-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 24

Vilniaus finansinė duobė gilėja

Kitų metų Vilniaus biudžeto pajamos gali siekti apie 963 mln. Lt – tai apie 160 mln. Lt mažiau nei buvo šiemet. Miesto vadovai prognozuoja, kad išlaidas teks apkarpyti visoms sritims.
Vilnius kitąmet bus tvarkomas dar prasčiau – mažėjant miesto biudžeto pajamoms atitinkamai bus mažinamas finansavimas visoms sritims.
Vilnius kitąmet bus tvarkomas dar prasčiau – mažėjant miesto biudžeto pajamoms atitinkamai bus mažinamas finansavimas visoms sritims.

Trečiadienį ketinusi svarstyti būsimąjį Vilniaus biudžetą miesto taryba apsigalvojo – dar kelias savaites politikai ketina narstyti kiekvieną būsimojo biudžeto eilutę komitetuose, o tik tada bendrai aptarti tarybos posėdyje. Svarstymams dar esą nemažai laiko, nes kol kas savivaldybė turi tik biudžeto projektą. Seimas 2011 metų valstybės biudžeto įstatymą turėtų patvirtinti gruodžio pradžioje.

Prioritetas – skolų grąžinimas

Anot Vilniaus savivaldybės Finansų valdymo ir apskaitos departamento direktoriaus Edmundo Kačkaus, kiti metai nebus linksmi nė vienai savivaldybės finansuojamai sričiai. „Kitų metų biudžete prioritetai teikiami tęstiniams, iš Europos Sąjungos fondų finansuojamiems projektams ir skolų grąžinimui. O kiek liks, tiek skirsime einamiesiems reikalams, – pesimizmo neslėpė E.Kačkus. – Mažinsime finansavimą po truputį visoms sritims, kol kas konkrečiai dar nėra apsispręsta, kam ir kiek, bet susispausti teks visiems. Švietimas gauna lėšų iš mokinio krepšelio, tačiau kultūrai, sportui, miesto tvarkymui tikrai bus sunkiau. Kam gali duoti daugiau, jeigu mažiau turi? Artėja savivaldos rinkimai, poreikiai pučiasi, deja, galimybės traukiasi.“

Sostinė skriaudžiama

Vilniaus meras Vilius Navickas įsitikinęs, kad sostinė yra skriaudžiama, nes iš čia surenkamo gyventojų pajamų mokesčio (GPM) Vilniui turėtų atitekti 40 proc., tačiau iš jų apie pusė nukeliauja kitoms savivaldybėms, kadangi jose savo gyvenamąją vietą yra deklaravę Vilniuje gyvenantys asmenys. Tuo tarpu kiti didieji Lietuvos miestai gauna 94–100 proc. surenkamo GPM.

„Per tris šių metų ketvirčius Vilniuje surinkta apie 1,1 mlrd. Lt GPM, Vilniui turėjo iš tos sumos atitekti 449 mln. Lt, tačiau gavome tik 257 mln. Lt. Tuo tarpu Kaunas surinko 332 mln. Lt GPM ir miestui buvo skirta net 230 mln. Lt. Nesuvokiama, kaip sostinė, surinkdama kelis kartus daugiau mokesčių, gauna beveik tiek pat pinigų į savo biudžetą, kaip ir Kaunas“, – piktinosi V.Navickas.

Savivaldybė kreipėsi į Finansų ministerija, kad tvirtinant kitų metų biudžetą Vilniui atitektų didesnė GPM dalis. „Tikimės, kad sulauksime pokyčių, nes jeigu dar kelerius metus bus vykdoma tokia Vilniaus savivaldybės finansavimo politika, gali tekti išjungti šviesas gatvėse, šildymą mokyklose ir darželiuose. Nenorime gąsdinti, tačiau situacija išties nemaloni“, – sakė V.Navickas.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė 2011 metais skirstant GPM pakeitimų nežada. „Dabar sprendimas turėtų būti toks, kokį siūlė Vyriausybė, – padidinti Vilniui skolinimosi limitą ir leisti sumokėti tas skolas, kurios jau yra. O planuojant 2012 metų biudžetą reikia kartu su kitomis savivaldybėmis ieškoti sprendimo, nes matome, kad Vilniaus savivaldybė daug pinigų perveda kitoms savivaldybėms, kurios yra gana toli nuo sostinės ir žmonėms ten gyvenant būtų tikrai nepatogu važinėti į Vilnių dirbti“, – sakė I.Šimonytė.

Tačiau ministrė teigė paraginusi Seimą nepriimti skubotų sprendimų dėl GPM lėšų perskirstymo, kadangi kol kas nėra modelio, kaip galima būtų tai padaryti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius