Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 16

Vilkaitis: „Didžiuojuosi menininkais, kurie šeria kiaules Airijoje“ (nuotraukos)

Tapo tradicija, kad Nacionalinės kultūros ir meno premijos įteikiamos Vasario 16-ąją, nors laureatų pavardės paskelbiamos gerokai anksčiau. Šiemet jos paskelbtos gruodį, o įteikė jas šiandien prezidentas Valdas Adamkus.
Kultūros ministro R.Vilkaičio kalba šokiravo menininkus.
Kultūros ministro R.Vilkaičio kalba šokiravo menininkus. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Iškilmingumo ceremonijai suteikė Prezidentūros Baltojoje salėje koncertavęs senosios muzikos ansamblis „Banchetto Musicale“. Paskui laureatus sveikino prezidentas V.Adamkus. Jo žodžių klausėsi ne tik kukliai tolesnėse eilėse susispietę menininkai, bet ir pirmoje eilėje išdidžiai susėdę  premjeras Andrius Kubilius bei Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas. 

Iškilmėse – ir apie skandalus

V.Adamkus savo sveikinimo kalboje apgailestavo, kad kultūros darbuotojai priversti vykti į užsienį nuimti derliaus ar kepti bandelių. Jis taip pat priminė, jog pastaruoju metu žodis „kultūra“ siejamas su skandalais, besaikiu pinigų švaistymu. Buvo nesunku suprasti, jog prezidentas galvoje turėjo projektą „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“.

Nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijos pirmininkas Alfredas Bumblauskas kalbėjo apie  „lietuvybės formulę“, kuriai didžiulį postūmį davė Vasario 16-oji.  

R.Staliliūnaitės nebuvo 

Pirmoji premiją atsiėmė dainininkė Veronika Povilionienė „už dainavimą Lietuvai ir pasauliui“. „Ačiū, Lietuva!“ – trumpai padėkojo dainininkė. Nusifotografuoti su prezidentu ji pakvietė ir savo šeimą. 

Vertėjas ir poetas Antanas Gailius  vietoj padėkos perskaitė vieną iš savo vertimų.

Kompozitorė Raminta Šerkšnytė apdovanota už „muzikos klasikos ir moderniųjų formų jungtis“, medijų meno kūrėjas Deimantas Narkevičius – už „visuomenės ir kultūros problemas analizuojantį medijų meną“. 

Rašytojai Vandai Juknaitei skirtą apdovanojimą atsiėmė sūnus Džiugas Baltrūnas. 

Aktorės Rūtos Staliliūnaitės iškilmėse nebuvo, jai apdovanojimą netrukus žadėjo įteikti kultūros  ministras Remigijus Vilkaitis. R.Staliliūnaitė apdovanota už viso gyvenimo nuopelnus – vaidmenis, tapusius Lietuvos teatro simboliais. 

Gali sau šerti kiaules 

Paskutinis jau po įteikimo sveikinimo kalbą perskaitė R.Vilkaitis. Ji turėjo priblokšti ne vieną salėje buvusį menininką. Ministras pareiškė, jog didžiuojasi  ir tais kūrėjais, kurie uždarbiauja užsienyje, skina derlių, kepa bandeles, gal esą net šeria kiaules Airijos kiaulidėse. Anot R.Vilkaičio, jie nesulūžo ir vis tiek užaugins savo vaikus.

Laureatai ir ceremonijos svečiai Prezidentūroje buvo pakviesti ir taurei vyno. 

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos skiriamos nuo 1989-ųjų. 

Nuo 2007 metų premijų skaičius nuo 9 sumažėjo iki 6, tačiau vienos premijos dydis išaugo dvigubai – iki 104 tūkst. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius