Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 02

Vilkaviškiečiai svarsto, kaip įamžinti Napoleono Bonaparto lankymąsi jų mieste

Vilkaviškio bendruomenė ir savivaldybės vadovai svarsto, kaip reikėtų paminėti Prancūzijos imperatoriaus Napoleono Bonaparto viešnagės jų krašte 200-ąsias metines.
Napoleonas
Napoleonas / „Scanpix“

Gruodžio pabaigoje vykusiame Vilkaviškio miesto bendruomenės atstovų ir rajono savivaldybės vadovų pasitarime nutarta Napoleono įžengimą į Vilkaviškį paminėti renginiais Vilkaviškio miesto šventės metu birželio mėnesį.

Taip pat pritarta iniciatyvai surengti karo istorijos klubų inscenizuotą Napoleono laikų karinį pasirodymą.

Svarstoma galimybė prie Vilkaviškio dvaro, kur keletą dienų buvo įsikūręs Napoleono Didžiosios armijos štabas, pastatyti kokį nors paminklinį ženklą. Pabrėžta būtinybė sutvarkyti dvaro pastatą ir aplinką, nes šiuo metu jie atrodo apgailėtinai.

Diskutuojant apie Napoleono paminklinį ženklą ir jo aplinkos sutvarkymą, pritarta nuomonei, kad reikia prašyti profesionalių architektų pagalbos. Prieš tai ketinama išklausyti vietos gyventojų nuomonės, pranešė Vilkaviškio miesto bendruomenės pirmininkas Dalius Nešukaitis.

Prancūzijos imperatorius Vilkaviškyje keletą dienų buvo apsistojęs 1812 metų birželį. Čia po Prancūzijos armijos parado buvo paskelbtas jo atsišaukimas pulti Rusiją.

„Napoleonas mūsų kraštui svarbus tuo, kad jam nugalėjus Prūsiją, įkurtoje Varšuvos kunigaikštystėje, o tuo pačiu ir Užnemunėje, nuo 1808 metų įsigaliojo Napoleono kodeksas, valstiečiai buvo atleisti nuo baudžiavos. Čia sparčiau nei likusioje Lietuvoje, kurią valdė Rusija, plėtojosi prekyba ir verslas, kilo kultūra ir žemės ūkis, daugiau vaikų baigdavo mokslus. Visos šios sąlygos sudarė prielaidas XX amžiaus pabaigoje Užnemunei tapti lietuvių tautinio judėjimo centru“, – teigiama pranešime.

Dėl to vietos bendruomenė nusprendė siekti įamžinti Napoleono lankymąsi Vilkaviškyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius