skurdo situacijos mes nepamatysime“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją kalbėjo SADM atstovė.

Ketvirtadienį Statistikos departamentas paskelbė naujausius skurdo ir nepritekliaus rodiklius: 2020 metais skurdo rizikos lygis šalyje sudarė 20,9 proc. ir, palyginti su 2019 metais, padidėjo 0,3 proc. punkto.

Praėjusiais metais apie 585 tūkst. šalies gyventojų gyveno žemiau skurdo rizikos ribos.

Tačiau absoliutaus skurdo lygis Lietuvoje sumažėjo 2,6 proc. punkto.

„Absoliutaus skurdo lygis toliau nuosekliai mažėja. Praėjusiais metais turėjome 7,1 proc., dabar absoliutaus skurdo lygis sumažėjo iki 5,5 proc. Mažėjimas yra matomas visose tikslinėse grupėse, amžiaus grupėse“, – duomenis komentavo U.Užgalė.

Pasak jos, atkreipti dėmesį į absoliutaus skurdo rodiklius svarbu krizės laikotarpiu, o bendrai esą vertėtų vertinti skurdo rizikos lygį.

Justinos Lasauskaitės / 15min.lt nuotr./Prekyvietė
Justinos Lasauskaitės / 15min.lt nuotr./Prekyvietė

„Žmonės labiau linkę vertinti savo situaciją santykyje su kitais, <...> dėl to labai naudingas ir santykinis skurdas. O santykinio skurdo tendencijos yra gana neraminančios.

Praėjusiais metais turėjome mažėjimus daugelyje tikslinių grupių, daugelyje amžiaus grupių. Tačiau šiais metais matome gana didelius padidėjimus“, – kalbėjo U.Užgalė.

Spaudos konferencijoje dalyvavusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė neatmetė galimybės, kad gausinant gyventojų pajamas bus didinamas neapmokestinamųjų pajamų dydis, bet kaip, esą paaiškės nebent rudenį.

„Jei [renkamasi] eiti neapmokestinamojo pajamų dydžio pokyčio keliu, geriausia tą daryti su minimalios mėnesinės algos didinimu, kad būtų didesnis efektas.

Bet bet kuriuo atveju mokestinės priemonės turėtų būti kompleksiškai įvertintos mokestinės darbo grupės ir pasiūlytos rudeniop“, – dėstė ministrė.

Mindaugo Mikulėno nuotr./Monika Navickienė
Mindaugo Mikulėno nuotr./Monika Navickienė

Plačiau apie planus keisti pensijų indeksavimo tvarką, didinti minimalią mėnesinę algą bei priemones, kurių imsis SADM, siekdama sumažinti pagyvenusių žmonių skurdą, skaitykite ČIA.

Spaudos konferencija:

VIDEO: M.Navickienės komentaras apie skurdo situaciją šalyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius