Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 05 16

Vilniaus centro mokyklos vaikams – dulkių kokteilis ir įspėjimas saugoti galvas

Per pamoką vaikui į galvą pataikė tinko gabalėlis. Nuo dulkių ir triukšmo vaikams nuolat skauda galvas, kartais – ir pykina. Tuo pastaruoju metu skundžiasi Vilniaus centro mokyklos moksleiviai. Vaikai per pamokas priversti mokytis girdėdami šalia dirbančius statybininkus, kurie patalpas remontuoja ne jiems, o rugsėjį čia įsikursiančiai „Genio“ progimnazijai.
Remontuojama Vilniaus centro mokykla
Remontuojama Vilniaus centro mokykla / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Centro mokykla priešais Lukiškių kalėjimą gyvena paskutines savo savaites – mokykla rusų dėstomąja kalba bus likviduota, vaikams siūloma kraustytis į Naujamiesčio mokyklą. Nuskambės paskutiniai skambučiai ir įstaigos nebeliks, o nuo rugsėjo jos patalpose įsikurs „Genio“ progimnazija. Tokį sprendimą savo posėdyje balandžio 19 dieną priėmė miesto taryba.

Žadėjo dirbti lauke

Bet paskutinės dienos savo mokykloje mokiniams nėra saldžios. Ruošiant patalpas naujakuriams remonto darbai čia prasidėjo dar nesibaigus pamokoms, nors tokia praktika itin reta – kur kas dažniau darbininkai mokyklose užtrunka po rugsėjo 1-osios.

Centro mokykloje – viskas kitaip. Iš pradžių žadėta, kad bus imtasi tik darbų lauke, tvarkomas stogas, galbūt – cokolinis aukštas. Tačiau ilgai nelaukę darbininkai ėmėsi ir vidaus.

VIDEO: Remontas Vilniaus Centro mokykloje

Svetlana Tomaševskaja, kurios vaikai lanko šią mokyklą, neslepia pasipiktinimo – tai paprasčiausias tyčiojimasis iš mokinių ir mokytojų. Jos teigimu, praėjusią savaitę vaikai pradėjo skųstis galvos skausmais, o vieną vakarą šeštokas papasakojo, kad jam į galvą pataikė „akmenukas“ – tinko gabalėlis.

„Nuėjome ir ėmėme filmuoti, kas mokykloje darosi 10 valandą, kai vaikams vyksta antra pamoka. Perforatorius veikė trečiame aukšte, o net pirmame drebėjo grindys. Dulkės – tragiškos“, – savo pačios įspūdžius apsilankius mokykloje praėjusią savaitę pasakojo S.Tomaševskaja.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remontuojama Vilniaus centro mokykla
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remontuojama Vilniaus centro mokykla

Skauda galvą ir pykina

Moters teigimu, tada galutinai ir išaiškėjo vaikų galvos skausmų priežastys, kai kuriuos vaikus pykino. Buvo kreiptasi į mokyklos direktorę, parašyti raštai Visuomenės sveikatos centrui. Tėvai tvirtina, kad penktadienį mokyklos direktorė Rita Lūžienė pažadėjo, kad vidaus remonto darbai sustos, kol vyksta pamokos – iki 15 valandos.

„Nuvažiavome su vyru penktadienį ir matome – ne tik kad darbai vyksta, bet ir darbininkai pavojingoje zonoje, kuri yra neatitvertoje koridoriaus dalyje, vaikšto su šalmais, vaikai – be. Direktorė net nekalbėjo su manimi penktadienį“, – piktinosi S.Tomaševskaja.

Darbininkai pavojingoje zonoje, kuri yra neatitvertoje koridoriaus dalyje, vaikšto su šalmais, vaikai – be, – piktinosi S.Tomaševskaja.

Tėvų atstovų teigimu, Vilniaus visuomenės sveikatos centro atstovai nubaudė mokyklą dėl tokios situacijos, o paprašyti patarimo, kaip elgtis, specialistai neva buvo atviri – geriausia yra neleisti vaikų, kai sąlygos tokios.

„Bet dar liko trys savaitės, vaikams reikia mokytis, ne visų dalykų programos baigtos. Čia yra ir dvyliktokų. Bet dalis tėvų pirmadienį vaikų į pamokas neatvedė“, – teigė S.Tomaševskaja.

Laikini nepatogumai?

Pirmadienį popiet į mokyklą atvyko Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorė Eglė Stonkutė. Politikus ir valdininkus tėvai tikino kvietę apsilankyti jau balandžio 19-ąją, kai taryba priiminėjo sprendimą dėl mokyklos, bet niekas nepasirodė iki šiol.

Departamento direktorė pažadais darbus sustabdyti nesišvaistė ir teigė atvykusi mokyklos bendruomenės atstovų paprašyti kantrybės – remonto darbai yra laikini, tad ir kentėti neteksią ilgai. Be to, tvirtino suderinsianti su darbų rangovais ir mokyklos direktore, kad viskas vyktų tokiu laiku, kai mažiausiai trukdoma mokymosi procesui.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remontuojama Vilniaus centro mokykla
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remontuojama Vilniaus centro mokykla

„Šitie laikini nepatogumai yra, jų pasitaiko visose mokyklose, kur vyksta renovacija. Žinoma, nuo bendruomenės ir vadovų geranoriškumo daug kas priklauso, įmanoma suorganizuoti. Tai pirmas kartas, kai sudėtingiau suderinama. Bet tai susiję su pačios mokyklos pertvarka, tuo nemalonumu ir skauduliu. Suprantu, juk renovacija vyksta kitiems vaikams, bet kitiems taip pat Vilniaus vaikams, tik ne tai bendruomenei, kuri ne vienerius metus šitose patalpose gyveno“, – po susitikimo sakė E.Stonkutė.

Rekonstruojama 18 mokyklų

Tėvų nuomonės šis pokalbis nepakeitė. Juk rugsėjį čia mokysis kiti vaikai, tad kodėl jų atžalos dar kelias savaites privalės kvėpuoti statybų dulkėmis?

Šiuo metu Vilniuje, E.Stonkutės teigimu, rekonstruojamos 18 mokyklų. Darbai buvo suplanuoti ir projektai parengti dar 2013-2014 metais, tačiau tuomet savivaldybė neturėjo jiems pinigų. Mokyklų remontams numatyti 9 mėnesiai, vis dėlto tikimasi pagrindinius darbus baigti per kur kas trumpesnį laiką – iki rugsėjo 1 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius