Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 29

Vilniaus darželyje dėl tėvų nenoro nupirkti tualetinio popieriaus kenčia vaikai

Rinkliavos Vilniaus darželiuose – įprastas reiškinys. Tėvams tenka pirkti kanceliarines priemones, žaislus, prisidėti prie daromo remonto, atnešti tualetinio popieriaus ar net gėlių vazonėliuose. To nusprendę nedaryti vieno iš sostinės lopšelių-darželių auklėtinių tėvai tvirtina, kad jų vaikai dėl tokio sprendimo „atsiėmė“ ir patiria psichologinį smurtą.
Vaikų darželis
Vaikų darželis / Sauliaus Žiūros nuotr.

15min pasiekė Vilniaus lopšelio-darželio „Pelenė“ priešmokyklinę grupę lankančių vaikų tėvų skundas, kuriame teigiama, kad atsisakius darželiui nupirkti tualetinio popieriaus, jų atžalos patiria tikrų tikriausią psichologinį smurtą.

Žemina vaikus?

„Kokiame laikmetyje gyvename? Ar tai normalu? – klausia susirūpinusi mama, kuri net savo vardo nedrįso atskleisti, bijodama dar labiau pakenkti savo vaikui. – Matyt, saugodama savo vaiką, aš būsiu priversta nunešti ir visą sąrašą pirkinių. Bent jau tualetinio popieriaus 8 ritinėlius. Kad jam būtų leista eiti į tualetą, kur yra popieriaus. Kad jis nebūtų viešai žeminamas.“

Istorija „Pelenės“ darželyje prasidėjo rugsėjo pradžioje. Tėvai gavo du sąrašus, ką privalo nupirkti darželį lankantiems savo vaikams. Viename – priemonės vaikų ugdymui. Antrajame – buitinės chemijos gaminiai, higienos priemonės. Pastarajame nurodyta nupirkti 8 ritinėlius tualetinio popieriaus, 2 – popierinių rankšluosčių, popierinių servetėlių, skysto muilo, tualeto valiklio, oro gaiviklio ir t.t. Paskutinis punktas – „jeigu kas gali, prašau atnešti kambarinių gėlių vazonėlyje“.

15min skaitytojų nuotr./Sąrašas, ką turi nupirkti vaikų tėvai darželiui
15min skaitytojų nuotr./Sąrašas, ką turi nupirkti vaikų tėvai darželiui

„Dalis tėvų suprasdami, kad jau 4 metus yra įtraukti į „legalaus“ reketo pinkles – nebesipriešina. Perka ir neša apie 30–40 eurų sudarantį pirkinių krepšelį. Patrauko pečiais – ar sveika tiek chemijos jų vaikams, bet neša. Kelios šeimos nusprendėme tiesiog ignoruoti prašymą. Ir kai kurie jau pasigailėjo. Auklėtoja, gavusi daugiau nei iš pusės tėvelių pirkinius, nusprendė „pamokyti“ nepaklusniuosius. Gaila, kad įrankiais tapo vaikai“, – teigia tėvai, nusprendę nevykdyti reikalavimo supirkti sąraše buvusias priemones.

Kaltina psichologiniu smurtu

Pasak tėvų, „prasidėjo kasdienis vaikų psichologinis smurtas“: grįžę iš darželio vaikai tėvams vardino grupės problemas – nėra popieriaus, muilą auklėtoja turi skiesti, nes jo jau nėra, auklėtoja liepė nupirkti priemones. „Tai kartojama nuolat, vaikai išmokę kaip eilėraštį“, – pastebėjo tėvai.

Tavo tėvai neatnešė ir tu nesišluostysi užpakalio, kol neatneši popieriaus į darželį.

Kadangi ir į tai dalis tėvų niekaip nesureagavo, situacija, jų teigimu, pablogėjo: „Vaikai į namus pradėjo nešti dar labiau neraminančią informaciją. Vaikai naudojasi 4 tualetais. Vaikai suskirstomi į grupeles, kurios tariamai sudaromos pagal atneštus ar neatneštus pirkinių krepšelius. Tam tikro tualeto grupės vaikai negauna popieriaus, nes jų tėvai neatnešė. Vaikai mato, kad auklėtoja spintoje laiko tėvų supirktas priemones, bet kai prašo popieriaus – jiems paaiškinama, kad „tavo tėvai neatnešė ir tu nesišluostysi užpakalio, kol neatneši popieriaus į darželį“.

Pabandžius lopšelyje-darželyje „Pelenė“ išsiaiškinti, ar toks tėvų skundas turi pagrindo, to padaryti nepavyko – įstaigos direktorė Irina Jadevičienė pareiškė nieko nekomentuosianti. „Čia toks dalykas, kuris reikalauja ir tyrimo, ir reikia pabendrauti su auklėtoja, išsiaiškinti galų gale, ar čia viskas yra taip, kaip yra“, – priežastis, kodėl neketina kol kas komentuoti situacijos, pateikė direktorė.

Darželio vadovės teigimu, tyrimas užtruks, kadangi jai reikia susipažinti su raštu, išgirsti auklėtojos pasiaiškinimą, surengti tėvų komiteto susirinkimą.

Įspėjo: jokių rinkliavų!

Tačiau Vilniaus miesto savivaldybės švietimo vadovų pozicija šiuo klausimu – labai griežta. Esą jokių rinkliavų būti negali, nes yra gaunama lėšų visoms reikmėms.

Papildomos rinkliavos darželiuose yra neteisėtos, – teigė Algminas Pakalniškis.

„Darželiai yra informuoti, kad negali prašyti papildomai pinigų iš tėvų, nes visoms šeimoms, kurių vaikai lanko darželį, yra nustatytas 0,72 eurų mokestis ir 0,29 eurų mokestis socialiai remtinoms šeimoms vaiko ugdymo reikmėms tenkinti už kiekvieną mėnesio dieną (išskyrus šeštadienius, sekmadienius ir švenčių dienas).

Šis mokestis skiriamas ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaiko ugdymo ir kitoms reikmėms (priemonėms, medžiagoms patalpų funkcionavimui užtikrinti, renginiams organizuoti, trumpalaikiam ir ilgalaikiam inventoriui įsigyti) tenkinti ir darbuotojų darbo apmokėjimui. Iš šių lėšų turi būti perkamos kanceliarinės prekės, ūkinės prekės ir kt. Ką pirkti, sprendžia įstaigos taryba, kuri privalo atsiskaityti tėvams. Papildomos rinkliavos darželiuose yra neteisėtos“, – 15min teigė laikinasis Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Algminas Pakalniškis.

Direktoriaus teigimu, visos ugdymo įstaigos yra griežtai įspėtos nerinkti jokių rinkliavų. „Dėl Vilniaus lopšelio-darželio „Pelenė“ direktorės veiklos bus pradėtas tarnybinis patikrinimas“, – apie konkretų atvejį šiame darželyje pasakė A.Pakalniškis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius