-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 11 18

Vilkų apsuptyje pravertė pjūklas

Nuo trijų vilkų miškininką išgelbėjo motorinis pjūklas. Jo garsai išgąsdino plėšrūnus, grėsmingai besiartinusius prie miško tankmėje dirbusio žmogaus.
Po A.Samulionio kojomis – sumedžiotas bebras, akistatą su vilkais prisimins visą gyvenimą.
A.Samulionis akistatą su vilkais prisimins visą gyvenimą. / Asmeninio archyvo nuotr.

Du vilkai – per šuolio atstumą, trečias – grėsmingai besiartinantis. Tokioje padėtyje prieš kelias dienas buvo atsidūręs Biržų rajono Būginių girininkijos girininko pavaduotojas 30 metų Andrius Samulionis.

Įamžino telefonu

Į Šilų miško tankmę A.Samulionis buvo nužingsniavęs apie pusantro kilometro ir ruošėsi pradėti miško tvarkymo darbus, kai netikėtai pamatė rudą, jo manymu, šių metų vados vilką. Vyrui bežiūrint į plėšrūną, pasirodė ir antrasis toks pat rudakailis. „Apsidairęs pamačiau besiartinantį trečią vilką. Šis buvo pilkos spalvos, vyresnis už anuodu. Svarstau, kad tai galėjo būti jų motina“, – LŽ pasakojo A.Samulionis.

Jis nusprendė įamžinti akistatą su vilkais. „Ko tik medžiotojai nepripasakoja apie susidūrimus su vilkais. Kadangi pats esu medžiotojas, nutariau savo būsimą pasakojimą iliustruoti“, – sakė girininko pavaduotojas. Tačiau mobiliojo telefono „akis“ aprėpė tik du vilkus, trečiojo nuotraukoje nematyti.

„Spiegiau kaip boba“

A.Samulionis, pats išsigandęs vilkų, mėgino išgąsdinti ir juos, todėl ėmė šaukti. Klausiamas, kokius garsus leido, vyras neslėpė: „Spiegiau kaip boba.“ Tačiau žmonių paprastai privengiantiems vilkams tai buvo nė motais – jie vis labiau artinosi prie miškininko. „Tada įjungiau motorinį pjūklą. Vilkai liovėsi artinęsi, apsisuko ir nuėjo sau“, – pasakojo biržietis. Anot jo, šalin vilkai sliūkino vis atsigręždami. Kuo būtų baigęsis susidūrimas su trimis plėšrūnais, jeigu rankose nebūtų turėjęs savotiško ginklo – motorinio pjūklo – girininko pavaduotojas prognozuoti nesiryžo.

Klausiamas, kokius garsus leido, vyras neslėpė: „Spiegiau kaip boba.“

Miškininkas teigė, kad jo susidūrimas su vilkais patvirtino biržiečių nuogąstavimus, jog vilkų šiame rajone gerokai padaugėjo. Tačiau, skirtingai nei biržiečiai, kurių dešimtis gyvulių per šią vasarą išskerdė labiau į mistinius mišrūnus panašūs vilkai, A.Samulionis tikino, kad jo sutikti vilkai – bent jau išoriškai patys įprasčiausi, tokie, kurie aprašomi vadovėliuose ar enciklopedijose.

Paklaustas, ar būtų šovęs į vilkus, jei po ranka būtų turėjęs šautuvą, girininko pavaduotojas paaiškino, kad toks šūvis būtų įvardytas kaip brakonieriavimas. Nuvijęs vilkus A.Samulionis miške dirbo iki vakaro. Plėšrieji keturkojai tądien daugiau nebepasirodė.

Atlieka tyrimus

„Vilkas – ne liūtas ar tigras, kurie bėgančius žmones vejasi. Vilkai žmonių paprastai nepuola, o bėgančiųjų – nesiveja“, – pabrėžė LŽ kalbintas žinomas gamtininkas, Aplinkos ministerijos Biologinės įvairovės skyriaus vedėjas Selemonas Paltanavičius. Jis taip pat linkęs manyti, kad po Biržų rajono miškus laksto paprasčiausi vilkai, o ne žmonių vaizduotės sukurti mišrūnai.

Vilniaus universiteto mokslininkai šiuo metu kaip tik genetiškai tiria penkis išimties tvarka mūsų šalyje sumedžiotus vilkus ir aiškinasi, normalūs jie, ar ne visai. Trys iš tiriamų vilkų sumedžioti būtent Biržų rajone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius