Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 29

Vilniaus J.Lelevelio mokyklos kraustynes temdo kaltinimai nesantaikos kurstymu

Vilniaus savivaldybės sprendimas J.Lelevelio inžinerijos mokyklą perkelti iš Antakalnio į patalpas Minties gatvėje jau ilgiau nei metus kelia audringas diskusijas. Vis dėlto po užsitęsusių ginčų mokykla netrukus turėtų persikraustyti į suremontuotą pastatą, nors tebeskamba nesutariančių pusių abipusiai kaltinimai tautinės nesantaikos kurstymu ir politikavimu.
Atnaujinta mokykla Vilniaus Minties gatvėje
Atnaujinta mokykla Vilniaus Minties gatvėje / Sauliaus Žiūros nuotr.

Apie 500 vaikų, kurie J.Lelevelio inžinerijos mokykloje mokosi lenkų ir rusų kalbomis, po kelių savaičių turėtų iš Antakalnio persikraustyti į Minties gatvę ir ten lankyti pamokas atnaujintose klasėse. Mokyklos direktorė Edita Zubel 15min patvirtino, kad netrukus pastatas Minties gatvėje, kur iki šiol veikė J.Lelevelio mokyklos filialas, bus tinkamas mokytis.

Šią savaitę ar po kelių?

„Aš manau, kad jau po kelių savaičių galėsim. Statybininkai žadėjo pabaigti iki rugsėjo pabaigos, bet kiek matėm, dar ne visa grindų danga paklota, klasės nesutvarkytos“, – kalbėjo E.Zubel.

Švietimą kuruojantis Vilniaus savivaldybės vicemeras Valdas Benkunskas įsitikinęs, kad į atnaujintas patalpas mokykla jau gali kraustytis šios savaitės pabaigoje, nes belikę nušlifuoti ir perdažyti sporto salės grindis, sutvarkyti dar kelias smulkmenas, visa kita – mokyklos pastato išorės darbai. „Yra baisesnių padėčių prie kitų mokyklų, kur ir pastoliai tebestovi, o čia likęs tik pamatų šiltinimas“, – teigė vicemeras.

Nepatenkintų yra

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovė Vilniaus miesto taryboje, į Seimą kandidatuojanti politikė Renata Cytacka teigė esanti nustebusi, kad jos klausiama apie būsimąjį J.Lelevelio mokyklos persikraustymą. Esą jos vaikai šios mokyklos nelanko, ji informaciją turinti tik iš tėvų, nes mokykla domisi.

„Kiek žinau, remontas dar nepabaigtas. Tikriausiai direktorė reikalaus visų pažymų, kadangi negali eiti kitaip, juk prisiims atsakomybę. Yra ir grafikas, kada numatyta (baigti darbus – red.past.). Mes per tarybos posėdį kaip tarybos nariai turėjome pristatymą, kaip vykdomi darbai Vilniaus miesto mokyklose, darželiuose, tai kaip tik mums ir buvo parodyta, kad labai didelė investicija, daugiau nei 2 mln. eurų, bet darbai bus baigti 2017 m. balandžio 17 dieną. Man sunku dabar sakyti, kaip ten bus, bet žinau, kad kol kas vaikai lieka mokytis Antakalnio gatvėje“, – kalbėjo politikė.

R.Cytacka pakartojo, kad tėvai niekur kraustyti savo vaikų nenori. Esą Antakalnyje nebeliksią tautinių mažumų mokyklos, o lietuviškų bus bent keturios.

„Labai gaila, kad mūsų valdžios atstovai to negali suprasti, be reikalo kursto tautinę nesantaiką, nes tai yra vienareikšmiškai politinis žingsnis. Mokyklų su lietuvių dėstoma kalba Antakalnyje bus keturios, o lenkiškos ir rusiškos nebus nuo Nemenčinės plento iki Stoties“, – piktinosi LLRA-KŠS atstovė.

Sauliaus Žiūros nuotr./Atnaujinta mokykla Vilniaus Minties gatvėje
Sauliaus Žiūros nuotr./Atnaujinta mokykla Vilniaus Minties gatvėj

Įtaria politikavimu

Tačiau V.Benkunskas kaip tik ją įtaria politikuojant. „Vieni tėvai vis dar prieštarauja persikraustymui, kursto kitus tėvus. Kiti, kurie galbūt neturi jokių politinių tikslų, tiesiog laukia, kada patalpos bus sutvarkytos“, – sakė vicemeras, primindamas, kad itin aktyviai dėl mokyklos pasisako ir kitos šios politinės partijos atstovės, taip pat kandidatuojančios į Seimą – Edita Tamašiūnaitė, Danuta Narbut.

Labai gaila, kad mūsų valdžios atstovai to negali suprasti, be reikalo kursto tautinę nesantaiką, nes tai yra vienareikšmiškai politinis žingsnis, – sakė R.Cytacka.

R.Cytacka buvo viena iš aktyviausių piketų prie ministerijų, kitų institucijų, JAV ambasados organizatorių, juose buvo priekaištaujama Lietuvos ir Vilniaus valdžiai dėl netinkamos tautinių mažumų mokyklų pertvarkos. Vos prieš kelias dienas būtent ji davė interviu ir Lenkijos „Marijos radijui“, kuriame taip pat buvo kalbama apie J.Lelevelio mokyklą.

Politikės išsakyta mintis kelia klausimų. R.Cytacka „Marijos radijui“ Lenkijoje po įžanginio reportažo teksto apie tai, kad esą J.Lelevelio mokyklą Vilniaus valdžia, „kontroliuojama liberalų ir konservatorių, nori išmesti į kitą rajoną, o anksčiau tėvai buvo įtikinėjami, kad mokyklai reikia remonto“, sakė (tekstas radijo interneto svetainėje paskelbtas rugsėjo 26 dieną): „Praėjo metai, remontas nepradėtas naujame pastate, jis nebuvo pritaikytas. Jeigu ne tėvų ir mokytojų veiksmai, vaikai rugsėjo 5 dieną būtų įmesti į statybų aikštelę. Turime nuotraukas, kaip tai atrodo, tai tiesiog skandalas.“

Koks remontas, anot R.Cytackos, neprasidėjęs, iš reportažo nėra aišku, tačiau vėliau politikė kreipiasi į Lenkijos valdžią, prašydama politinio spaudimo: „Kreipiuosi į Jus, padėkite gintis, padėkite mūsų vaikams mokytis lenkų kalba. Tik tiek arba net tiek.“

Lietuvos politikams R.Cytacka siūlo į Minties gatvę perkelti Antakalnio gimnaziją – esą gimnazistams būtų kur kas lengviau keliauti pusantro kilometro į kitą Neries pusę, negu, tarkim, pradinukams.

Šiuo metu J.Lelevelio mokyklos mokiniai senosiose patalpose Antakalnio gatvėje mokosi dviem pamainomis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus J.Lelevelio mokyklos bendruomenės protestas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus J.Lelevelio mokyklos bendruomenės protestas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius