Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 30

Vilmantas Marcinkevičius: „Bakstelėk pirštu į ryškesnį vardą Lietuvoje ir paaiškės, kad visi susiję su šia mokykla“

„Sentimentalu sugrįžti į ten, iš kur esi išėjęs. Pas tuos, kurie tave vedė į tikslą,“ – taip per personalinės parodos atidarymą Kaune teigė dailininkas Vilmantas Marcinkevičius, kurio kūryba plačiai žinoma ne tik Lietuvoje, tačiau ir už jos ribų.
V.Marcinkevičiaus paroda sudomino ne tik kolegijos bendruomenę
V.Marcinkevičiaus paroda sudomino ne tik kolegijos bendruomenę / Kauno kolegijos nuotr.

Šią savaitę menininko tapybos ir grafikos darbai papuošė Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakultetą. Šioje institucijoje prieš du dešimtmečius V.Marcinkevičius mokėsi dailės kūrinių restauravimo ir konservavimo paslapčių. 1989 metais dailininkas baigė tuometinį Stepo Žuko technikumą, kuris per eilę metų, keičiantis švietimo sistemai, buvo reorganizuotas į dabartinį Kauno kolegijos J.Vienožinskio menų fakultetą.

Demonstruoja mažiau matytus darbus

Paveikslo fragmentas/Vilmanto Marcinkevičiaus paveikslas tema „Friends“ (Draugai)
V.Marcinkevičiaus paveikslas tema „Friends“ 

Po dvidešimties metų neoekspresionistu tituluojamas ir tarptautiniu mastu pripažintas dailininkas kauniečiams pristato dvylika solidaus formato tapybos ir grafikos darbų. Parodoje galima išvysti mažiau V.Marcinkevičiaus talento gerbėjams pažįstamų grafikos darbų. Parodos kuratorius, J.Vienožinskio menų fakulteto Dailės katedros vedėjas Arvydas Martinaitis juokavo, jog pamatęs parodai atrinktus V.Marcinkevičiaus kūrinius iš pradžių net nesuprato, kad tai – grafikos darbai:  tokiais tapybiškais potėpiais pasižymi V.Marcinkevičiaus paveikslai.

Organizatorių nuotr./Tapytojas Vilmantas Marcinkevičius
Dailininkas Vilmantas Marcinkevičius

„Nors mano kūriniai eksponuojami Londone, Danijoje, Kaune, dar nežinia, kuri paroda yra svarbesnė,“ – buvusiems dėstytojams, kolegoms, meno gerbėjams šiltų žodžių negailėjo V.Marcinkevičius. Pasak jo, sugrįžti į kolegiją, kurioje mokeisi, ir pristatyti savo kūrybą jam yra garbė: „Rodos, galima bakstelti į ryškesnį vardą pirštu, ir visi su šia mokykla susiję – Jonas Gasiūnas, Antanas Obscarskas, Juozas Statkevičius, Sandra Straukaitė.“

Pasaulinis pripažinimas atėjo po darbo su karališkąja šeima

Pasak dailininko, iš tuometinių dėstytojų išmoktos pirmosios tapybos ir piešimo pamokos, atskleistos techninės žinios leido užtikrintai jaustis žengiant tolesniu keliu, dalyvaujant tarptautinėje meno erdvėje. Šiuo metu V.Marcinkevičius bendradarbiauja rengiant meno projektus Lietuvoje ir užsienyje. Neseniai pasibaigė porą mėnesių trukusi personalinė V.Marcinkevičiaus paroda Nacionaliniame Farerų salų meno muziejuje. Dabar menininkas ruošiasi dar vienai didelei personalinei parodai Danijoje, kurioje prieš daugiau nei dešimtmetį prasidėjo menininko kelias į tarptautinį pripažinimą. V.Marcinkevičius yra tapęs Danijos karališkąją šeimą bei kitus žymius asmenis. Ypatingo dėmesio sulaukė, kai 2004 metais nutapė Danijos karalystės princesės Aleksandros ir princo Joachimo portretus.

Pasak menotyrininkų, V.Marcinkevičiaus kūryba – impulsyvi, ekspresyvi, potėpiai – laisvi ir išraiškingi, paveikslai – emocionalūs ir paveikūs, o geidulingumas, vienišumas, skausmas juose stipresnis už realius jausmus. Standartizuotas metaforiškas, be perdėto dėmesio anatomijai vaizdavimas – esminis V.Marcinkevičiaus kūrybos bruožas.

Dailininko tapybos ir piešinių parodą J.Vienožinskio menų fakulteto kamerinėje salėje (A.Mackevičiaus g. 27, Kaunas) galima aplankyti iki lapkričio 17 dienos, darbo dienomis, 9 – 16 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius