Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 03 /15:31

Vilniaus centre užfiksuotas druskos rūgštimi beržus laistęs vyras – tirti ėmėsi policija

Jau po vidurnakčio Vilniaus centre praėjusią savaitę buvo nufilmuotas vyras, laistęs, kaip vėliau paaiškėjo, druskos rūgšties tirpalu senus beržus ties A.Domaševičiaus ir V.Kudirkos gatvių kampu. Pasipiktinę žmonės apie tai pranešė policijai, o socialiniuose tinkluose imtasi dalintis informacija, kad šitie medžiai nuodijami ne pirmą kartą. Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Užfiksavo naktį

Filmuotoje medžiagoje, kuri praėjusios savaitės pabaigoje sparčiai plito feisbuke, matyti, kaip spalio 29-ąją, 00.43 val. tamsiai apsirengęs vyras su gobtuvu kažką pila ant beržų, augančių šalia A.Domaševičiaus g. kampinio namo.

„Dėmesio, EKO vandalas! Vakar mane pasiekė prieš porą naktų užfiksuota vaizdo medžiaga, kaip kažkoks niekingas tipas pila druskos rūgšties tirpalą (jį paliko vietoje, nuotrauką įkeliu) ant beržų šalia V.Kudirkos g.

Tai ne pirmas bandymas susidoroti būtent su šiais medžiais. Anksčiau tiesiog pilta druska, dabar, matyt, tas pats tipelis naglai pila jau druskos rūgšties tirpalą tiesiai ant šaknų. Įdomu, kam gali niežtėti nagai taip elgtis? Šalia esantis namas į tą pusę langų turi vos du. Tai, matyt, interesas kažkur kitur? Gal kas dar žinote apie šį atvejį?“ – feisbuke rašė vaizdo medžiaga pasidalijęs Lukas Tamulynas.

Po šiais beržais druskos buvo paberta ir anksčiau
Po šiais beržais druskos buvo paberta ir anksčiau

Išties, šio pastato sienoje, kuri remiasi į V.Kudirkos gatvę, tėra keli langai – vienas apačioje, kiti, didesni, namo viršutiniame aukšte. Tad vargu, ar medžiai galėjo trukdyti gyventojams.

Bent jau tokiais spėliojimais dalijosi ir daugiau žmonių, komentavusių tokį poelgį. Vieni svarstė, kad galbūt kažkas baiminasi, jog užgrius ant namo beržas, kiti – jog norima atidengti sieną reklamos plotui.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas

Policija tvirtina pradėjusi ikiteisminį tyrimą. Vilniaus apskrities VPK atstovų teigimu, įvykis policijai žinomas ir tiriamas: „Pareigūnai nustatys asmens tapatybę, bus nustatyta padaryta žala ir asmuo bus patrauktas atsakomybėn. Kol kas daugiau informacijos pateikti negalime, nes įvykis tiriamas.“

Vilniaus miesto savivaldybės teigimu, želdinių specialistai artimiausiu metu bandys sumažinti galimą žalą medžiams: „Pakeis viršutinį augalinį sluoksnį (kiek tik įmanoma) naudojant oro kastuvą.

Nuėmus dabartinį sluoksnį, bus užpiltas naujas. Tuomet lauksime medžių reakcijos pavasarį.“

Pasigenda atsakomybės už žalą

Visuomeninės želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisijos prie Vilniaus miesto savivaldybės administracijos vadovas Dainius Labeckis 15min sakė, kad komisija buvo sulaukusi prašymo pritarti šiuos beržus sostinės centre pašalinti. Argumentuota, kad medžiai gadina pastato sieną.

Tačiau komisijai tai nepasirodė tinkama priežastis ir ji teigiamos išvados po tokio prašymo nepateikė.

Tada esą ir išgirsta apie pirmą bandymą medžius pabarstyti druska. „Dabar, kaip suprantu, antrą kartą laisto. Buvo prašymas, interesas, manyčiau, aiškus, gal kažkam norisi ten reklamą pasikabinti ar pan.“, – kalbėjo D.Labeckis.

Šalia V.Kudirkos g. augantys beržai, ant kurių buvo pilama druskos rūgštis
Šalia V.Kudirkos g. augantys beržai, ant kurių buvo pilama druskos rūgštis

Jis akcentavo, kad jeigu mieste daug metų augęs medis staiga ima džiūti, neretai akivaizdu, jog kažkas prikišo nagus. Dar pasitaiko, kad taip nutinka ir dėl gatvių perteklinio laistymo druskos tirpalu, tuomet, kaip sako D.Labeckis, pati savivaldybė nudžiovina.

„Naudojantis ta galimybe lengva išsisukti. Ir tai daroma tokiais būdais. Jeigu būtų sugriežtinta atsakomybė už tai ar pasirinkti kitokie būdai, kad žmonės neturėtų paskatos taip daryti, o dabar situacija tokia, ne kartą teko susidurti, kaip niokojami želdiniai, kaltininkas nenustatomas, lieka niekas nenubaustas. Tad toks būdas pašalinti želdinius be jokio leidimo ir be jokios kompensacijos.

Tai nebūtų paskata, kai žmogus, žinodamas, kad tai lengvas būdas, tą ir daro. Jeigu žinotų, kad tas būdas nieko neduos, jis ir nedarytų.

Druska blokuoja augalų maistinių medžiagų įsisavinimą. Tai nuodijimas“, – sakė D.Labeckis, nesiimdamas kol kas spręsti, kaip stipriai pakenkta šiems konkretiems beržams.

Visuomeninės komisijos vadovas sako siūlęs Vilniaus savivaldybei, kad tokiais atvejais, kai medžiai „netikėtai“ išdžiūva, būtų saugomi ir sausuoliai.

„Tai nebūtų paskata, kai žmogus, žinodamas, kad tai lengvas būdas, tą ir daro. Jeigu žinotų, kad tas būdas nieko neduos, jis to ir nedarytų“, – kalbėjo D.Labeckis.

Tokį nudžiūvusį medį, anot komisijos vadovo, reikėtų apsaugoti, tačiau esą kartais ir sausas medis biologiškai yra vertingas. Tačiau svarbiausia, kad nebūtų taip lengva išvengti atsakomybės, kaip yra dabar.

Įtarimų, kas padarė, yra

Laidoje 15/15 klimato aktyvistas Lukas Tamulynas sakė negalįs tiesiai įvardinti, kas tai padarė, tačiau turįs įtarimų, kas ir kodėl galėjo taip pasielgti.

VIDEO: 15/15: ar prezidentūra palaiko dyzelinių automobilių didesnį apmokestinimą?

„Jau buvo kreipimasis leisti visiškai sveikus beržus nukirsti, tik leidimas nebuvo duotas. O buvo prašoma leidimo, kad būtų galima pakabinti reklamą“, – kalbėjo L.Tamulynas.

Jis teigė, kad siena didelė, reklama būtų puikiai matoma, tad galimai tuo suinteresuota „viena įmonė“.

Jau buvo kreipimasis leisti visiškai sveikus beržus nukirsti, tik leidimas nebuvo duotas. O buvo prašoma leidimo, kad būtų galima pakabinti reklamą.

Vilniaus savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius laidoje patvirtino, kad savivaldybė jau įvertino, ką reikia dėl tų medžių padaryti, tai bus daroma jau pirmadienį. Tačiau kas laukia šių beržų, jis atsakyti negalįs, nes vegetacija pasibaigusi, todėl belieka laukti pavasario.

G.Runovičius tvirtina neturįs informacijos, kad šie medžiai buvo nuodijami ir anksčiau.

Tyrimas – po plitimo feisbuke

L.Tamulynas kalbėjo dar ir apie tai, kad išties dabar policija ikiteisminį tyrimą yra pradėjusi, tačiau iš karto, iškvietus pareigūnus, jie nevažiavo – tada kreipėsi tas žmogus iš saugokmedi.lt, kuris filmavo visą šitą situaciją.

Esą tyrimo imtasi tik tada, kai vaizdo medžiaga imtasi aktyviai dalintis socialiniuose tinkluose: „Sulaukiau ir aš sekmadienį skambučio iš kriminalinės policijos.“

„Buvo išpilta kibirais druska praeitą kartą, nežinau, kodėl savivaldybė to nežino, nors į ją buvo kreiptasi ir tą kartą. Visuomeninė želdinių komisija žino tą situaciją. Keistai, kai sakoma, kad to nebuvo.

Priminsiu, kad prie keletą metų buvo labai ryškus atvejis, kai prie katedros buvo apipilti medžiai druska irgi. Tai nežinau, kodėl nežino. Kartais atrodo, kad visuomenė dirba tuo policininku gerokai geriau negu savivaldybė“, – su nelinksma šypsena kalbėjo L.Tamulynas.

Šalia V.Kudirkos g. augantys beržai, ant kurių buvo pilama druskos rūgštis
Šalia V.Kudirkos g. augantys beržai, ant kurių buvo pilama druskos rūgštis

G.Runovičius pabrėžė, kad jis nežinąs dėl šio konkretaus atvejo, tačiau esą tikrai yra buvę atvejų, kai berta sausa druska ant medžių šaknų kitose miesto vietose. Jis taip pat patvirtino, kad, jo manymu, druskos rūgštimi laistomas medis nudžius ir bus lengva gauti leidimą nupjauti.

Savivaldybės atstovas tikino nežinąs ir apie tai, kad kažkas kreipėsi su prašymu tuos medžius nupjauti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius