-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 17

Vilniaus gatves nutvieks dar neregėta šviesa?

Nors didysis taupymas, kai buvo įjungiamas tik kas antras ar kas trečias žibintas, jau praeityje, dalyje Vilniaus gatvių vis dar tamsu. Bet savivaldybė žada – kitąmet miestas jau gali turėti itin modernų apšvietimą.
Gatvės apšvietimas
Šiuo metu sostinė per metus vien už elektros energiją sumoka apie 11–12 mln. Lt. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Vilniaus savivaldybė deda daug vilčių į naujos gatvių apšvietimo sistemos įrengimą visame mieste. Esą tuomet elektros energijos būtų sunaudojama tris kartus mažiau nei dabar. Tačiau kol kas miestas neturi net apšvietimo projekto studijos. Ji dar tik rengiama Ūkio ministerijos pavedimu.

„Labai rimtas projektas“

Parengus studiją, ją turės svarstyti ministerija ir pati savivaldybė. Tuomet galutinį sprendimą priims Vilniaus taryba.

„Studijos laukiame artimiausiu metu, kol kas vis teikiame papildomų duomenų. Bet per mėnesį jau turėtume ją gauti, tačiau ar iki naujųjų metų sostinės taryba spės studiją patvirtinti – abejoju. Stengsimės laiko negaišti ir skelbti tarptautinį konkursą. Tai labai rimtas projektas“, – teigė Vilniaus mero pavaduotojas Romas Adomavičius.

Vilniaus gatvių apšvietimą reikėtų rekonstruoti visą, kad mieste saugiau ir maloniau jaustųsi tiek pėstieji, tiek vairuotojai, išryškėtų architektūra. Tačiau vienas svarbiausių reikalavimų naujajai sistemai – ekonomiškumas. Šiuo metu sostinė per metus vien už elektros energiją sumoka apie 11–12 mln. Lt, dar kelis milijonus tenka pridėti pasenusio apšvietimo priežiūrai.

Būsime Europos lyderiai?

Kiek gatvių šiuo metu Vilniuje neapšviesta, tiksliai nėra suskaičiuota, tačiau susidarytų ne vienas kilometras. Anot bendrovės „Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklai“ direktoriaus Juozo Bartkevičiaus, jų įmonė prižiūri tai, kas jau yra įrengta.

„Ką apšviesti, sprendžia Vilniaus miesto savivaldybė. Mūsų bendrovė rūpinasi tik tomis gatvėmis, kur apšvietimas jau įrengtas, stengiamės tai daryti kuo geriau“, – aiškino J.Bartkevičius.

Vicemero R.Adomavičiaus teigimu, įgyvendinant naująjį projektą ketinama žibintus įrengti ir tose gatvėse, kur jų iki šiol nebuvo. Esą nebus diskriminuojami ir miesto pakraščiai, tokie kaip Grigiškės ar Salininkai.

„Šituo projektu išspręstume visas problemas – apšviestume visą miestą, padarytume tai moderniai, ekonomiškai. Tada atsidurtume tarp Europos miestų lyderių, nes ne daug kas turi tokį šiuolaikišką apšvietimą, kokį planuojame turėti mes. Lėšos bus solidžios, tačiau tai apsimokės“, – tikino R.Adomavičius.

Sumos – milijoninės

Kiek naujoji gatvių apšvietimo sistema kainuos, spėlioti dar nedrįstama.

Vicemeras R.Adomavičius tik prasitarė, kad tai gali būti didesnė negu 100 mln. Lt suma. Naujos apšvietimo sistemos įgyvendinimą ketinama finansuoti viešo ir privataus sektorių partnerystės pagrindu. Privačiam investuotojui skyrus reikalingą sumą pinigų, vėliau miestas kasmet mokėtų po tam tikrą dalį. Tikimasi, kad skiriant tiek pinigų, kiek šiuo metu sumokama už apšvietimą ir jo priežiūrą, projektas atsipirktų per 15–18 metų.

Dabartinis Vilniaus apšvietimas įrengtas prieš keliasdešimt metų, kai kur nekeistas net 50 metų. Mieste yra apie 40 tūkst. šviestuvų, tačiau neveikia jokia automatinė kontrolės sistema – norint patikrinti, ar žibintas dega, reikia prie jo nuvažiuoti ir apžiūrėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius