-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 04

Vilionės sukėlė skundų laviną

Tiesioginės rinkodaros būdu knygas pardavinėjanti bendrovė pateko į Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos (VDAI) akiratį. Gavus daugybę skundų nutarta išsiaiškinti, iš kur prekybininkai gavo gyventojų asmens duomenis.
Telefonų knyga
Telefonų knyga / Gedimino Savickio/BFL nuotr.
Temos: 1 Rinkodara

Informacija apie vyksiantį žaidimą, kurio pagrindinis prizas – 100 tūkst. litų, praėjusią savaitę pasiekė nemažai žmonių. Pasak siuntėjų, kiekvienas iš gavusiųjų tokį pranešimą – potencialus prizo laimėtojas, kruopščiai atrinktas iš visų Lietuvos gyventojų. Prieš kelias dienas pašto dėžutes pasiekė ir antrasis laiškas, kuriame jau pateikiamas detalus paaiškinimas apie žaidimą ir jo sąlygas. Žadama, kad, be 100 tūkst. litų, laiško gavėjas gali laimėti ir automobilį „Opel Astra“. Tereikia atgal išsiųsti spalvotąjį voką su atsakymu „Taip“. Siuntimas esą nieko nekainuoja. Tačiau siuntėjas įsipareigoja nupirkti liaudies medicinos knygą „1001 naminis vaistas“. Jos kaina – 79,9 lito. Taip pat tektų sumokėti 6 litus už knygos atsiuntimą.

„Mes turime tik žmogaus vardą, pavardę ir gyvenamosios vietos adresą. Tikrai neturime jokių konfidencialių asmens duomenų. Visus žmones, kuriems siunčiame siūlymus, pasirenkame atsitiktine tvarka“, – LŽ sakė „Arpresos“ atstovė Kristina Malevskienė.

Sutinki patikėti duomenis

Nenorintiesiems pirkti knygos galimybė laimėti 100 tūkst. litų paliekama. Tereikia išsiųsti nespalvotą voką su užrašu „Ne“. Šiuo atveju pašto išlaidas teks susimokėti pačiam. Žaidimo organizatoriai primena, kad „pridėtame atsakymo voke atsiuntę savo žaidimo dokumentus, Jūs sutinkate, kad „Arpresa“ ir „Reader's Digest“ tvarkytų Jūsų asmens duomenis tiesioginės rinkodaros tikslais." Kitaip tariant, net ir atsisakęs pirkti knygą sutinki toliau gauti jų pasiūlymus. Pats žaidimas, anot rengėjų, vyks 2009 metų liepos 13-ąją. Tądien kompiuteris išrinks laiminguosius numerius ir nustatys nugalėtojus.

Garantija – speciali sąskaita

Kaip garantiją, kad žadami prizai iš tiesų atiteks jo dalyviams, „Arpresos“ atstovai nurodo, kad prieš organizuodami žaidimą jie esą pervedė 205 tūkst. litų į specialią žaidimo sąskaitą „Danske“ banke.

Šio banko atstovas ryšiams su visuomene Rolandas Kajokas negalėjo tokio fakto patvirtinti, mat to jam daryti neleidžia konfidencialumo įsipareigojimai banko klientams. Tačiau net jei minėta suma ir būtų pervesta į žaidimo sąskaitą, tai nėra garantija, kad pinigai atiteks žaidimo dalyviams. Pasak R.Kajoko, visada esama galimybės lėšas iš vienos sąskaitos pervesti į kitą.

Šaltinis – telefonų knyga?

VDAI dėl galimo įstatymų pažeidimo pradėjo tyrimą. Anot VDAI Informacijos ir technologijų skyriaus vyriausiosios specialistės Ramintos Sinkevičiūtės, rengti žaidimų niekas nedraudžia, tačiau šiuo atveju kyla klausimų dėl galbūt neteisėtai naudojamų asmens duomenų.

Kiek truks tyrimas, R.Sinkevičiūtė nesiryžo prognozuoti.

„Arpresa“ tikina, kad visi žaidimo dalyviai, kuriems siunčiami pasiūlymai, parinkti iš viešai prieinamų informacijos šaltinių, tokių kaip telefonų knyga. „Mes turime tik žmogaus vardą, pavardę ir gyvenamosios vietos adresą. Tikrai neturime jokių konfidencialių asmens duomenų. Visus žmones, kuriems siunčiame siūlymus, pasirenkame atsitiktine tvarka“, – LŽ sakė „Arpresos“ atstovė Kristina Malevskienė.

Tačiau telefonų knygoje, greta skelbiamos informacijos, nurodoma, kad šie duomenys gali būti naudojami tik asmeniniais tikslais. „Didžiojo žaidimo“ organizatoriai neatskleidė, ar jie yra gavę telekomunikacijų bendrovės „Teo LT" sutikimą abonentų duomenis naudoti komerciniais tikslais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius