Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 08 31

Vilniaus bendruomeniškumo festivalis „Turgus 2“ vyksta be bendruomenės pritarimo

Senamiesčio bendruomenė sako, kad ji net nebuvo informuota apie visą rugsėjį sekmadieniais Pylimo g. dalyje vyksiantį gastronomijos ir bendruomeniškumo festivalį „Turgus 2“. Gyventojai pirmojo renginio metu pasijuto įkalinti savo namuose ir turėję visą dieną klausytis muzikos bei uosti dūmus, o laukia dar 4 renginiai. Leidimus išdavusi savivaldybė veiksmų koreguoti neketina – festivalis tęsis.
Pirmasis gastronomijos ir bendruomeniškumo festivalis „Turgus 2.0“
Pirmasis gastronomijos ir bendruomeniškumo festivalis „Turgus 2.0“ / Sauliaus Žiūros nuotr.

Dalis gyventojų piktinasi

Kaip 15min jau rašė, Pylimo gatvės dalyje ties Halės turgumi gyvenantys žmonės pasipiktino paskutinį vasaros sekmadienį vykusiu pirmuoju festivaliu, nes su jais renginys nebuvo derintas, jie net nebuvo niekaip informuoti apie tai, kas vyks. Gyventojams nepatiko visą dieną nuo 7 val. ryto iki nakties skambėjusi tranki muzika, dūmai iš kepsninių ir, pagaliau, tai, kad jie nė negalėjo išvykti iš namų dėl draudžiamo automobilių eismo.

Čia gyvenanti Inesa negailėjo piktų priekaištų renginio organizatoriams, bet vis dėlto daugiausia kliuvo Vilniaus savivaldybei ir merui Remigijui Šimašiui.

„Labai gražiai aprašytas ir išreklamuotas renginys, kuris turėtų kurti bendruomenę, puoselėti turgaus idėją, kurti naujus gastronominius potyrius, yra mūsų košmaras ir pati didžiausia nesąmonė, kokią man teko matyti. Aš jau nekalbu apie tai, kad mes, vietiniai gyventojai, nebuvome informuoti apie planus, nebuvo jokių skelbimų, jokių įspėjimų, jau nekalbu apie nuomonės paklausimą“, – piktinosi moteris.

Ji taip pat pakvietė R.Šimašių į svečius ateinantį sekmadienį, kai vėl vyks šis renginys: „Pažadu merą pavaišinti daug geresniu maistu nei siūloma banaliuose maisto vagonėliuose, bet noriu, kad jis savo akimis ir ausimis pamatytų, koks chaosas čia vyksta, ką mums tenka iškęsti, ir paaiškintų, kodėl kai kuriems galima nesilaikyti įstatymų.“

Plačiau skaitykite čia: Gyventojai apie festivalį „Turgus 2.0“: stoties merginos – juokas palyginti su šituo siautėjimu

Bendruomenė nežinojo

Tuo, kad festivalis pavadintas ne tik gastronomijos, bet ir bendruomeniškumo, tačiau su bendruomenėmis niekas apie tai net padiskutuoti nesivargino, stebisi ir Senamiesčio bendruomenės pirmininkė Asta Baškauskaitė.

„Aš esu šito kvartalo seniūnaitė jau tris kadencijas, niekas man nė kriu kriu nepasakė, o jie bando skelbtis, kad tai bendruomeniškumo festivalis. Tai koks čia bendruomeniškumas?“ – klausė A.Baškauskaitė, tvirtindama, kad bendruomenių renginių programa būna visiškai kitokia – tai ne prekyba iš maisto furgonų.

Informacijos apie tai savo „Facebook“ paskyroje neskelbė ir Senamiesčio seniūnija, pranešimas yra tik apie būsimą analogišką renginį rugsėjo 2 dieną.

Sauliaus Žiūros nuotr./Pirmasis gastronomijos ir bendruomeniškumo festivalis „Turgus 2.0“
Sauliaus Žiūros nuotr./Pirmasis gastronomijos ir bendruomeniškumo festivalis „Turgus 2.0“

Renginiui yra suteiktas ir Vilniaus miesto savivaldybės globojamo renginio statusas, tokį potvarkį meras R.Šimašius pasirašė rugpjūčio 20 d. Leidimas renginiui buvo išduotas vėliau – po penkių dienų, rugpjūčio 25-ąją.

A.Baškauskaitė įsitikinusi, kad gauti tokį statusą gali tikrai ne kiekvienas renginys, tai esą liudija globojamų renginių sąrašas. Be „Turgus 2.0“ jame – „Vilniaus fejerija“, „Vaikų Kalėdų sala“, festivalis „Login“, tarptautinis jaunimo muzikos konkursas „Su muzika per Europą“, DANSKE BANK Vilniaus maratonas, Vilniaus miesto rusų šventė, „Open Kitchen“, Pasaulio futbolo taurės „FIFA World Cup“ varžybų transliacija fanų zonoje prie Baltojo tilto. Iš viso šiemet šis statusas suteiktas devyniems renginiams.

Gauna privilegijų

Kaip paaiškino Vilniaus miesto savivaldybė, jos globojamo renginio statusas suteikiamas vadovaujantis Vilniaus miesto savivaldybės globojamo renginio statuso suteikimo tvarkos aprašu.

„Norint gauti globojamo renginio statusą, renginio organizatorius turi užpildyti savivaldybės tinklalapyje esančią paraišką. Gavus šią paraišką, Savivaldybės Kultūros skyrius tikrina ir vertina, ar renginys skatina Vilniaus miesto kultūrinę, edukacinę, socialinę, aplinkos apsaugos ir ekonominę plėtrą, taip pat yra vertinama renginio organizatoriaus kompetencija ir panašių renginių organizavimo patirtis.

VIDEO: Turgus 2.0

Suteikiant globojamo renginio statusą, pirmenybė teikiama renginiams, ugdantiems vaikų ir jaunimo kūrybą ir saviraišką, skatinantiems socialinės atskirties mažinimą, sveikatinimo veiklos plėtrą, neįgaliųjų lygių galimybių įgyvendinimo užtikrinimą, taip pat vaikų gerovės programos įgyvendinimą.

Taip pat pirmenybė skiriama renginiams, kuriuose skatinami gerosios patirties mainai, pritraukiamos privačių rėmėjų ir fondų lėšos renginiui įgyvendinti. Atsižvelgiama ir į tai, ar organizuojant renginį įtraukiami užsienio partneriai, ar renginys skatina miesto tarptautinį konkurencingumą bei ar renginys yra tradicinis miesto renginys“, – apie kriterijus aiškino savivaldybės atstovai.

Pasirodo, gavę tokį statusą renginio organizatoriai sulaukia ir privilegijų: „Gavę Globojamo renginio statusą, renginio organizatoriai yra atleidžiami nuo vietinės rinkliavos mokesčio, kurio dydžiai nustatyti savivaldybės tarybos sprendimu.“

Vieta bus gyva bet kuriuo atveju

Tai Senamiestis, arti Stoties rajonas, kur bus gyvybės arba gerąja, arba blogąja prasme, – tikino R.Šimašius.

Sužinojęs, kad ne visi patenkinti nauju renginiu Senamiestyje, R.Šimašius stojo festivalio sumanytojų pusėn. Mero teigimu, Vilnius yra gyvas miestas, kuriame vyksta daugybė renginių – kultūrinių, prekybos ir panašių.

„Žmonės ne pirmą dieną yra pastebėję, kad visos mūsų mugės tapo panašios vienos į kitas, o turgus koncentruojasi tik tradicinėse turgaus zonose – Halės, Kalvarijų. O to, ką turime Vakarų šalių miestuose, kai būtent sekmadieniais žmonės susirenka, susineša visko – daug gyvenimo, daug maisto, daug įvykių, renginių. Tokio tikro veiksmo ir nebuvo. Aš tikrai už, kad tas „Turgus 2“ atsirado, labai natūralu, jis pakeičia dalies žmonių sekmadienio ritmą. Ir prekybininkams, ir atėjusiems apsipirkti, ir keliaujantiems pro šalį ar gyvenantiems šalia. Manau, dėsninga, kad kils įvairių nuotaikų“, – kalbėjo meras.

Jis pabrėžė, kad matydamas, kiek žmonių ten atėjo, jų pozityvų nusiteikimą, neabejoja, jog turgus prigis.

„Jeigu yra kažkokių praktinių detalių dėl informavimo, atvažiavimo, parkavimo, tai greičiausiai bus išspręsta. Kiek aš mačiau, daugelis dalykų buvo aiškūs, o jeigu kažkam pritrūko informacijos, jos turės būti daugiau. Pats buvau atėjęs pasižiūrėti, kaip tai atrodo, sutikau žmonių, kurie sakė gyvenantys šalia, jie džiaugėsi, kad labai faina, kaip čia viskas pastaruoju metu vyksta. Natūralu, gali būti ir tarp kaimynų – vienam bute gyvena vienaip manantys, kitam – kitaip. Bet aš manau, kad pozityvios energijos daug, daug žmonių kaifuoja, džiaugiasi tuo, kaip keičiasi tas rajonas“, – sakė R.Šimašius.

Sauliaus Žiūros nuotr./Pirmasis gastronomijos ir bendruomeniškumo festivalis „Turgus 2.0“
Sauliaus Žiūros nuotr./Pirmasis gastronomijos ir bendruomeniškumo festivalis „Turgus 2.0“

Jis prisiminė, kad dar prieš kelerius metus šis kvartalas tikrai neatrodė patrauklus, tačiau situacija keičiasi. Jau 2015 metais, kai miesto finansinė situacija buvusi itin prasta, nuspręsta sutvarkyti šaligatvius nuo Stoties iki šio rajono.

„Tai Senamiestis, arti Stoties rajonas, kur bus gyvybės arba gerąja, arba blogąja prasme. Tiesiog ramus jis vis tiek nebus, nes yra tarp Stoties ir Rotušės aikštės, žmonės ten vis tiek vaikščios, bus ir kažką veiks, tik klausimas – ką? Tad tas pokytis, ką jie čia veiks – pats Halės turgaus keitimasis, visos nuotaikos pasikeitimas, kavinių atsiradimas yra geras. Tai nėra iš principo ramus užutėkis, o kad vyksta toks veiksmas, yra beveik vien tik pliusai“, – tikino R.Šimašius.

Vis dėlto jis pripažino, kad kalbėtis su kaimynais panašių renginių organizatoriai turėtų.

Tai nėra iš principo ramus užutėkis, o kad vyksta toks veiksmas, yra beveik vien tik pliusai, – tikino R.Šimašius.

Dėl šio renginio merui teko aiškintis ne tik gyventojams, bet ir savivaldybės tarybos nariams. Trečiadienio tarybos posėdyje socialdemokratas Juozas Olekas paklausė, ar tai, kad festivalio metu prekiaujama alkoholiu iki pat vėlyvo vakaro, atitinka sąlygas, keliamas suteikiant savivaldybės globojamo renginio statusą. Tačiau meras neįžvelgė kokių nors prieštaravimų.

Pagal išduotą savivaldybės leidimą, festivalyje galima prekiauti ne stipresniais nei 7,5 proc.alkoholiniais gėrimais ne stiklinėje taroje, taip pat organizatoriai privalo užtikrinti, kad iš prekybos alkoholiniais gėrimais teritorijos jie nebūtų išsinešami.

Sauliaus Žiūros nuotr./Pirmasis gastronomijos ir bendruomeniškumo festivalis „Turgus 2.0“
Sauliaus Žiūros nuotr./Pirmasis gastronomijos ir bendruomeniškumo festivalis „Turgus 2.0“

Atšaukti nežada

Socialiniame tinkle „Facebook“ jau skelbiama apie antrąjį festivalio renginį rugsėjo 2 dieną:

„Tvarkydami šiukšles po pirmojo „Turgaus 2.0“ patyrėme keistą dalyką. Mesdami jas į konteinerius, supratome, kad jos kvepia skaniai. Nors ten ir buvo atliekos, bet tai buvo kokybiškų produktų atliekos. Tai mus privertė susimąstyti apie tai, kur vis dėl to yra gastronomijos ribos, jei net šiukšlės kartais kvepia skaniai. Vystėme šią mintį, kol nusprendėme, kad kitas „Turgaus“ renginys turi mesti iššūkį jūsų suvokimui apie tai, kas yra valgoma apskritai. Dėl to naujojo renginio tema pasirinkome „drąsų maistą“.

Šiame renginyje dalyvaus ūkininkai, auginantys neįprastus padarus ar spaudžiantys ypač aromatingus sūrius, rengsime vabzdžių degustatą, turėsime didelį retų jūros gėrybių stendą, o food truckus ir pop up šefus skatinsime kurti neįprastus skonių derinius. Žodžiu, valgysim dalykus, kurie krebždės, rangysis, smirdės, o ausis kutens iššūkį mūsų estetiniam suvokimui keliantys industrinės muzikos garsai. Viską vainikuos naktinis gastronominio kino seansas po atviru dangumi.“

R.Šimašius sako sveikinsiantis, jeigu atsiras daugiau tokių iniciatyvų Vilniuje. Nebūtinai miesto centre ar Senamiestyje, o ir, tarkime, nutolusiuose rajonuose – Pilaitėje, Naujoje Vilnioje. „Turgus 2.0“ festivaliui šiuo metu yra išduotas leidimas rugsėjo sekmadieniams, tačiau meras mano, kad vykti šie renginiai galėtų ir ilgiau, bent iki šalčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius