-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 30

Vilniaus ir Kauno valdžia svarsto skulptūrų ir sovietinių simbolių nukėlimą nuo tiltų

Vilniaus ir Kauno valdžia jau svarsto, kaip elgtis, jei ekspertai panaikins teisinę apsaugą sovietinėms skulptūroms ir simboliams ant miestų tiltų.
Vytauto Didžiojo tiltas
Vytauto Didžiojo tiltas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Už kultūros reikalingus atsakingas Vilniaus vicemeras, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Jaroslavas Kaminskis teigia, kad dėl Žaliojo tilto skulptūrų likimo turėtų nuspręsti savivaldybės taryba. Pasak jo, tai „per daug jautrus klausimas“ kad jį būtų galima palikti tik savivaldybės administracijai.

Vilniaus savivaldybė ne kartą skelbė konkursus avarinės būklės skulptūrų restauravimui, tačiau pasiūlymas susidomėjimo nesulaukė. Keturios skulptūrų grupės, vaizduojančios kareivius, darbininkus, valstiečius ir studentus, ant Žaliojo tilto pastatytos 1952 metais. Kritikai sako, kad skulptūros yra sovietinės propagandos dalis ir žeidžia žmones, kovojusius už Lietuvos išsivadavimą iš sovietų okupacijos.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Akcija ant Žaliojo tilto
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Akcija ant Žaliojo tilto

Kauno meras konservatorius Andrius Kupčinskas sako, kad nusprendus išbraukti ant Vytauto Didžiojo (Aleksoto) tilto esančius sovietinius herbus iš kultūros vertybių registro, jų nebeliktų jau kitąmet.

„Esame nusiteikę kitais metais numatyti reikiamas lėšas ir pašalinti. Tikiuosi, kad formalioji pusė bus suderinta per artimiausius mėnesius“, – BNS sakė A.Kupčinskas.

Pasak A.Kupčinsko, herbų nuėmimas nuo tilto pilonų būtų sudėtingesnis dėl didelio aukščio, tačiau savivaldybė žada tam numatyti lėšų.

Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė BNS yra sakiusi, kad tiek dėl Vilniaus Žaliojo tilto, tiek dėl Kauno Vytauto Didžiojo tilto sprendimai turėtų būti priimti iki Kalėdų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius