Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 18 /13:50

Vilniaus gatvių apšvietėjai: žibintų kol kas negesinsime, bet norime savo algų

Penktadienį prieš vidurdienį Europos aikštėje prie Vilniaus savivaldybės pastato susirinko nemažas būrys vyrų su oranžinėmis liemenėmis, ant kurių buvo užrašyta, kad jie yra savivaldybės įmonės „Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklai“ (VGAET) darbuotojai. Jų reikalavimų sąrašas netrumpas: vėluojantys atlyginimai, nesumokėti atostoginiai, sutrumpinta darbo savaitė.
Prie Vilniaus savivaldybės piketavo gatvių apšvietėjai
Prie Vilniaus savivaldybės piketavo gatvių apšvietėjai / Mato Dauginio/15min.lt nuotr.

„Grąžinkite mūsų algas“, „Keturios dienos darbo, penkta – bado“. Tokie ir panašūs plakatai penktadienį plevėsavo žvarbiame spalio vėjyje po Vilniaus savivaldybės langais. Sostinės gatvių apšvietėjai paaukojo savo laisvą dieną ir susirinko reikalauti to, kas jiems priklauso. 

„Piketuojame, nes ne laiku mokami atlyginimai žmonėms. Atostogų metu visų prašė pasirašyti, kad sutinkame neaišku kada gauti atostoginius ir iki šiol jų negavome, nes kitaip žmonių nenorėjo išleisti atostogų. Dėl to žmonės negali planuoti savo išlaidų, negalėjo ir tinkamai paatostogauti“, – piketo priežastis vardijo įmonės darbuotojas ir profesinės sąjungos pirmininkas Romualdas Sysas.

Atlyginimai sostinės gatvių apšvietėjams vėluoja jau trečias mėnuo. Darbuotojai neslepia baimės – įmonėje sklando kalbos, kad Vilniaus savivaldybės biudžete jiems šį ketvirtį nenumatyta pinigų, tad kyla grėsmė atlygio už savo darbą iš viso negauti. Anot R.Syso, jo vidutinis atlyginimas per mėnesį siekia apie 2,5 tūkst. Lt.

Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Romualdas Sysas
Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Romualdas Sysas

Atlyginimai darbuotojams ir šiaip mažėja, kadangi bandydama sutaupyti įmonė darbo savaitę sutrumpinti viena diena – penktadieniais dirba tik avarinės tarnybos. R.Sysas įspėjo, kad dėl tokio sprendimo nemalonumai gali laukti ir miestiečių, nes jeigu įvyks rimtas gedimas, tamsoje liks ištisos gatvės. Remontuoti gatvių apšvietimo tądien tiesiog nebus kam.

„Jeigu įvyks kokia avarija, tarkim, numušta apšvietimo atrama, sutvarkyti gedimą reikės daugiau laiko. Vadinasi, ilgiau remontuosime“, – kalbėjo R.Sysas.

Metų pradžioje, anot įmonės darbuotojų, jie sulaukė savivaldybės atstovų vizito. Pastarieji žadėjo, kad visa gatvių apšvietimo sistema bus išnuomota privatiems investuotojams, kurie ją atnaujins, bet visi darbuotojai pereis dirbti į šio konkurso nugalėtojų bendrovę.

Kol kas darbuotojai tik piketuoja ir išplatino kreipimąsi į Vilniaus tarybos narius. Esą radikalesnių priemonių nebus imamasi ir ateityje – niekas gatvių žibintų tyčia negesins, nors tai galbūt ir atkreiptų miesto valdžios dėmesį.

Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Prie Vilniaus savivaldybės piketavo gatvių apšvietėjai
Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Piketas

„Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklų“ vadovybė penktadienį nedirbo, tad jų komentaro dėl susidariusios situacijos gauti nepavyko. Laikinasis įmonės direktorius Petras Čaikauskas neatsiliepė ir mobiliuoju telefonu.

Bendrovės vyr. inžinierius Juozas Mižutavičius situacijos komentuoti nepanoro, tačiau patvirtino, kad dėl neaiškaus paskutinio šių metų ketvirčio biudžeto įmonė nusprendė penktadieniais dirbti ribotai: avarinė tarnyba dirba, norint suvaldyti situaciją, bet administracija nedirba.

Vilniaus savivaldybė yra paskelbusi tarptautinį konkursą, kurio nugalėtojas privalės rekonstruoti visą sostinės gatvių apšvietimo tinklą.

Vilniaus savivaldybės teigimu, ji šiuo metu „Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklams“ skolinga apie 9,3 mln. Lt. „Tikrai atsiprašome už susidariusią situaciją, darome viską, kas įmanoma, kad įsiskolinimas būtų padengtas – iki šiol už šios įmonės teikiamas paslaugas jau esame pervedę 12,4 mln. Lt. Vis dėlto, kadangi yra pasibaigę biudžete numatyti pinigai šioms reikmėms, bent kol kas papildomų lėšų tam neturime“, – teigė savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius Virginijus Pauža.

Savivaldybės pasiteisinimas vienas – miesto finansinė situacija yra tikrai sudėtinga. Skola pasiekusi per 1,1 mlrd. Lt ribą. Miestas patyrė 18 mln. Lt nuostolių dėl pasikeitusio Nekilnojamo turto mokesčio įstatymo. Vilniuje liekanti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalis 2013 m. tesiekia 42 proc., tuo pat metu, kai kitiems Lietuvos miestams ten surenkama GPM dalis yra kur kas didesnė – Kaune ir Klaipėdoje siekia 85 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius